Experter ger sin bild av hur och vad vi kommer äta i framtiden. Foto: Istock

Omvärld

9 experter siar om framtidens mat

Så kan svenska lantbrukare göra mer för klimatet, tankesmedja tror att mjölk- och köttnäringen kommer att kollapsa och traktorjätte presenterar självkörande konceptprodukt – häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

 

👉 Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

9 experter: Det här är framtidens mat

Sensorer som mäter näring, matbutiker som odlar sin egen mat och skräddarsydda proteinprodukter. Dessa är några av de förutsägelser som nio olika experter gör om vad och hur vi kommer äta i framtiden. (Eatingwell) Läs mer här ➔

Så skapades det sjuka matsvinnet

Hur och varför har det stora matsvinnet uppstått? ”Vi hjälps åt att skapa ett systemfel”, säger forskaren Mattias Eriksson. (AGFO) Läs mer här ➔

Två teknikjättar ska revolutionera lantbruket

Yara och IBM har utvecklat en digital plattform där data ska användas för ge nya insikter till bönder. Kritiker varnar för att viktig kunskap kan stängas in, och att fokuset egentligen ligger på att öka försäljningen. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

Han driver regenerativ gård i Sverige

På Över-Aspa gård utanför Nyköping bedrivs jordbruket enligt regenerativa principer. Bonden Martin Sylwan berättar om hur han gör och varför han valt att satsa på den regenerativa metoden. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

Nationellt gastronomiskt center planeras

”Kockarna och restaurangerna måste vara med och driva utvecklingen”, säger krögaren Fredrik Eriksson. Han ska tillsammans med sju organisationer bygga en plattform för innovation inom framtidens hållbara måltid. (Livsmedel i fokus) Läs mer här ➔

Cirkulär matproduktion mitt i staden

Kolsyra från ölproduktion hjälper alger att växa och växthus på tak värms med spillvärme från byggnaden under den. Detta är exempel på initiativ som används i cirkulära matsystem. (The New York Times) Läs mer här ➔

”Produktionen av kött och mjölk kommer kollapsa”

Flera aktörer på marknaden använder mikrober för att skapa animaliska protein. Tankesmedjan RethinkX tror att de blir så billiga att de konkurrerar ut mjölk- och köttnäringen. (Foodnavigator) Läs mer här ➔

Traktor som är förarlös och utsläppsfri

En traktor som både är självkörande och går på elektricitet. Traktorjätten John Deere presenterade sin nya konceptprodukt i veckan. (AgriLand) Läs mer här ➔

Svenskt lantbruk kan göra mer för klimatet

”I stället för skam borde vi börja prata om ansvarsfullt agerande och fokusera på de stora strukturerna,” säger föreståndaren för forskningscentret Stockholm Resilience Center. Line Gordon vill att vi fokuserar på vilka lösningar som behövs framöver. (Land Lantbruk) Läs mer här ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis

Cirkulär livsmedelsproduktiondataframtidens matklimatmatsvinnregenerativt jordbruktraktor

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!