Linn Torstensson lyfter vilken kost som egentligen är viktig för att främja en god hälsa. Foto: Istock, privat

Spaning

I hälsohetsens spår försvinner fakta

I jakten på den optimala kosten för en god hälsa tappar vi fokus. Veckans gästspanare Linn Torstensson lyfter vilken kost som egentligen är viktig för att främja en god hälsa.

👉 Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig gratis här

Från alla håll matas vi med att ingefära, acai och quinoa gör oss friska medan gluten, socker och e-ämnen gör oss sjuka. Du ska ta en ingefärashot på morgonen för att slippa inflammation och laga allt från grunden till middagen så att du kommer undan tillsatserna. Enligt en undersökning, som United Minds har gjort på uppdrag av Brödinstitutet, förknippar många hälsosam mat med vad maten inte innehåller och den anses mer hälsosam om den är ”fri från”. Allra helst ska maten vara fri från socker, laktos, tillsatser och gluten.

”Det är inte socker, laktos, tillsatser eller gluten som pekas ut som de största riskfaktorerna”

Mitt i det här bruset av pseudovetenskap och missvisande information försöker vi från den vetenskapliga skolan nå ut med evidensbaserade fakta.

Fakta är att den näst största livsstilsrelaterade riskfaktorn för ohälsa och tidig död i Sverige är våra matvanor. Global Burden of Disease tillskrev 11 miljoner dödsfall och 255 miljoner fall av för tidig död och funktionsnedsättning under 2017 till kostrelaterade riskfaktorer. Men det är inte socker, laktos, tillsatser eller gluten som pekas ut som de största riskfaktorerna. De främsta riskerna är ett för lågt intag av frukt, grönsaker och fullkorn och för högt intag av salt.

Det stämmer att vi kan förlänga och rädda liv genom hälsosammare matvanor men det är inte genom att undvika vissa typer av livsmedel eller ingredienser. Istället måste vi lyfta blicken och se till helheten.

Det är fredag morgon och rekommendationen är att uppnå 500 gram frukt och grönt dagligen. Hur mycket frukt och grönt bidrog din frukost med?


Linn Torstensson är veckans gästspanare. Till vardags leg. dietist och mastersstudent i hållbara livsmedelssystem.

Team AGFO väljer veckans: 

🐟 Glädjande: Övergödningen i Östersjön är på väg att minska. Lyssna här

💥 Spel: Kolla in spelprototypen som tar ett vetenskapligt grepp om mat, miljö och klimat och som riktar sig mot gymnasieelever. Läs här

👨‍🌾 Odling: Norra Europas största odling av lakritsrot finns nu i Sverige. Läs här

🎧 Lyssning: Meny i P1 tar sig an de fyra sädesslagen. Först ut: Havre. Lyssna här

💵 Satsning: Coop etablerar en innovationsplattform för startups. Kolla här

🚜 Hållbara pryl: Istället för plastbaserad odlingsduk i odling har en ny nedbrytningsbar duk tagits fram som går att plöja ner när den är förbrukad. Läs här

😁 Smörfantast: AGFO-Lovisa älskar smör mer än allt annat. Räkna med att träffa henne på popup-restaurangen SMÖR

🔬 Plast: Ny forskning kan göra plasten nedbrytbar – här tar forskare fram plast med hjälp av jäst. Lyssna här

🗣️ Eventtips: Under Måltidsministeriet finns AGFO-Lovisa med i panelen. Anmäl dig här

Läs också:


Tema: 5 artiklar om mat, hälsa och identitet

 


Han söker svaret på den stora matfrågan

 

👀 Vill du få AGFO:s trendspaningar levererat varje fredag direkt till din inbox? Signa upp gratis på AGFO weekly här

fullkornhälsahälsosam matindividanpassad kostmaghälsaPersonaliserad mat

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!