12 profiler delar med sig av förväntningar inför 2020. Foto: Istock, pressbild, privat

Intervju

Profilerna: Det här ser vi fram emot under 2020

12 profiler i matsystemet tittar i backspegeln och lyfter 2019 års överraskningar – och blickar sedan mot 2020 och förväntningar på det nya året.

Maria Smith, generalsekreterare Axfoundation

Vad överraskade dig mest när du ser tillbaka på 2019?

– Att hållbarhetsdiskussionen mer än tidigare handlade om skam, något som sällan leder till rejäl förändring. För att få till de riktigt stora långsiktiga förbättringarna är det viktigt att i större utsträckning visa upp konkreta och praktiska lösningar, samt fördelarna med ett mer hållbart samhälle.

Vad ser du mest fram emot under 2020?

– Jag ser fram emot fler och nya former av gränsöverskridande samarbeten med företagande som förändringskraft. Det finns många riktigt bra initiativ inom matområdet och fler lär vi få se nästa år. Jag är nyfiken på att se vad som kommer hända inom svenska baljväxtprodukter, cirkulära produkter där ett företags avfall är ett annat företags resurs, och även digitala tjänster som gör det enklare att göra hållbara matval.

Dina bästa tips för julledigheten?

– Läs Harry Martinsson Aniara från 1965 som handlar om människans försök att se sig själv och sin koppling till naturen. Något som kanske är minst lika aktuellt idag som för sextio år sedan? Jag gillar att spela brädspel och ser fram emot att tillsammans med mina tonårsdöttrar testa ett frågespel som ligger inslaget under granen; Vertellis Familj. Brädspel uppmuntrar till fler meningsfulla samtal med nära och kära.

Fredrik Sundblad, projektledare Fossilfritt kött

När du ser tillbaka på 2019, vad överraskade dig mest?

– Den positiva förmågan hos våra slaktdjursleverantörer att hantera effekterna av 2018 års torka med stora utmaningar vad gäller foder och företagande. Att opinionen om köttproduktionen börjar nyanseras på ett positivt sätt utifrån livsmedelssystemets komplexitet. Allt är inte svart eller vitt.

Vad ser du mest fram emot under 2020?

– Att politiken skapar förutsättningar för lantbruket att ställa om till mer klimatsmarta system.

Ditt bästa tips för julledigheten?

– Stanna hemma och ät lagom mängd julmat, gärna från Gotland.


Lovisa Sterner, livsstilsexpert Grasp Insights

När du ser tillbaka på 2019, vad överraskade dig mest?

– Lidls initiativ och transparens blåste mössan av mig.
Att publikt redovisa sina matsvinnssiffror är smart, modigt och en dundergrej.
Även alla dessa fantastiska nudging-experiment,
plötsligt får Liseberg restaurangbesökarna att beställa vegetariskt genom att sätta på pränt:
ett nytt namn och en bättre placering på menyn,
”Sommartallriken” blev en succé och en härlig syn.

Vad ser du mest fram emot under 2020?

– Att Oatly och Arla slutar att bråka.
Skakar tass och gemensamt börjar språka.
Allt för ett framtida fungerande matsystem.
Ett som behöver rimma med en klimatutmaning som är extrem.

Dina bästa tips för julledigheten?

– Lyssna på journalisten Ezra Kleins podcast om varför alla älskar Whole Foods produkter.
Läs AGFO Weekly och Beteendelabbets nyhetsbrev för nya lukter.
Där ges kunskap, snabbhet, trender och inspiration.
Allt minst lika bra som Ernst chili-sill-inläggnings-grundton.

Charlotte Lorentz Hjorth, vd Krinova Incubator and science park

När du ser tillbaka på 2019, vad överraskade dig mest?

– Under 2019 har vi glädjande sett en markant ökning i intresse från större livsmedelsföretag att hitta samarbeten med nya mindre och innovativa livsmedelsföretag. Viktigt för både små och storas utveckling att man i andan av öppen innovation kan utvecklas tillsammans. Det har också varit roligt att under 2019 ta del av olika diskussioner om hur vi kommer att äta i framtiden – mat och kultur är ett ämne som kommit upp på innovationsagendan. Vi kommer nog att dela printade måltider med varandra på distans.

Vad ser du mest fram emot under 2020?

– Kraften och kreativiteten hos entreprenörer som vill rädda världen med nya lösningar och mat-innovationer. Jag ser fram emot disruptiva matrelaterade innovationer i allt från nya logistik- och handelslösningar till nya grödor, råvaror, drycker och förpackningar. Nya lösningar och innovationer där mervärden hittar sin betalande kund.

Vilket är ditt bästa tips för julledigheten?

– Se till att njuta av maten och måltiden. Laga tillsammans och se till att passionen för maten laddar själen och kroppen med ny energi under ledigheten. Att äta gott i härligt sällskap är ju ett fantastiskt nöje!

Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen

När du ser tillbaka på 2019, vad överraskade dig mest?

– Att vi överlevde ett år till med Trump… Skämt åsido så blev jag enormt imponerad av hur våra medlemmar hanterade konsekvenserna av rekordtorkan sommaren 2018. Råvarukostnaderna ökade kraftigt men företagen trollade med knäna och tog sig igenom den här krisen också.

Vad ser du mest fram emot under 2020?

– Att jobba vidare med Livsmedelsföretagens hållbarhetsmanifest. Jag vill få ännu fler att förstå vilket stort ansvar för miljön och klimatet som den svenska livsmedelsindustrin tar. Internationellt sett ligger vi oerhört långt framme i vårt hållbarhetsarbete och även om det finns mycket kvar att göra så har vi mycket att vara stolta över.

Dina bästa tips för julledigheten?

– Mitt jultips är att man alltid ska granska olika nyheter och larm i media om mat och hälsa med kritiska ögon. Det finns väldigt mycket pseudovetenskap och många självutnämnda experter där ute. I den andan vill jag gärna tipsa om boken Frisk utan fusk av Maria Ahlsén och Jessica Norrbom. En perfekt julklapp!

Susanna Moore, ansvarig Livsmedelsacceleratorn

Vad överraskade dig mest när du ser tillbaka på 2019?

– Den höga tillväxttakten i livsmedelsbranschen! Till Livsmedelsacceleratorn har vi haft en väldigt stor tillströmning av nya företag. Bara i Västra Götaland har vi idag 22 procent fler livsmedelsföretag än för tre år sedan. Och det är många delbranscher som utvecklas; sjömat, bageri och foodtech för att nämna några. Dessutom ser vi att etablerade företag i våra nätverk växer och utvecklas på ett positivt sätt.

Vad ser du mest fram emot under 2020? 

– Det är många företag som efterfrågar kunskap inom flera spännande områden, till exempel nya proteiner, förpackningar och sjömat. Här ser jag fram emot att tillsammans med aktörer som tillexempel Sweden Food Arena kunna bidra till att företagen utvecklas med hjälp av kunskapsstöttning från till exempel institut som RISE.

Dina bästa tips för julledigheten?

– Stötta gärna våra svenska livsmedelsföretag, småskaliga producenter så väl som den etablerade svenska livsmedelsindustrin.


Louise Ungerth, matsvinnsexpert

När du ser tillbaka på 2019, vad överraskade dig mest?

– Klimatfrågan kopplad till livsmedel och matsvinn tog ett stort språng framåt i folks medvetande och även politiskt med skarpa uttalanden från EU.

Vad ser du mest fram emot under 2020?

– Politiskt mod! Och fler spännande AGFO talks.

Dina bästa tips för julledigheten?

– Boken Blå av Maja Lunde. Den sätter fokus på klimatförändringarna och vattenfrågan, och är en skönlitterär stäckläsningsbok. Dessutom Dumpsterdivans instagramkonto. Snygga och många gånger uppseendeväckande bilder, trevlig ton och bra debatt om matsvinn.

🎥 Se Louise Ungerth i panelen: AGFO talk tema Matsvinn

Ann-Helen Meyer von Bremen, journalist

När du ser tillbaka på 2019, vad överraskade dig mest?

– Att kärnkraftskramarna återigen klev fram och att de hade fräckheten att påstå att kärnkraften är den mest miljövänliga, säkra, ja kanske allra finaste energikällan av dem alla.

Vad ser du mest fram emot under 2020?

– Att fokus hamnar mer på att förändra och minska produktionen i stället för att enbart handla om konsumtionen. Att vi inser att dagens klimatkris är ett av flera symtom på vår överanvändning av resurser och att vi därför måste minska vår resursanvändning och tänka på flera saker samtidigt. Och att några av dagens påstådda frälsarbubblor spricker, som exempelvis foodtech, veganismen som svaret på klimatfrågan och elektrifieringen som lösningen på fossila bränslen.

Vilket är ditt bäst tips för julledigheten? 

– Laga mat, gärna tillsammans med andra människor. Trevligt sätt att ta kontrollen över sin mattallrik. Och om du inte känner dig som mästerkocken är ledigheten en bra tid att lära sig, gärna tillsammans med vänner och familj. Boktips: Homo Deus av Yuval Noah Harari. En av vår tids skarpaste tänkare om vår framtids stora frågor.

🎥  Se Ann-Helen Meyer von Bremen i panelen: AGFO talk tema Hur produceras maten i framtiden?

Karin Amnå, hållbarhetsstrateg Ica Sverige

När du ser tillbaka på 2019, vad överraskade dig mest?

– Den så kallade Greta-effekten. Tänk vilken enorm effekt Fridays for future har fått på så pass kort tid. Fantastiskt på många sätt och vis, då det lett till mycket uppmärksamhet och ökat fokus på frågan. Att frågan om hur vi ska minska matsvinnet blivit stor även medialt är lite förvånande, men glädjande. Det gör att tempot lär öka ytterligare i denna viktiga fråga, som engagerar både konsumenter och oss i branschen.

Vad ser du mest fram emot under 2020?

– Fortsatt arbete för hållbara insatser såsom bland annat minskad klimatpåverkan och minskat matsvinn i vår egen verksamhet såväl som att inspirera kunder och andra till att göra detsamma. Jag hoppas också att det fortsätter vara naturligt att ha med konsumenternas perspektiv i hållbarhetsarbetet, gör vi det enkelt för människor att göra hållbara val kommer också omställningen mot ett än mer hållbart samhälle gå ännu fortare.

Dina bästa tips för julledigheten?

– På julledigheten tycker jag man ska ge sig själv tid för eftertanke och reflektion. Varför inte ta en promenad och ladda på d-vitamindosen med några nedladdade poddar som Klotet och Sommar & Vinter i P1. Jag rekommenderar sommarvärdarna Anders Hanssen, Caroline Farberger och Carina Bergfeldt, liksom Johan Rockström som pratar på nyårsdagen i Vinter i P1. Hans Roslings bok Factfulness ger perspektiv på saker och ting, vilket är viktigt att ha med sig i såväl hållbarhetsarbetet som i så mycket annat. Slutligen en dokumentär: The Game Changers, finns på Netflix. Det behöver inte vara svart eller vitt, men filmen slår hål på en del vanliga myter om köttrik vs vegansk kost vid framför allt träning och fysisk prestation.

🎥 Se Karin Amnå i panelen: AGFO talk  tema Matsvinn

Jens Thulin, lantbrukare Vismarlövsgården

Vad överraskade dig mest när du ser tillbaka på 2019?

– Att torkan från 2018 nästan helt och hållet ”glömdes bort” ute i samhället och bland konsumenterna.

Vad ser du mest fram emot under 2020?

– Att fler lantbrukare hänger av sig offerkoftan, lämnar gårdsplanen och tar till vara på de fantastiska affärsmöjligheter som finns inom vår bransch.

Dina bästa tips för julledigheten?

– I vår familj är vi många som firar jul ihop och då kör vi knyte – alla tar med sig något. Regeln är att man får inte ta med så mycket att det inte äts upp, för då får man böter. Ett litet knep som minskar svinnet men som framförallt ger perspektiv på hur lite man behöver för att alla ska bli mätta och nöjda och kanske inte sitta och tycka synd om sig själva för att en är så mätt.

🎥 Se Jens Thulin i panelen: AGFO talk tema Hur mycket får hållbar mat kosta

Marie Gidlund, verksamhetsledare Sweden Food Arena

När du ser tillbaka på 2019, vad överraskade dig mest?

– Att se det stora engagemanget, samarbetsviljan och ambitionen hos företagen med ett gemensamt mål – att tillsammans utveckla och öka lönsamheten hos livsmedelssektorn i Sverige!

Vad ser du mest fram emot under 2020?

– Möten där politik, myndigheter, akademi och företagen inom livsmedelssektorn tillsammans sätter sig ner och bestämmer vad vi tillsammans ska göra för att livsmedelssektorn ska bli 20-talets nya innovativa tillväxtnäring i Sverige – och samtidigt visa världen hur vi utvecklar ett hållbart matsystem.

Ditt bästa tips för julledigheten?

– Köp svenskproducerad mat.

Matilda von Rosen, innovationscoach, konsult och poddare

När du ser tillbaka på 2019, vad överraskade dig mest?

– Att vi på Agri Venture Sweden, fick ihop 29 svenska innovtiva agtech-startups som kom och pitchade och nätverkade på eventet. Det bådar gott inför framtiden. Det händer mycket, som ännu inte syns!

Vad ser du mest fram emot under 2020?

– Hur samarbeten mellan industri och startups inom agtech kommer att utvecklas och börja blomstra.

Ditt bästa tips för julledigheten?

– En bok som jag kan tipsa om är De omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde av Jonna Bornemark, den handlar om hur allt som inte kan mätas i siffror prioriteras bort. Sedan har även Simon Sineks nya bok The Infinte Game, fått mig att fundera på hur stor och viktig roll företagskulturen har för innovationskraften och långsiktigheten i ett bolag. I filmväg kan jag rekommendera Vetenskapens Världs avsnitt som heter Guldet i dina tarmar (finns på SVT Play). Detta intressanta avsnitt handlar om våra tarmbakterier och lite kring vad som påverkar om vi har en bra eller dålig tarmflora. Kanske inte ett program för de mest kräkmagade …

💚  Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

Läs mer:


Team AGFO: Stora förväntningar på 2020


Trenderna som definierar 2020


2019: Hela listan – här är årets gästspanare


Matjättarna: Här är de svenska råvarorna vi efterfrågar


2018: Bästa boktipsen att ge bort i julklapp

förväntningarinsikter

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!