Vi listar 17 odlingar runt om i landet. Foto: iStock, Gårdsfisk

Omvärld

Här är de svenska landbaserade fiskodlingarna

Var odlas landbaserad fisk i Sverige? AGFO har svaret – här är listan på 17 odlingar runt om i landet.

Det är inte en lätt sak att söka upp de landbaserade fiskodlare som har en aktiv verksamhet. Flera av hemsidorna är nedlagda och många artiklar om nystartade fiskodlingar är flera år gamla.

Bara i år har två landbaserade fiskodlingar lagts ner. Den ena är Ekofisk hos Boliden Bergsöe i Landskrona. Produktionschef Fredrik Kanth skrev enligt Lokaltidningen ett pressmeddelande i våras att: ”Trots att vi har goda förutsättningar med egna lokaler, fri spillvärme och hög industriell kunskap så är det svårt att skapa lönsamhet i en liten odling. Regelsystemet som omger den här typen av fiskodlingar kräver ytterligare kompetens”.

Det andra företaget som lagt ner är Vegafish i Lysekil. Företagets affärsidé var att odla jätteräkor på land. I somras försattes företaget i konkurs eftersom det inte kunnat få den finansiering som krävts för att skala upp verksamheten och få igång lönsamheten, uppgav Lysekilsposten.

Regelkrångel och lönsamhetsproblem hämmar de svenska landbaserade fiskodlingarna. Läs gärna artikeln ”Då är miljömärkningen ett stigma” här. Trots allt finns ett antal mindre odlingar som är på väg upp, ett fåtal som drivs som pilotodlingar och ett par som har fått ordentlig snurr på verksamheten. Här listar vi RAS-odlingar och akvaponiker i Sverige:

Aci Sweden
Bor, Jönköpings län

Det är norska Aqua Contractor International som driver det svenska dotterbolaget ACI Sweden. ACI Sweden kommer att odla regnbåge och djurfoder. Bolaget har nära samarbete den norska universitetsvärlden och vid fiskfabriken i Bor ska även forskning bedrivas.

Arctic Roe of Scandinavia
Markaryd, Kronobergs län

RAS-odling av sibirisk stör för produktion av störrom. Målet är att producera cirka 1 000 kilo rom per år. Det tar sex år innan en stör kan tömmas på rom för första gången.

Bosse Perssons landbaserade fiskodling
Stora Sundby, Sörmland

Driver främst yngelproduktion av tilapia i ett akvaponiskt system där växterna från systemet blir mat till fiskarna.

Gårdsfisk
Åhus, Skåne

Odlar tilapia och rödstrimma i RAS-system där näringsämnen från fiskuppfödningen används som gödning i lantbruket. Gårdsfisk arbetar som bäst för att knyta till sig kontraktsuppfödare som driver egna gårdar. Dessa ska få en garanterad avsättning för sin fisk via Gårdsfisk. Finns att köpa via Coop och Ica. Blev nyligen den första klimatcertifierade landbaserade fiskuppfödningen. Läs intervju med Gårdsfisk här.

Clarias är fisksorten som Gårdsfisk hoppas ska ta över laxens roll som svenskarnas favoritmatfisk. Foto: Gårdsfisk.

Rekarne Vattenbruk
Malmköping, Södermanlands län

Odlar fisk och grönsaker i ett akvaponiskt system i en lagård utanför Malmköping.

Johannas stadsodlingar
Sollentuna, Stockholm

Odlar sallat, kryddor samt fisk i ett akvaponiskt system. Utlovar att produkterna ska gå att köpa i butik från slutet av 2019.

Ljusterö Lax o Gös
Järfälla, Stockholm

Har odlat gös i recirkulerande system sedan 2005. Pilotanläggningen skrotades 2008 i samband med att produktionsanläggningen byggdes på Ljusterö. Producerar gös och regnbåge. 

Norrstyle Sweden
Nyköping, Södermanlands län

Odlar stör och karp.

Peckas naturodlingar
Härnösand, Västernorrlands län

Enligt egen utsago Europas största kretsloppsodling. Akvaponik som odlar regnbåge och tomater. Är börsnoterade och tomaterna finns att köpa i många butiker runt om i Sverige, bland annat på Lidl. Fick i maj i år godkänt av Livsmedelsverket för att påbörja försäljning av regnbågesfisk som ska säljas båda fryst och färskt.  

Scandinavian SilverEel
Helsingborg, Skåne

RAS-odling av ål. Scandinavian SilverEel arbetar med att återställa det svenska ålbeståndet. Ålen importeras från Bristolkanalen i England och 70 procent återsätts och resten säljs för konsumtion och forskning.

Smögenlax Aquaculture
Sotenäs, Västra Götaland

RAS-odling som i första hand producerar lax men i reningsprocessen ingår även en algodling, ur vilken kisel utvinns. Dessutom är lax- och algodlingen kopplad till en biogasanläggning.

Pond Fish & Greens
Slakthusomårdet, Göteborg

Kombinerar fisksorterna Clarias och Tilapia med grönsaker i en akvaponisk recirkulerande anläggning. Läs artikel med grundaren Niklas Wennberg här om utmaningarna.

Sweden shrimpfarm
Hammarö, Värmland

Kommer att odla jätteräkor inomhus i recirkulerande dammar. Räkorna ska säljas direkt till konsumenter och restauranger.

Jätteräkor är en nisch svenska företag väljer. Foto: Istock

Urban Seafood
Är en del av Sustainable Foods Sweden AB, Stockholm

Har som syfte att odla, förädla och sälja lokalt producerad fisk och skaldjur i direkt närhet till urbana stadsmiljöer.

Vadstena Fisk
Vadstena, Östergötland

Odling av abborre och gös i slutna system. Avfallet från fiskodlingen används som gödsel på den egna gården.

Ödevata fiskecamp
Emmaboda, Kalmar

Nybyggd akvaponik med fisk (tilapia) och exotiska växter i växthus som värms av deras egenbyggda biokolspanna.

Växthuset på Berga
Haninge, Stockholm

Odlar tropiska växter och fisk i ett växthus. Startades 2012 som ett forskningsprojekt under Kungliga tekniska högskolan.

Har vi missat någon odling? Mejla oss

Landbaserad fiskodling

De något större landbaserade fiskodlingarna i Sverige är så kallade RAS-odlingar (recirkulerande akvatiska system). Mekaniska och biologiska filter hjälps åt att rena och återanvända vatten så att man kan odla mer fisk men förbruka mindre vatten. Vissa av RAS-odlingarna drivs i kombination med en växtodling och kallas då för akvaponiska system, där fiskens spillprodukter blir till näring för växterna.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

Läs också:


”Då blir miljömärkningen ett stigma”


Så illa ställt är det i våra hav


Tema: Alger och landbaserad fisk

akvaponikCirkulär livsmedelsproduktionFiskuppfödningGårdsfiskkretslopplandbaserad fiskodlingPeckas NaturodlingarrasStadsjord

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!