Vi listar odlingar runt om i landet. Foto: iStock, GĂ„rdsfisk

OmvÀrld

Lista: HĂ€r finns de svenska landbaserade fiskodlingarna

Var i Sveriges produceras det fisk och rÀkor pÄ land? AGFO har svaret.

Listan uppdaterades senast: 2021-01-14

Landbaserad produktion av fisk fÄr allt mer uppmÀrksamhet. Det finns ett antal odlingar som Àr pÄ vÀg upp, ett fÄtal som drivs som pilotodlingar och ett par som har fÄtt snurr pÄ verksamheten.

De nÄgot större landbaserade fiskodlingarna i Sverige Àr sÄ kallade RAS-odlingar (recirkulerande akvatiska system). Mekaniska och biologiska filter hjÀlps Ät att rena och ÄteranvÀnda vatten sÄ att man kan odla mer fisk men förbruka mindre vatten. Vissa av RAS-odlingarna drivs i kombination med en vÀxtodling och kallas dÄ för akvaponiska system, dÀr fiskens spillprodukter blir till nÀring för vÀxterna.

Företaget Big Akwa satsar pÄ ett pilotprojekt under 2021 dÀr matfisk ska odlas i symbios med massabruk, som i sin tur fÄr nÀring till sina biofilter. Bakom idén stÄr entreprenören Hugo Wikström. 

Hugo Wikström

”MĂ€nskligheten stĂ„r inför stora utmaningar vad gĂ€ller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas pĂ„ ett bra och effektivt sĂ€tt”. Det sĂ€ger Hugo Wikström i ett pressmeddelande. 

I mars 2020 blev det klart att norskÀgda Lighthouse Finance ska investera mellan 17 och 20 miljarder kronor i SotenÀs komun och bygga Europas största laxodling. Laxen ska odlas med RAS-teknologi.

RAS-odlingar och akvaponiker i Sverige:

Aci Sweden
Bor, Jönköpings lÀn

Det Àr norska Aqua Contractor International som driver det svenska dotterbolaget ACI Sweden. ACI Sweden kommer att odla regnbÄge och djurfoder. Bolaget har nÀra samarbete den norska universitetsvÀrlden och vid fiskfabriken i Bor ska Àven forskning bedrivas.

Arctic Roe of Scandinavia
Markaryd, Kronobergs lÀn

RAS-odling av sibirisk stör för produktion av störrom. MÄlet Àr att producera cirka 1 000 kilo rom per Är. Det tar sex Är innan en stör kan tömmas pÄ rom för första gÄngen.

Akvaponi i Roslagen

Aakvaponiprojekt för att sprida kunskap om kretsloppsodling och cirkulÀr ekonomi. Som en del av projektet har en akvaponianlÀggning byggts dÀr de odlar tilapia, sallad och kryddor. Projektet finansieras av Leader Stockhomsbygd, Jordbruksverket och Roslagen Sparbank.

Big Akwa

Big Akwas idé Àr att utnyttja spillvÀrmen frÄn massabruk till att temperera vattnet i en nÀrliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det nÀringsrika vattnet frÄn fisktankarna gÄ tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, dÀr det blir till föda för de mikroorganismer som anvÀnds för att rena bioslam frÄn produktionen.

Bosse Perssons landbaserade fiskodling
Stora Sundby, Sörmland

Driver frÀmst yngelproduktion av tilapia i ett akvaponiskt system dÀr vÀxterna frÄn systemet blir mat till fiskarna.

 

Johan Lundquist och Mikael Olenmark. Foto: GĂ„rdsfisk

GĂ„rdsfisk
Åhus, SkĂ„ne

Odlar tilapia och rödstrimma i RAS-system dĂ€r nĂ€ringsĂ€mnen frĂ„n fiskuppfödningen anvĂ€nds som gödning i lantbruket. Blev den första klimatcertifierade landbaserade fiskuppfödningen. UtsĂ„gs 2020 till Årets klimatbonde. LĂ€s vĂ„r intervju med GĂ„rdsfisk hĂ€r.

Rekarne Vattenbruk
Malmköping, Södermanlands lÀn

Odlar fisk och grönsaker i ett akvaponiskt system i en lagÄrd utanför Malmköping.

Johannas stadsodlingar
Sollentuna, Stockholm

Odlar sallat, kryddor samt fisk i ett akvaponiskt system. Utlovar att produkterna ska gÄ att köpa i butik frÄn slutet av 2019.

Ljusterö Lax o Gös
JÀrfÀlla, Stockholm

Har odlat gös i recirkulerande system sedan 2005. PilotanlÀggningen skrotades 2008 i samband med att produktionsanlÀggningen byggdes pÄ Ljusterö. Producerar gös och regnbÄge. 

Norrstyle Sweden
Nyköping, Södermanlands lÀn

Odlar stör och karp.

BlÄtt Centrum Gotland

BlÄtt Centrum Gotland Àr ett samverkansprojekt mellan Uppsala universitet, LÀnsstyrelsen i Gotlands lÀn och Region Gotland. Odlar fisk och vÀxter i samma kretslopp.

 

Foto: Peckas

Peckas naturodlingar
HÀrnösand, VÀsternorrlands lÀn

Enligt egen utsago Europas största kretsloppsodling. Akvaponik som odlar regnbĂ„ge och tomater. Är börsnoterade och tomaterna finns att köpa i mĂ„nga butiker runt om i Sverige, bland annat pĂ„ Lidl. Fick i maj i Ă„r godkĂ€nt av Livsmedelsverket för att pĂ„börja försĂ€ljning av regnbĂ„gesfisk som ska sĂ€ljas bĂ„da fryst och fĂ€rskt.  

Scandinavian SilverEel
Helsingborg, SkÄne

RAS-odling av Ă„l. Scandinavian SilverEel arbetar med att Ă„terstĂ€lla det svenska Ă„lbestĂ„ndet. Ålen importeras frĂ„n Bristolkanalen i England och 70 procent Ă„tersĂ€tts och resten sĂ€ljs för konsumtion och forskning.

Smögenlax Aquaculture
SotenÀs, VÀstra Götaland

RAS-odling som i första hand producerar lax men i reningsprocessen ingÄr Àven en algodling, ur vilken kisel utvinns. Dessutom Àr lax- och algodlingen kopplad till en biogasanlÀggning.

Pond Fish & Greens
SlakthusomÄrdet, Göteborg

Kombinerar fisksorterna Clarias och Tilapia med grönsaker i en akvaponisk recirkulerande anlÀggning. LÀs artikel med grundaren Niklas Wennberg hÀr om utmaningarna.

Sweden shrimpfarm
Hammarö, VÀrmland

Kommer att odla jÀtterÀkor inomhus i recirkulerande dammar. RÀkorna ska sÀljas direkt till konsumenter och restauranger.

Urban Seafood
Är en del av Sustainable Foods Sweden AB, Stockholm

Har som syfte att odla, förÀdla och sÀlja lokalt producerad fisk och skaldjur i direkt nÀrhet till urbana stadsmiljöer.

Vadstena Fisk
Vadstena, Östergötland

Odling av abborre och gös i slutna system. Avfallet frÄn fiskodlingen anvÀnds som gödsel pÄ den egna gÄrden.

Vegashrimp (tidigare Vegafish)
Lysekil

Företagets affÀrsidé Àr att odla jÀtterÀkor pÄ land. Under 2019 gick företaget i konkurs, men startade under hösten upp under nytt namn, Vegashrimp, och med ett nytt tillstÄnd frÄn LÀnsstyrelsen för att odla 39 ton per Är. 

Ödevata fiskecamp
Emmaboda, Kalmar

Nybyggd akvaponik med fisk (tilapia) och exotiska vÀxter i vÀxthus som vÀrms av deras egenbyggda biokolspanna.

VÀxthuset pÄ Berga
Haninge, Stockholm

Odlar tropiska vÀxter och fisk i ett vÀxthus. Startades 2012 som ett forskningsprojekt under Kungliga tekniska högskolan.

Har vi missat nÄgon odling? Mejla oss!

💚 Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp gratis hĂ€r

Se Àven:


Lista: Fisk och skaldjur i ny tappning

VĂ€xtbaserade rĂ€kor, vegansk lax och labbodlad fisk – vi listar 11 bolag som vill förĂ€ndra vĂ„r syn pĂ„ fisk och skaldjur.


AGFO-tema: Alger och landbaserad fisk


”DĂ„ blir miljömĂ€rkningen ett stigma”


SÄ illa stÀllt Àr det i vÄra hav

akvaponikCirkulÀr livsmedelsproduktionFiskuppfödningGÄrdsfiskkretslopplandbaserad fiskodlingPeckas NaturodlingarrasStadsjordvattenbruk

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!