Indigo Agriculture blev överraskade av det stora intresset för kolinlagring. Foto: Istock

Omvärld

Succé för ny klimattjänst

Restaurang utan matsvinn, flaskvatten på grönsaksvatten och kol i marken blev succé – häng med när vi summerar veckans nyheter inom foodtech, agtech och hållbar mat.

👉 Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Paul Svensson öppnar ny klimatsmart restaurang

👨‍🍳 Krogsatsning: Kocken Paul Svensson öppnar nytt med lokalt fokus. ”Det här ska bli en zon utan matsvinn och engångsplast”. (Aftonbladet) Läs mer här ➔

Robotar mot nya höjder

🤖 Från gård till fabrik och konsument – häng med när vi listar 10 nya robotar som skapar nytta eller nöje. (AGFO) Läs mer här ➔

De gör flaskvatten på grönsaker

🌊 ”I generationer har vi använt regnvatten för att göra mineralvatten. Det här är en ny vattenkälla som är tillgänglig världen runt”, säger en av grundarna till en startup som tar tillvara på vatten som blir över när man bereder grönsaker. (Good Food) Läs mer här ➔

Succé att betala bönder för kolinlagring

🌍 Indigo Agriculture satsning på att betala lantbrukare för att binda kol i marken blev succé. Målet var att ha 1,2 miljoner hektar med i projektet inom det första året – det uppnåddes på fem veckor. (Modern Farmer) Läs mer här ➔

Premiär för nattöppen och obemannad butik

Oslo har fått en obemannad butik som hålls öppen dygnet runt. Den fungerar precis som en vanlig Coop-butik under dagtid, men närsomhelst under natten kan den öppnas med en app. (Ehandel) Läs mer här ➔

Kooperativ där lantbrukare kan dela data

Australiska bönder startar datakooperativ – målet är att dela med sig av data till varandra och på så sätt utveckla affären. Datan kan också användas av techentreprenörer för att utveckla appar och andra techlösningar för jordbruket. (Farmweekly) Läs mer här ➔

Krisläge för bananer

🍌 En svampsjukdom som gör att bananplantor slutar bära frukt har nu nått Latinamerika. Sjukdomen utgör ett stort hot för den viktiga men sårbara industrin, och i Colombia har nationellt nödläge utlysts. (National Geographic) Läs mer här ➔

Så jobbar årets klimatbonde

Satsningar på kretsloppsarbete och klimatanpassad uppfödning var det som gav Nibble gård utmärkelsen årets klimatbonde. ”Om vi ska ha livsmedelsproduktion även i framtiden måste vi fundera på hur vi kan minska vår miljö- och klimatpåverkan”, säger gårdens ägare. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

Protein från gräs ska konkurrera med sojan

🌿 I flera års tid har danska forskare jobbat för att utveckla ett billigt och närproducerat alternativ till soja. Nu drar den första storskaliga produktionen av gräsprotein igång som på sikt även ska användas till livsmedel. (LandbrugsAvisen) Läs mer här ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis

big datadataFältrobotklimatklimatbondekockarObemannade butikerproteinproteinskiftetrobotar

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!