Gästspanare Elin Aronson Beis är kritisk mot hur man behandlar startups. Foto: Istock/Marika Muchewicz Hjorth

Spaning

Därför vill jag inte kalla mig startup

Startups – ett hett epitet som attraherar investerare och som förknippas med någonting större och bättre. Eller är det en rubrik på en evig gratisresurs för näringslivet att putsa fjädrarna med? Entreprenören Elin Aronson Beis berättar om startuplivet och ger en känga till näringslivet.

👉 Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Så många pitchar, så många event, så många trollerier med knäna. Allt för att kicka igång drömmen och affärsidén man verkligen tror på. Att vara ett ungt techbolag som dessutom handlar om hållbarhet och som vill rädda världen – det kan väl inte bli bättre?

Jodå, det kan det.

För det visar sig nämligen gång på gång att om du är ett ungt bolag så förväntas du göra allt gratis. Möjligen får du ha med loggan på inbjudan, eventhemsidan eller tryckt på en skylt.

Visst måste du som ny på marknaden bevisa vad du går för, bjuda på en del tjänster, testa affärsmodeller och ställa upp gratis i diverse sammanhang. Det ingår i marknadsföringsbudgeten. Men hur länge förväntar sig aktörer att en startup ska ställa upp gratis och bjuda på precis allt? Ett år, två eller tre år?

”Nej, det är inte så det svenska näringslivet lyfter fram unga bolag”

Det är alldeles för många som säger sig stötta entreprenörer och startups, när de egentligen bara fyller sin kostym med epitet och gratis innehåll på någon annans bekostnad. I bästa fall helt utan tanke på att det innebär noll kronor in i bolaget denna månad också. I sämsta fall helt medvetet.

Nej, det är inte så det svenska näringslivet lyfter fram unga bolag. Stötta startups genom att ge dem skäligt betalt för deras tjänster.

Tips till alla er med företagsdrömmar och hett entreprenörsblod i venerna: kalla er för bankkontots skull inte för startup och tänk er noga för innan ni bjussar på allt ”bara denna gång”.

Tips till alla er som säger sig stötta startups: Ge direkt företagen vars tjänster ni vill använda en fakturaadress och tacka för nöjet att göra spännande affärer tillsammans. Glöm inte be dem att skicka loggan också.

Om Sverige vill ha modiga entreprenörer som vågar satsa på sina drömmar och idéer, måste näringslivet förstå att en logga på en eventinbjudan varken ger mat på bordet eller muskler att leda till något större och bättre.

Elin Aronson Beis är matsvinnsexpert och grundare av Foodloopz

Läs mer


13 startups: Vår viktigaste lärdomar


9 spännande startups i våra grannländer

 

 

Foodloopzmatsvinnstartup

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!