Storbolagen Bayer och Alibaba samarbetar i ett projekt med blockkedjeteknik i fokus. Foto: Istock

Omvärld

Blockkedjeteknik för samman två jättar

Det blir framtidens succéer och missar inom foodtech, ny rapport kartlägger svenskarnas förutsättningar för hållbar köttkonsumtion och fiskproblemen är större än vi tror – häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

👉 Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Två giganter går samman för blockkedjeteknik

Ett system för att kartlägga och övervaka jordbruksprodukter med hjälp av blockkedjeteknik. Det ska de två jättebolagen Bayer och Alibaba utforma tillsammans. (Agfunder) Läs mer här ➔

”Då är miljömärkningen ett stigma”

Dyra tillstånd, snårig certifiering och tre stora stoppklossar hindrar den svenska landbaserade fiskodlingen. Men utvecklingen går framåt. (AGFO) Läs mer här ➔

Nästa stora grej inom foodtech

Innovationerna inom foodtech duggar tätt, men vad kommer egentligen att slå stort eller segna ned? Uppkopplade kök har inte blivit någon succé, men personaliserad kost går en ljus framtid till mötes. (The Spoon) Läs mer här ➔

Inget nobelpris för gensaxen Crispr

Ännu ett år utan nobelpris för forskarna bakom Crispr. Ända sedan upptäckten 2012 har de tippats som troliga kandidater för nobelpriset i medicin eller kemi. Här förklarar vi vad Crispr kan innebära för framtidens matsystem. (AGFO) Läs mer här ➔

Vi listar 17 odlingar runt om i landet. Foto: iStock, Gårdsfisk

Här är de svenska landbaserade fiskodlingarna

Var odlas landbaserad fisk i Sverige? AGFO har svaret – här är listan på 17 odlingar runt om i landet. (AGFO) Läs mer här ➔

Många fördelar med precisionsbevattning

Med trådlös precisionsbevattning kan vattenförbrukningen minska, skördarna bli större och arbetskostnaderna reduceras. Bevattningen kan kontrolleras med en app vilket också kan spara transporttid. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

Stora krav på konsumenten att välja ”rätt” kött

I en ny rapport har Konsumentverket kartlagt de svenska konsumenternas möjligheter att göra hållbara val av kött. Begränsat utbud och att de mer hållbara alternativen ofta är dyrare är två hinder. (Konsumentverket) Läs rapporten här ➔

Fiskproblemet större än många tror

Utfiskning, döende korallrev och en starkt stigande efterfrågan på det blå proteinet – det ser inte ljust ut för världshaven. Vad är problemen framåt och vilka lösningar finns i sikte? (AGFO) Läs mer här ➔

Nytt projekt ska koppla upp jordbruket

Med 38 000 sensorer utspridda hos 6 000 lantbrukare i 18 länder ska man undersöka hur lönsamheten i jordbruket kan förbättras. Det EU-finansierade projektet har 190 miljoner kronor i potten. Norge och Finland är med, men inte Sverige. (Future Farming) Läs mer här ➔

 

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis

blockchainblockkedjaCRISPRfiskefiskodlingfoodtechIoTköttprecisionsjordbrukPrecisionsodling

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!