I ett nytt projekt hoppas RISE kunna räkna ut nyckeltal för olika grödors klimatpåverkan. Foto: RISE

Intervju

Det krävs för lyckad digitalisering av jordbruket

Ett antal faktorer är helt avgörande framåt för hur lyckad digitaliseringen blir för jordbruket. Jonas Engström vid Rise som driver omtalade testbädden utanför Uppsala pekar ut det viktigaste.

Tillgång till gårdens data över tid är en sådan.

– Viktigast av allt är att vi hittar gemensamma dataformat som gynnar delning av data och konkurrens. Det är dit vi måste komma och inte låsa data som vissa större aktörer tenderar att göra, säger Jonas Engström, projektledare för testbädden som forskningsinstitutet RISE driver tillsammans med 18 samarbetspartners.

Jonas Engström, RISE.

Data, AI och robotisering kommer att omvandla jordbruket. En viktig del handlar om hur lantbruksdata samlas in från maskiner, åkrar och djur och sedan används som bas för beslutsstöd för lantbrukaren och på sikt även självkörande jordbruksmaskiner. Men utvecklingen går fort och än finns inte någon övergripande infrastruktur.

– Det finns ingen gemensam standard för hur data ska hanteras och delas, så nu gäller det att komma överens om hur det ska gå till, så att alla inte börjar jobba på egna system, säger Jonas Engström.

Han betonar hur viktigt det är att man bygger öppna och säkra plattformar från start, där även hantering av rättigheter till data är viktiga delar. För lantbrukare är det också viktigt att data samlad hos en leverantör kan flyttas till andra leverantörer. Risken finns annars att användarnas data blir inlåsta i enskilda leverantörers system.

”Vi vill räkna ut nyckeltal för olika grödors klimatpåverkan.”

 

Farhågan är att de använder den till att bygga en direktrelation med producenter för att ta större kontroll över exempelvis kvalitetskontroll och utbud. Läs mer i AGFO-artikeln Techjättar kopplar greppet om maten. I oktober berättade jättarna Alibaba och Bayer att de jobbar tillsammans med en gemensam blockkedja som ska hjälpa jordbrukare att öka sina skördar och säkerställa att skörden är av högsta kvalitet.

I USA har Farmers Business Network kommit längst med delning av data inom jordbruket. Data om grödor, skördar och jordar från flera källor samlas in, liksom fakturor på utsäde och växtskyddsmedel. Det lagras, anonymiseras, analyseras och presenteras för FBN-medlemmen som insikter. Medlemmen betalar motsvarande cirka 5 000 kronor per år.

Hur många uppkopplade enheter finns det inom jordbruket idag?

– I en uppskattning från Ericsson ska det finnas omkring 4 miljarder uppkopplade IoT-enheter i världens mobilnät år 2024 (Ericsson Mobility Report June 2019). Jag har faktiskt inte motsvarande siffra för jordbruket men troligen är större lantbruksdjur uppkopplade vid det laget.

Hur kommer det att se ut på odlingssidan då?

– Idag är ju många nya maskiner uppkopplade och på sikt skulle jag tro att det åtminstone kommer att finnas någon sensor per åker.

Kommer drönare att bli en vanlig syn ute på gårdarna inom några år?

– Nja, både och, varje gård har nog inte sin egen drönare. Däremot tror jag på tjänster som erbjuder automatisk övervakning och skickar information till en plattform för beslutsstöd, som bonden använder. Det kan vara drönare eller satelliter som står för grunddata.

Vilken typ av information kommer framtidens lantbrukare att behöva?

– Det är precis det som vår testbädd ska hjälpa till att ta reda på. Vi har delat upp oss i olika fokusområden och tittar just nu på hur testbädden kan användas för att möta lantbrukets framtida behov.

Berätta om ert planerade projekt Data from Farm to Fork.

– Det är bland annat RISE, Lantmännen, Coop, Polarbröd och GS1 som tillsammans har lämnat in en projektansökan. I december får vi svar på om den går igenom. Vi vill räkna ut nyckeltal för olika grödors klimatpåverkan utifrån de mätvärden som testbädden i Ultuna kan ge oss. Att det är med aktörer från hela livsmedelssystemet är viktigt eftersom vi måste samverka över hela systemet, säger Jonas Engström.

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis

Läs också:


Data i jordbruket – vad blir nästa steg


Tema: Data och jordbruk

Spaning: Vem äger egentligen din data

digitaliseringJonas EngströmRISEtestbädd

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!