Lovisa Madås ser en pågående intresseförflyttning. Foto: Istock/AGFO

Spaning

Här är nästa kunskapsförflyttning

AGFO:s Lovisa Madås ser två parallella företeelser i veckan – och inser att de hänger ihop.

👉 Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

”Svenskarna är trötta på att lära sig om nya dieter – de vill veta hur mat blir till”. Det står att läsa i Livsmedelsföretagens undersökning om svenskarnas syn på mat och hälsa. Den här rapporten släpptes dagen efter att vi själva haft AGFO talk, vår eventserie med fokus på framtidens matsystem där vi trendspanar och leder panelsamtal.

Med tolv AGFO talks i bagaget kan vi konstatera att intresset ser ut som änden av en hockeyklubba: spikrakt uppåt (den här gången tog platserna slut på tolv minuter och över 300 anmälde sig). Jag är övertygad om att det hänger ihop med Livsmedelsföretagens resultat i undersökningen – att det pågår en intresseförflyttning mot hur maten produceras. Och det behövs. För precis som Kristofer Lund skrev i en AGFO weekly-spaning nyligen: ”Vår förmåga att relatera och känna empati är helt avgörande för matsystemet”. Och för att göra det behöver vi ha kunskap.

”Gör dig redo att förklara saker som liggsäd”

Vad kan det här betyda för framtiden? Till exempel att du som planerar ett event med fokus på mat behöver bygga in ett helhetstänk. Och att vi som konsumenter behöver ta action själva. Steget till hur maten produceras kan tyckas långt – men det är faktiskt inte det. Odla något, och känn stoltheten växa. Eller varför inte besöka en bonde? Och du som lantbrukare: gör dig redo att förklara saker som liggsäd, men även om hur växtföljd fungerar och vilka utmaningar man står inför som bonde.

Är du nyfiken på vårt senaste AGFO talk finns inspelningen och en summering här. Känner du för att sträckkolla alla tolv talks? Då ska du trycka här.

Jag vill rikta ett stort TACK 🙏till alla er som besökt våra AGFO talks, både fysiskt och på webben. Tack till alla forskare, entreprenörer, lantbrukare, organisationer och experter som deltagit i panelsamtalen. Tack till Brid som ser till att vi får allt på film, Krister med team som fixar tekniken, ByGruppen för frukost. Och tack till våra sponsorer som möjliggjort resan med AGFO talks: LantmännenFazerAxfoundationBrann och LRF Media.

Självklart fortsätter vi med AGFO talks till våren – nya samtal, mer kunskap, större nätverk. Hör gärna av dig med tankar om ämnen du vill att vi tar upp, eller om du är intresserad av att vara med på resan som partnerbolag.

Fler spaningar av Lovisa Madås

Meningslös mat när filterbubblan tar över

Trendigt, hett – och outforskat

Våga vara modig på krogen

Matnyttigt från Almedalen

Dags för action 

Korten på bordet

Att skapa värde och mota meningslösheten

Vertikalodlarens uppgång och fall

Pengar söker nya ägare

Mjölkens position utmanas

Matens nya modeord

Insikter 2018 och förhoppningar 2019

Pusselbiten som saknas

Det anonyma köttet utmanas

Den nya tidens parfym

En exceptionell vecka

Dags att kavla upp ärmarna

Grusade förhoppningar

Så tycker ni om vårt arbete

Myllans år

Ät upp ditt flöde

Branschen som rör på sig

Det flytande brödet tar ny form

Snabbt, enkelt, individanpassat

Insikter 2017, förväntningar 2018

Peppat läge!

Mot en smartare matkedja

Insikter från London Food Tech Week

Clean eating på fallrepet

On the road

I ivrig väntan på rapsfärs

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

One thought on “Här är nästa kunskapsförflyttning

  1. Pingback: Agro Örebro

Comments are closed.

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!