Svenska baljväxter, ost och naturbeteskött står på matjättarnas önskelista. Foto: Unsplash, Pixabay, pressbild

Intervju

Matjättarna: Här är de svenska råvarorna vi efterfrågar

Svenskt, lokalproducerat och hållbart trendar stort inom matsystemet. AGFO frågar tre matjättar vilka svenska råvaror och produkter de vill se mer av för att möta en stigande efterfrågan.

Eva Kristensson, Head of Brand & Communications Nordics på servicetjänstbolaget Sodexo där måltidstjänster är en av flera tjänster. Vilka svenskproducerade vegetabilier hade ni gärna sett mer av just nu?

– Vi skulle gärna se mer svenskproducerade baljväxter som till exempel grå- och höstärta.

Vilka svenskodlade vegetabilier ser ni en växande efterfrågan på de kommande fem åren?

– Rent generellt ser vi behov av växter som kan ersätta animaliskt protein ur både miljö- och hälsosynpunkt. Gamla sädesslag som till exempel hirs och speltvete men även quinoa, bondböna, gulärta, gråärta och hampa.

Vilka svenskproducerade animalier eller mejeriprodukter ser ni en växande efterfrågan på de kommande fem åren?

– Fläsk, på grund av den afrikanska svinpesten, och fågel, på grund av mindre miljöpåverkan än kött. Vi kommer att efterfråga kyckling uppfödd enligt European Chicken Commitment.

Christina Gezelius, informationschef på restauranggrossisten Martin & Servera. Vilka svenskproducerade vegetabilier hade ni gärna sett mer av just nu?

– Växthusprodukter som paprika, gurka, tomat och aubergine. Vi borde snegla mer på hur Finland har lyckats att bli hyfsat självförsörjande på stora växthusprodukter medan vi i Sverige fortfarande importerar alldeles för mycket under större delen av året.

Vilka svenskodlade vegetabilier ser ni en växande efterfrågan på de kommande fem åren?

– Olika typer av bönor som bondböna, samt ärter, lupiner, havre och soja. Även mer svensk frukt behövs då efterfrågan på svenska sorter och ursprung ökar.

Vilka svenskproducerade animalier eller mejeriprodukter ser ni en växande efterfrågan på de kommande fem åren?

– Efterfrågan på närproducerat växer fortfarande starkt. Vi ser efterfrågan på svenska grillostar och eldost, den typen av ostar som kan ersätta animalier som ”mitt-på-tallriken-produkter”. Även svenska animalier som gris, nöt och lamm. Den globala efterfrågan på fläsk har varit extremt hög de senaste sex åren och det kommer att hålla i sig.

Tobias Rydergren, presschef på Coop. Vilka svenskproducerade vegetabilier hade ni gärna sett mer av just nu?

– Idag finns det många svenska livsmedelsföretag som tar fram spännande vegetariska produkter, men ofta har de svårt att hitta svenska råvaror. Det har ju delvis att göra med att exempelvis sojabönor inte är enkla att odla i vårt klimat. Vi har ju själva tagit fram två produkter för vårt eget märke Änglamark, där vi samarbetar med både odlare och producenter på ett bra sätt. Detta är något vi gärna skulle göra mer av.

Vilka svenskodlade vegetabilier ser ni en växande efterfrågan på de kommande fem åren?

– Svårt att sia om. Men vi tror på bondbönor, ärter och havre.

Vilka svenskproducerade animalier eller mejeriprodukter ser ni en växande efterfrågan på de kommande fem åren?

– Vi skulle gärna se att efterfrågan ökade på naturbeteskött. Här har vi tagit fram ett eget sortiment som finns i alla våra butiker. Det är ett kött som får grönt ljus i WWF:s Köttguide, inte minst för att det bidrar till att bibehålla den biologiska mångfalden. När det gäller mejeriprodukter tror vi att svensk ost kommer att efterfrågas mer. Och då inte främst vanlig hårdost utan feta, mozzarella, halloumi och andra ostar som används i matlagning och där det finns utmaningar med produktionen utomlands.

💚  Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

Läs också:

”En jättekapacitet att odla mer baljväxter i Sverige”

Fem hinder för svensk sojaodling

Intervju: Detta hindrar mer svenskodlade vegetabilier

Blockkedjan: Så ska maten spåras – från mylla till hylla

AGFO-spaning: ”Hjulen har börjat snurra i proteinskiftet”

Därför ratas den svenska bönan

På jakt efter det svenska proteinet

animalierCoopmartin & serveramejeriproteinskiftetsodexosvenskproduceratväxtbaserat

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!