Gotländskt agtechbolag ska nu exportera sin innovation till Kina. Foto: Moving Floor

Omvärld

Gotländskt agtechbolag äntrar Kina

AI ska förutspå nästa stora mattrend, app kan förbättra sjukdomsbekämpning i fält och så odlar gymnasieskolan ätbara växter inomhus – häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Stororder för gotländskt agtechbolag

Moving Floors har signerat ett avtal på världens största grismarknad, Kina. Avtalet är värt 40 miljoner euro och innebär att 20 000 grisboxar ska installeras. Boxarna är självrengörande vilket gör att vatten- och antibiotikaförbrukningen kan minska. (ATL, betallänk) Läs mer ➔

Här odlas hydroponiskt i gymnasiets källare

I Anna Whitlocksgymnasiets källare finns en hydroponisk odling som används i undervisningen – och skapar stort engagemang bland eleverna. (AGFO) Läs mer ➔

Miljardpizza väcker intresse

Zume började göra pizza med robotar. Nu värderas bolaget till över 19 miljarder kronor och planerar att med hjälp av data- och logistiklösningar bli lika disruptiva inom mat som Amazon varit inom e-handel. (Vox) Läs mer ➔

Så ska AI förutspå nästa stora mattrend

85 procent av alla lanseringar av nya matprodukter och drycker räknas som misslyckade vilket kostar företagen både tid och pengar. Ett AI-verktyg presenteras som en lösning för att bättre kunna förutspå vad som blir trendigt. (Foodnavigator) Läs mer ➔

App bekämpar sjukdomsangrepp

Med en app kan lantbrukare upptäcka sjukdomar på grödor och få rekommendation om hur de bäst bekämpar angreppet. Appen används redan av över en miljon bönder i Indien. Med en ny investering ska bolaget bakom appen expandera till fler länder. (Agfunder) Läs mer ➔

Tysk inomhusodlare etableras i USA

En av USA:s största dagligvaruhandlare vill öka försäljningen av örter och sallat genom att odla dem direkt i butik. De gör det tillsammans med tyska Infarm som är väletablerade i Europa, men som nu för första gången tar sig över Atlanten. (Bloomberg) Läs mer ➔

Silke underlättar odlingen

Genom att täcka säd med en behandlad silkeshinna kan den överleva och frodas i jordar som annars är för salta. Forskarna bakom upptäckten arbetar nu på att utveckla nya varianter som gör att säden bättre klarar torka. (MIT News) Läs mer ➔

Team AGFO väljer veckans:

📺 Tv-tips: Gentekniken Crispr har potentialen att förändra våra grödor i grunden. Se en dokumentär om den här.

🏆 Tävling: Har du en idé som kan förändra svenskt lantbruk? Anmälan till Elmia Lantbruk Innovation Award har nu öppnat.

🚂 On the road: Frida begav sig till Jönköping för att prata om hur mat i ett förändrat klimat skapar nya affärsmöjligheter. Lovisa modererade Agri Venture Sweden i Vara. Lovisa stod också för modereringen när Lantmännen släppte ny rapport, se inspelning här.

💡 Uppfinning: En innovation som kan förlänga hållbarheten på frukt och grönt är med på tidningen Times lista över årets 100 bästa uppfinningar.

❗ Kontrovers: Vilka är de mest omdebatterade livsmedlen och kan man äta dem eller bör de undvikas? Experter reder ut frågetecknen.

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis

agtechAIartificiell intelligensdatagrisproduktionhydroponisk odlinginomhusodlingrobotar

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!