Spaning

Våga vara modig på krogen

AGFO:s Lovisa Madås spanar om våra krogbesök – och frågan vi borde ställa oftare när vi äter ute.

👉 Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig gratis här

 

Vi lägger allt mer pengar på krogen. Årets första kvartal visar en ökning i försäljningsvolym för restaurangbranschen med 1,8 procent jämfört med samma period föregående år, enligt Restaurangindex.

Samtidigt som vi lägger mer pengar utanför det egna köket ser vi en ökad medvetenhet om hållbarhet och råvarors ursprung. Betyder det att vi i större utsträckning ställer frågor om det som serveras på krogen? Här är min hypotes: Nej, det gör vi inte. Vi kliver ut genom dörren, och in på krogen. Någonstans på vägen försvinner en, i mitt tycke, given fråga: Hur och var har det som serveras producerats? (Var är den enkla frågan, Hur kan vålla huvudbry).

Varför frågar vi inte oftare om matens ursprung när vi äter ute? Jag tror svaret delvis går att finna hos en person som jag nyligen träffade under ett event. Han vill fråga mer på krogen, men vågar inte vara den jobbiga gästen. ”Det blir ju obekvämt om jag till exempel frågar var köttet som serveras kommer ifrån”, som han uttryckte det.

Tvärtom menar jag. Du är inte jobbig, du visar ett aktivt intresse. Är modig. Jag försöker vara det, vare sig det är på lunchrestaurangen, finkrogen eller pizzerian. Vissa gånger häpnar jag över svaren. Som: ”Allt vårt kött kommer från Saudiarabien”. ”Fisken? Den kommer från … havet?”. ”Sparrisen, ja inte är den svensk. Här finns väl ingen sparris.” Andra gånger blir jag glatt överraskad: ”Kul att du frågar om salsiccian! Det är en lokal hantverkare som gör den och grisarna har fått böka fritt”.

Väljer du att äta kött har du ett idogt arbete framför dig. EU och USA har slutit en uppgörelse som ska öppna europeiska marknader för ökad export av amerikanskt nötkött. Tycker du att det är viktigt med närproducerat är det läge att börja ställa frågan.

”Visst vill ni ha nyfikna och modiga gäster?”

Samtidigt har regeringen i sommar tagit ett steg närmare en obligatorisk ursprungsinformation för kött på restauranger och i storhushåll. Något som enligt Livsmedelsverket skulle beröra drygt 60 000 restauranger och storhushåll. Men åsikterna går isär huruvida det här är rätt väg att gå.

”Vi berättar gärna var produkterna kommer ifrån när gästen frågar men en tvingande lag innebär för mycket administration,” sade krögaren Bengt Sjöström i en intervju med Livsmedel i fokus. Heinz Glöcker, kock och utbildare av kockelever i Norrtälje, menar i samma intervju att det är gästerna som ska ställa krav, inte statens byråkrati. Samtidigt finns det sedan i maj möjligheten för restauranger att använda sig av den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige

Oavsett vad staten beslutar sig för kommer jag att fortsätta fråga på krogen. Gör det du med. För ni krögare och kockar som läser det här: Visst vill ni ha nyfikna och modiga gäster?

Läs fler spaningar av Lovisa Madås:

Insikter från Almedalen

Dags att ta acton

Korten på bordet

Att skapa värde – och mota meningslösheten

Vertikalodlarens uppgång och fall

krogenrestaurangursprungsmärkning

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!