Foto: iStock

Omvärld

Här är årets raketer på lästoppen

Plantagons konkurs, baljväxter, smarta förpackningar och bortskämda konsumenter lockade till läsning. Det visar vår tio i topp-lista över 2019 års mest lästa artiklar.

1. Testa dina kunskaper i vårt quiz

Vilken är grödan? Testa dina kunskaper i vårt quiz. Foto: Istock

AGFO-läsaren gillar quiz – visst är det härligt att få testa sina kunskaper och kanske glänsa en smula när man får många rätt? AGFO:s frågesport om grödor toppade listan över 2019 års mest lästa artiklar. Du hittar quizet här. Missa inte heller vårt quiz om matsystemets begrepp.

2. Sojabönan i centrum

Foto: iStock.

Nummer 2 på mest lästa-toppen är en djupdykning i sojabönan och vilka utmaningar det finns med att odla den i Sverige. Den ingår i en hel serie om proteinskiftet. Här har vi samlat alla de artiklarna.

3. Framtidens förpackningar

Pappersflaska för kolsyrade drycker. Foto: BillerudKorsnäs

Förpackningarnas vara eller icke vara, och deras utformning intresserar stort. AGFO:s lista med inte mindre än 29 förpackningar för framtiden knep en tredjeplats bland årets mest lästa.

4. I hälsohetsens spår försvinner fakta

Foto: Istock, privat

Spaningen som dietisten Linn Torstensson skrev i september engagerade och klättrade upp på en fjärdeplats på lästoppen. Hon skrev att vetenskapen pekar inte ut socker, laktos, tillsatser eller gluten som de största riskfaktorerna mot vår hälsa. De främsta riskerna är istället ett för lågt intag av frukt, grönsaker och fullkorn samt ett för högt intag av salt. Läs hennes spaning här.

5. Regenerativt jordbruk – nästa jordbruksrevolution?

AGFO talk-panelen: Claes Johansson, Anke Herrmann och Märta Jansdotter. Foto: Mikael Jansson/Brid

Regenerativt jordbruk var under 2019 något som många var nyfikna på. På femte plats på vår mest lästa-lista ligger sammanfattningen av det som sades under AGFO Talk om just regenerativt jordbruk. Mer intresserad? Läs alla artiklar på ämnet här.

6. Rapporterna som ger dig koll

Artikeln där vi samlar aktuella rapporter från matsystemets alla hörn blev populär. Det fick vi kvitto på när den placerade sig på en sjätteplats i vår mest lästa-lista. Just nu innehåller artikeln hela 24 rapporter.

7. Plantagon talar ut efter konkursen

Owe Pettersson på Plantagon om konkursen: ”Det krävs mycket pengar för att rulla ut en innovation”. Foto: Pressbild

Vertikalodlingsföretaget Plantagons konkurs var ett faktum i början av 2019, efter år av stora förluster. AGFO fick den första intervjun med företagets vice vd Owe Pettersson efter konkursen. ”Vi hamnade i ett vakuum utan infrastruktur att göra affärer i”, berättar han i intervjun. Spännande läsning tyckte många och artikeln placerade sig som nummer sju på AGFO:s läslista.

8. Här finns pengar att söka

Vi guidar till finansiering för företag inom matsystemet. Foto: Istock

Under året guidade AGFO till projektpengar och stipendier som startups och etablerade aktörer inom livsmedelsbranschen kan söka. Där fanns bland annat pengar från Jordbruksverket, Vinnova, Tillväxtverket, KSLA och Horisont 2020. Artikeln bubblar som nummer åtta på vår mest lästa-lista.

9. Här är framtidens mjölk

Branschprofiler ger sin syn på framtidens mjölk. Foto: Istock/press

Under 2019 kan man lugnt säga att det stormade kring mjölken och dess ersättare. Fyra representanter från olika delar av ”mjölksystemet”; Oatly, Valio, LRF och Wapnö gård för att höra om deras syn på mjölkens framtid. På plats nio har vi alltså framtidens mjölk.

10. Bortskämda konsumenter skapar matsvinn

I kalkylen för jordgubbar ingår att i stort sett hälften kastas. Foto: SLU och iStock

Matsvinnet har fått plats i människors medvetande. När vi intervjuade matsvinnsforskaren Mattias Eriksson vid SLU berättade han hur konsumentens krav på välfyllda hyllor och det faktum att maten är så billig bidrar till matsvinnet. Här kan du läsa artikeln som knep tiondeplatsen i AGFO:s ”mest lästa 2019”-lista.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Missa inte!

👉 Bland de absolut mest lästa på AGFO.se finns sidan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Signa upp gratis här om du inte får vårt nyhetsbrev varje fredag morgon:

AGFO Weekly

🗣VIDEO: Även sidan med samtliga AGFO Talks ligger högt på läsetoppen:

AGFO Talks

Foto: AGFO

 

förpackningarhydroponiklokal matproteinskiftetquizRapporterregenerativt jordbruksojabönor

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!