Mer matsvinn i matjättarnas darkstores? Foto: Ica Sverige, Marika Muchewicz Hjorth och iStock

Intervju

Ökad e-handel kan bli matsvinnsfälla

Matvarujättarnas e-handelslager riskerar att öka matsvinnet. Det är en farhåga som matsvinnsräddare har och som dagligvaruhandeln i viss mån bekräftar.

Bara ett par procent av all mat köps via nätet idag. Trots det satsar de svenska matjättarna stora summor på e-handelslösningar eftersom alla prognoser pekar på att den digitala mathandeln kommer att booma under de närmaste åren.

Men risken är att e-handelslagren, så kallade darkstores, skapar mer matsvinn – stick i stäv med FN:s globala mål som ska halvera matsvinnet till 2030.

”Måste ha allt i lager”

– När du beställer mat på nätet och får den hemkörd är e-handelns löfte perfekta varor med lång hållbarhet. Är du det minsta missnöjd med kvaliteten kan det betyda att du aldrig mer handlar där. Om du vid beställningen inte hittar varan du söker är risken stor att du lämnar utan att utföra köpet. Alltså måste e-handeln ha precis allt i lager, säger Elin Aronsen Beis, grundare av Foodloopz som jobbar som konsulter och projektledare i samarbeten för att på olika sätt jobba för att minska svinn.

– E-handeln måste dessutom lägga till någon extra dag till bäst före-datumets utgång på alla varor, fortsätter hon.

Elin Aronsen Beis på Foodloopz. Foto: Marika Muchewicz Hjorth

Lokal förankring viktigt

Karin Amnå, hållbarhetsstrateg på Ica Sverige bekräftar delvis det Elin Aronsen Beis beskriver.

– Ja det stämmer, e-handeln för mat är ännu i uppstartsfasen och det här är en del av våra utmaningar. För oss ligger den största utmaningen i att ställa rätt prognoser i fråga om inköpsvolymer, se över rutiner och arbeta med uppföljning, men det är utmaningar vi är övertygade om att vi kommer klara av.

Karin Amnå, hållbarhetsstrateg på Ica Sverige. Foto: Ica Gruppen

Samtidigt påpekar hon att det finns tydliga fördelar med e-handeln.

– Vi kan till exempel få bröd levererat fryst till vårt lager och ta fram det allteftersom när vi packar påsarna till kund. Dessutom arbetar vi väldigt nära Ica-handlarna i området och om vi märker att vi har för stort lager av någon vara – ja då fixar vi genast ett erbjudande som handlarna kan lägga ut.

”Det är svårare för ett centrallager att hamna lika rätt vilket kan innebära risk för ökat matsvinn.”

Risk för ökat matsvinn

Elin Aronsen Beis på Foodloopz ser dock den stora skillnaden på vad människor från olika geografiska områden köper som en utmaning för ett centrallager.

– En traditionell matbutik känner sin målgrupp och kan göra skapligt pricksäkra beställningar. Det är svårare för ett centrallager att hamna lika rätt, vilket kan innebära risk för ökat matsvinn.

Det här är något som dagligvarukedjan City Gross erfarit och valde därför i sommar att flytta allt lösplock till sina lokala butiker, enligt E-handel. De färdigplanerade matkassarna kommer däremot fortsätta att packas i City Gross två terminaler i Staffanstorp och Tumba.

Ett annat exempel för att minska matsvinnet, som E-handel också skrivit om, är Mathems initiativ att sälja specialkassar med andrasorteringsvaror, som företaget säljer till nedsatta priser.  De heter “Ät snart-kassen” och “Frukt&Grönt 2:a Sortering”.

Matsvinn i Sverige

Årligen slängs 1,3 miljoner ton mat och matavfall i Sverige. De svenska matsvinnet står för 500 000 ton växthusgaser, vilket motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. Internationellt sett beräknas matsvinn och matavfallet står för 8-10 procent av alla växthusgaser.

Källa: Naturvårdsverket, FN:s klimatpanel IPCC

Det senaste AGFO Talket handlade om det dolda matsvinnet. Här kan du se ett sammandrag:

Läs även

Dagligvaruhandelns dolda matsvinn upp till ytan

Så skapas det sjuka matsvinnet

AGFO Talk om det dolda matsvinnet: ”Våra politiker är så mesiga”

Tema: 12 artiklar om matsvinn

e-handelICAMathemmatsvinnstartup

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!