Foto: Istock, Rutherhagen

Spaning

Vägen mot en egen stjärnkock i ditt kök

Smarta robotar som löser framtidens hållbarhetsutmaningar eller lyxprodukter för en liten publik? AGFO:s Frida Jonson tar sig an robotar i veckans spaning.

👉 Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig gratis här

”Vad ska vi äta ikväll? Ska vi ladda ner menyn från Årets Kock och låta köksroboten fixa?”

”Redan gjort. Råvarorna leveras inom en timme, och jag sa till roboten att vi vill äta klockan 19.”

Låter det såhär hemma i våra kök i framtiden? En köksrobot som sköter inköpen utifrån vad som saknas i skafferiet och lagar recept skapade av stjärnkockar? Jag både gillar och ryser av den tanken.

Njae, det lär dröja ett tag, många tekniska utmaningar kvarstår. Men marknaden för matrobotar växer och väntas ha en årlig tillväxt på i snitt 12 procent fram till 2025, enligt en rapport från i våras. Det handlar om allt från lagerplock till robotar som flippar burgare på restaurang. Även amerikanska Agfunder konstaterar att stora investeringar läggs på robotar, framför allt på automatisering på gårdsnivå.

”Denna spaning är skriven av en robot.”

Men nog kokar det ner till vilken nytta en robot kan göra. För klimatet, miljön, ekonomin och människan. En robot som förenklar matlagningen i mitt kök kan vara trevligt, men löser den några hållbarhetsutmaningar? Möjligtvis leder det till mindre svinn.

Det finns exempel på robotar som hjälper personer som inte själv kan äta. Eller fältrobotar som kan minska användningen av växtskyddsmedel och öka skördarna. Eller leveransrobotar som löser utsläppsbelastade last mile, alltså sista vägen till konsument. Här har vi samlat 10 nya spännande robotar!

När investeringar i robotar nu ökar kraftigt hoppas jag att pengarna hamnar där de kan göra riktig nytta för framtiden. En robot som serverar öl må vara roligt att ha – men inte hjälper den världen när nästa sommartorka slår till.

Obs. Denna spaning är skriven av en robot.

Team AGFO väljer veckans: 

💥 Grattis: Nu står det klart vilka som är nominerade till Livsmedelspriset 2019! Kolla listan här.

🚰 Filmtips: I dokumentären Efter floden diskuteras hoten mot våra helt avgörande sötvattenresurser.

👩‍⚕️ Uppdatering: Snart börjar ett hundratal forskare arbetet med att uppdatera de nordiska näringsrekommendationerna. Nytt för i år är att allmänheten kan föreslå vilka ämnesområden som forskarna ska utvärdera.

🍽️ Krogsatsning: Kocken Paul Svensson öppnar inom kort en ny klimatsmart restaurang. ”Det här ska bli en zon utan matsvinn och engångsplast”, säger han till Aftonbladet här.

💪 Superalger: Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat ett pappersfilter gjort på en alg, som kan rena dricksvatten.

💰 Investering: Med hjälp av satellitbilder och AI vill det svenska företaget Vultus hjälpa världens lantbrukare att gödsla effektivare. Nu tar tar de in tio miljoner kronor i riskkapital.

💡Ärta: Under Årets Kock bjuds på korv lagad av gråärt som en del av ett gastronomiskt forskningsprojekt som inkluderar en ny app. Dessutom är svensk potatis huvudråvara.

👀 Vill du få AGFO:s trendspaningar levererat varje fredag direkt till din inbox? Signa upp gratis på AGFO weekly här

automatiseringdigitaliserade köketFältrobotrobotar

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!