Teknikstrateg listar 10 agtech-innovationer som vi inte är redo för ännu. Foto: Istock

Omvärld

10 agtechkoncept vi inte är redo för

Robot ska leta fel i matbutiker, världens största livsmedelsföretag ska eliminera sina växthusgasutsläpp och de mäter jordkvalité med rymdteknik – häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

👉 Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

10 innovationer inom agtech som vi inte är redo för

Artificiell intelligens, små fältrobotar och helt automatiserade jordbruk. Dessa tekniker finns med på listan över innovationer som inte är realistiska än, enligt teknikstrategen Nathan Faleide. (Future Farming) Läs mer här ➔

”Våra politiker är så mesiga”

För billig mat, snåriga regler och överproduktion lyfts som några av orsakerna till det dolda matsvinnet. En knivskarp panel satte fingret på flera skevheter i systemet under AGFO Talk. (AGFO) Läs mer och se inspelningen här ➔

Dagligvaruhandelns dolda matsvinn upp till ytan

Matsvinnet i dagligvaruhandeln är troligen betydligt större än vad man tidigare har trott. För första gången levererar nu butikerna själva siffror på matsvinnet till den officiella statistiken. (AGFO) Läs mer här ➔

Kliv mot marknaden för hajpat proteinbolag

Fazer och finska Solar Foods inleder ett samarbete för att forska om och utveckla deras produkt. Startupbolaget framställer ett protein med hjälp av bland annat luft och elektricitet. (FoodNavigator) Läs mer här ➔ och här ➔

De ska stoppa matsvinnet med big data

Matsystemets problem är det stora antalet aktörer och bristen på kommunikation. Det säger entreprenörduon bakom Crisp som har fått en miljoninvestering för att kartlägga och bekämpa matsvinn. (Venture Beat) Läs mer här ➔

Robot ska hitta fel i matbutiker

I Norge har en robot testats som ska kunna kontrollera felplaceringar, prisfel och om varor sålt slut. Priset för den avancerade hjälparen är över en miljon norska kronor. (Fri Köpenskap) Läs mer här ➔

Livsmedelsjätte kapar växthusgasutsläppen

Världens största matföretag ska eliminera sina växthusgasutsläpp senast år 2050. Nestlé ska uppnå det genom att få lantbrukare att förändra hur de brukar jorden samt producera fler växtbaserade produkter. (Fortune) Läs mer här ➔

Superladdade bin ska pollinera mera

En argentinsk startup har utvecklat ett näringsämne för bin som gör att de kan bära mer pollen. Ämnet ska också förstärka binas immunförsvar. I ett försök på en blåbärsodling ökade skörden med 25 procent. (Bloomberg) Läs mer här ➔

Bättre mätning av jordkvalité med rymdteknik

Från 40 till två dagar – så mycket snabbare kan brasilianska Agrorobótica analysera jordprover. Med teknik lånad från NASA ska de hjälpa bönder att få billigare och bättre information om sina jordar. (Future Farming) Läs mer här ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis

agtechbig datadagligvaruhandelinnovationjordhälsaklimatmatsvinnproteinrobotar

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!