Musselfoder åt ekohöns på Mällby gård. Foto: Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion och Musselfeed

Intervju

Först ut i Sverige med innovativ idé

Hejdå till soja- eller fiskmjöl – på Mällby Lantgård pickar hönsen i sig musselmjöl som bidrar till ett friskare hav. Gården är först ut i landet med lösningen.

Ett hundra procent ekologiskt foder till höns inom äggproduktion är svårt att hitta, men nu har företaget Musselfeed lyckats förena miljönytta med en bärkraftig affärsidé. Musselfeed levererar nu, enligt egen utsago, Sveriges första musselbaserade foder till fjäderfä.

Sofia Kocher, vd och delägare i Musselfeed, känner inte till vare sig någon svensk eller utländsk motsvarighet. Däremot har försök med att mala ner hela musslan till ett pulver gjorts, vilket har visat sig ge ett foder som är proteinfattigt och allt för rikt på kalk.

– Musselfeed har tagit ett patent på en process som skiljer köttet från skalet på industriell väg. Det gör processen uppskalningsbar, så att man kan börja prata ton istället för kilo, säger Sofia Kocher.

Sofia Kocher, vd Musselfeed.

Musslorna köper Musselfeed från odlare på västkusten och det är speciellt mindre musslor, de som inte passar för att hamna på tallriken, som används i foderproduktionen.

Råvaran den största utmaningen

Enligt Karin Velander, rådgivare inom ekologisk fjäderfäproduktion och foder, är musslor en mycket bra proteinkälla som hönsen gärna äter. Dessutom blir äggulan mycket gulare.

– Den största flaskhalsen ligger i tillgången på råvara, eftersom den kommer från livsmedelsindustrin för musslor och så mycket musslor äter vi inte i Sverige. Här måste man istället börja odla musslor för foderproduktion och då måste antagligen ett statligt initiativ in i bilden. Musslorna bidrar ju till ett friskare hav, eftersom de fångar upp fosfor och kväve.

En premiumprodukt

Det musselpulver som Musselfeed framställer är således en premiumprodukt. Den kostar mer än vanligt foder på exempelvis soja eller fiskmjöl, men miljövinsten är stor.

– Det här är en nischprodukt. I slutändan handlar det om vad kunderna är beredda att betala. Ju fler som bryr sig om att slutprodukten är ett hållbart livsmedel, desto fler bönder kan använda vårt foder.

Musselfeed håller också på att utveckla en process som även tar vara på musselskalen, men där är man inte riktigt framme ännu. Idag används skalen inom lantbruket, i framtiden ska de även bli en foderprodukt.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

Läs även

Spaning: Så hindras en framtidsbransch


”Då är miljömärkningen ett stigma”


Så illa ställt är det i våra hav


ListaHär är de svenska landbaserade fiskodlingarna

Tema: Alger och landbaserad fisk

äggfoderHållbart jordbrukMällby LantgårdMusselfeed

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!