Hos en av världens mest innovativa bönder är drönare inget nytt. Foto: Flo Maderebner (Pexels)

Omvärld

Techbonden ska bli mer analog

Köttföretag investerar i växtbaserade räkor, korv gjorda av insekter utvecklas i Kristianstad och så ska astronauter odla sin egen mat – häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

👉 Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Träffa en av världens mest innovativa bönder

I en intervju berättar en av världens mest innovativa lantbrukare om möjligheterna med teknik inom lantbruket. Men också om varför han på senare tid har valt att till en viss del gå tillbaka till mer analoga metoder. (Future Farming) Läs mer här ➔

Dator skulle kunna odla utan jord – var en bluff

En ”personlig mat-dator” utvecklad på det prestigefulla universitetet MIT skulle odla mat utan jord. Nu har anställda i projektet avslöjat att datorn inte fungerar. (Business Insider) Läs mer här ➔

”Det är inte så enkelt, att du ska sluta äta kött”

I USA höjs nu röster som ifrågasätter att det är klimatsmart att helt sluta äta nötkött. De finns de som menar att uppfödningen av kor kan spela en viktig roll i kampen mot klimatförändringarna. (The New Food Economy) Läs mer här ➔

Så ska jordbruket bli klimatneutralt

Förbättra jordbrukets produktivitet, öka användning av förnybar energi och förvalta marken så att den fångar in mer kol. Dessa är några av de åtgärder som krävs för att jordbruket ska bli klimatneutralt, enligt en ny rapport. (National Farmers Union) Läs mer här ➔

Kliv in i ett unikt matlabb

I Köpenhamn ligger världens mest omfattande matlaboratorium. Här designar kockar och forskare inom virtual reality och 3D-printing matupplevelser på en helt ny nivå. (AGFO) Läs mer här ➔

Korv på insekter snart verklighet i Sverige

Redan nästa år kan det bli lagligt för svenska butiker att sälja insektskorv i mataffären. Maträtter gjorda på mjölmaskar och syrsor experimenteras nu fram i provkök på Högskolan Kristianstad. (SVT) Läs mer här ➔

Teknikchefen: Det här är framtidens mat

Instagramvänligt, nedbrytbara plastförpackningar och en explosion av växtbaserade alternativ. Dessa är tre av de sju förutsägelser som Nestlés tekniska chef gjort om framtidens mat. (Food Navigator) Läs mer här ➔

Så ska ett oväntat team odla grönt i rymden

Under långa rymdvistelser kommer astronauterna behöva odla egna grönsaker och frukt för att ha hälsan i behåll. Nu har NASA inlett ett samarbete för att göra det möjligt – med Tupperware. (Fast Company) Läs mer här ➔

Svegros känga till källarodlarna

”Det är mentalt ohederligt om det inte framgår att det är vår typ av produktion som ligger i framkant när det gäller klimatsmart produktion. En del företrädare för källarodlingen snedvinklar informationen”, säger Otto Drakenberg, ordförande för Svegro. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

Köttjätte investerar i växtbaserade räkor

Ett av världens största köttföretag, Tyson Foods, investerar i ett startup som gör räkor på soja och sjögräs. Ekonomichefen på Tysons inversteringsenhet berättar att de inte ser växtbaserade alternativ som ersättare utan som tillägg. (CNBC) Läs mer här ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis

3D-printad matinsekterklimatklimatbondenötköttsproduktionprecisionsjordbrukPrecisionsodlingtrender 2019växtbaseratvirtual reality

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!