Ny studie gräver i det röda köttets hälsoeffekter. Foto: Istock

Omvärld

Ny studie om kött skapar tumult

Det blir nästa steg för blockkedjetekniken, grossist ska minska matsvinnet med datadriven marknadsplats och så kan artificiell intelligens öka kors välbefinnande – häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

👉 Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Ny studie om kött skapar tumult

Enligt en ny studie går det inte att styrka att man får bättre hälsa av att dra ned på sitt intag av rött kött. Studien är dock kontroversiell, och flera forskare har kritiserat den och försökt stoppa den från att publiceras. (The New York Times) Läs mer här ➔

* Se Livsmedelsverkets kommentar på köttstudien längst ner i artikeln. 

Talangen som kombinerar hållbarhet med lönsamhet

Han har rankats som en av Sveriges 101 supertalanger av Veckans affärer, fått epitet Sveriges klimatsmartaste nötköttsproducent och affärsstrategin är att ”hållbarhet säljer”. Möt lantbrukaren Jens Thulin för att se vad hållbarhet innebär konkret på gården. (AGFO) Läs mer här ➔

Grossist tar hjälp av datadriven marknadsplats

För att minska matsvinn och överproduktion väljer grossisten Gastro Import att samarbeta med Snömoln. Deras digitala plattform samlar data från olika aktörer vilket ska skapa bättre prognoser för produktionsvolymer. (Livsmedel i fokus) Läs mer här ➔

Ministerråd: Så kan kolinlagring lyftas genom politik

Vall, minskad jordbearbetning och direktsådd är insatser som kan öka kolinlagringen. Dessa insatser och varför kolinlagring är viktigt diskuterades av politiker under ett ministerråd som nyligen ägde rum i Finland. (EU2019.fi) Läs mer här ➔

Nästa steg för blockkedjetekniken

Aktörer som IBM och Barilla har arbetat flitigt med blockkedjeteknik under 2019. Nästa steg för de som använder sig av tekniken blir att övertyga konsumenterna om dess fördelar. (Foodnavigator) Läs mer här ➔

Ost utan ko tar in miljoninvestering

Istället för att göra ost på komjölk använder sig startupen New Culture av mikrobiell fermentering. Bolaget tar nu in 35 miljoner kronor för att skala upp produktionen och lansera en alternativ mozzarella. (Foodnavigator) Läs mer här ➔

Hälsingestintan sålt till Wapnö Gård

”Ja vi ska helt enkelt vara bättre än dem”, svarar Wapnös VD på frågan om hur de ska lyckas bättre än Hälsingestintan. Det mobila slakteriet begärdes i konkurs i maj men får nu nytt liv i Wapnös regi. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

VR ska utbilda konsumenter i matproduktion

Med hjälp av en ny serie VR-filmer ska stigmat kring teknik och mat brytas. Tittarna ska få inblick i vertikalodling och 3D-printing, och följa med in i växthus på Island. (New Food Magazine) Läs mer här ➔

Så ska AI öka kors välbefinnande

”Djur som blir behandlade väl är upp till 15 procent mer produktiva”, enligt forskare. Med hjälp av artificiell intelligens kan varje djurs hälsotillstånd kartläggas för att ge den behandling som behövs. (Purdue University) Läs mer här ➔

* Vi bad Livsmedelsverket kommentera den nya studien om det röda köttets hälsoeffekter. Här är deras svar:

”De här rekommendationerna har fått stark kritik från flera etablerade institutioner. Gruppen av forskare har gjort nya analyser av den forskning som finns och resultaten bekräftar tidigare resultat om samband mellan rött kött och negativa hälsokonsekvenser. Det slutsatser och rekommendationer de kommer fram till skiljer sig däremot markant från vad andra kommit fram till. Deras slutsats är heller inte att man kan äta hur mycket rött kött och chark som helst utan att öka sin cancerrisk utan de har tittat på medelintaget av de här livsmedlen i USA och Europa (3-4 portioner i veckan) och kom fram till att det inte finns någon anledning att rekommendera en minskning för de flesta. Vi vet dock att många äter mycket större mängder kött än så. Författarna har dessutom använt sig av GRADE, en metod för att bedöma om en studie är bra eller dålig som inte passar så bra att använda på koststudier. Gruppen har inte heller tagit hänsyn till den miljöpåverkan som kött har. Livsmedelsverkets råd är att begränsa intaget av rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan. Endast en mindre del bör vara chark. Så att minska intaget av rött kött handlar inte bara om cancerrisk utan är också ett sätt att få in mer växtbaserade livsmedel som grönsaker och fullkorn, något vi som befolkning behöver äta mer av både ur miljö- och hälsoperspektiv.”

Detta enligt Bettina Julin, nutritionist på risk- och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket. 

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis

artificiell intelligensblockchainblockkedjadatafermenteringhållbarhetHållbart jordbrukkolinlagringköttvirtual reality

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!