Foto: Miso Robotics

OmvÀrld

Matsystemets robotar blir allt smartare

Robotar i köket, pĂ„ fĂ€ltet, pĂ„ lagret och i restaurangen – vart Ă€r utvecklingen pĂ„ vĂ€g? Följ med nĂ€r vi listar robotar som skapar bĂ„de nytta och nöje i matsektorn.

Artikeln uppdaterades senast: 19 oktober 2020

Marknaden för robotar vÀxer och vi ser redan tecken pÄ att coronapandemin innebÀr ett kliv framÄt för robotmarknaden. Exempelvis uppger Starship Technology som funnits pÄ marknaden i nÄgra Är att intresseförfrÄgningarna pÄ deras leveransrobot har ökat kraftigt under krisen.

Vi listar nÄgra av de nya bekantskaperna i robotvÀrlden.

Agrointellis – redan i bruk

Bakom Robotti stÄr danska Agrointelli. Robotti Àr en sjÀlvkörande, redskapsbÀrande fÀltrobot som sedan en tid tillbaka gÄr att köpa pÄ den danska marknaden för 750 000 danska kronor. Den drivs av tvÄ trecylindriga Kubotamotorer pÄ vardera 25 hÀstkrafter.

I oktober 2020 meddelande företaget att man tagit in investeringar pÄ 14,5 miljon danska kronor, för fortsatt utveckling av fÀltrobotar.

Roboten kan utföra flera uppgifter bland annat att sÄ och viss jordbearbetning. Den ingÄr ocksÄ i flera forskningsprojekt bland annat för att sköta sÄdd och ogrÀsbekÀmpning i en sockerbetsodling.

Det har pratats om robotlösningar som dödar ogrÀs lÀnge Àven om nÄgot brett kommersiellt genombrott Ànnu ligger framför oss. NÀsta steg Àr att koppla ihop tekniken med befintliga vÀxtodlingsprogram, nÄgot ett forskningsprojekt med bland annat Datalogisk Àr med och undersöker.

NĂ€sta steg för robotarna Ă€r ocksĂ„ naturligtvis förarnas förstĂ„else. DĂ€rför startar en utbildning för de som köper en robot – som kan utbildas frĂ„n att vara traktorförare till robotoperatör. LĂ€s hĂ€r.

Levererade mat till de i karantÀn

Foto: Keenon Robotics

I början av Ă„ret kunde man se klipp frĂ„n Kina dĂ€r roboten Little Peanut, frĂ„n Keenon Robotics levererade mat till mĂ€nniskor som satt i karantĂ€n pĂ„ grund av Covid-19. ”Hello everyone. Cute Little Peanut is serving food to you now. Enjoy your meal. If you need anything else, please message the staff on WeChat”, hĂ€lsade den robotiserade servitören.

Biltillverkare testar robotleverans

Foto: Agility Robotics video.

Biltillverkaren Ford köpte startupen Agility Robotics första tvÄbenta leveransrobot Digit. Det Àr tÀnkt att den ska leverera varor mellan bilar och hem. I framtiden ska den kunna kombineras med sjÀlvkörande fordon.

HÀr rullar robotarna pÄ svensk mark

Foto: ATL

I Är rullar de första helt autonoma odlingsrobotarna kommersiellt i Sverige.

I början av april sÄdde en solcellsdriven Farmdroid ekologiska sockerbetor pÄ gÄrden i SkÄne. Den sexradiga maskinen har nu stÀllts om till att rensa ogrÀs bÄde mellan och i raderna av plantor, det uppger tidningen ATL.

Robothund vallar fÄr

Foto: Rocos

Robottillverkarna Rocos och Boston Dynamics har temat upp sig och har byggt en robotiserad vallhund som inte behöver trÀnas för att veta vad den ska göra. Robothunden heter Spot och i den hÀr videon kan du se nÀr den arbetar. Fast huvudsysslan Àr nog snarare mÀtning och kartlÀggning i fruktodlingar.

Leveransroboten har blivit större

En leveransrobot pÄ tre hjul Àr Refraction AI:s lösning för att hitta ett mellanting mellan en vanlig leveransbil och de mindre leveransrobotarna som har kort rÀckvidd och litet utrymme. I Rev-1 fÄr 4 till 5 matkassar plats, enligt företaget. Fokus Àr att bli en aktör pÄ den lokala matleveransmarknaden.

RobothjÀlp i köket

Foto: Miso Robotics

TĂ€nk att fĂ„ bort det tidskrĂ€vande – och ofta trĂ„kiga – uppdraget av att hacka grönsaker i restaurangköket. Det vill företaget Miso Robotics lösa. De anvĂ€nder artificiell intelligens i sin robot Flippy som lĂ€r sig saker av sin omgivning och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt utvecklar sin köksförmĂ„ga.

Flippy skapades för att ta över riskfyllda uppgifter som att jobba vid grillen eller vid fritösen, men lÀngre fram vill företaget Àven att Flippy tar över grönsakshackandet, Àven om robotarna Ànnu inte Àr dÀr.

Gullig medarbetare med koll pÄ grödorna

Den allra första jordbruksroboten pĂ„ en kinesisk gĂ„rd Ă€r igĂ„ng, som del av en insats för att utveckla en helt autonom gĂ„rd. Roboten kan se hur grödorna mĂ„r – och om det finns behov av vĂ€xtskyddsmedel. I framtiden ska den Ă€ven kunna plocka frukt, enligt Fujian Academy of Agricultural Sciences och Fujian Newland Era Hi-Tech som ligger bakom roboten.  
Den lille grönsakshjÀlparen ska vara kompatibel med 5G-teknologi och anvÀnder artificiell intelligens för att kunna analysera all data frÄn ett kontrollrum.

Roboten som skördar sallat

Foto: Cambridge University

 

Det Ă€r inte sĂ„ lĂ€tt som man kan tro att skörda isbergssallat för en robot. Men ingenjörer vid universitet i Cambridge har lyckats. Storlek, vikt, utseende och eventuella insektsangrepp Ă€r nĂ„gra av parametrarna – och varje huvud ser olika ut vilket försvĂ„rar uppgiften

Det som tar nÄgra sekunder för en mÀnniska att avgöra kan roboten behöva upp till en halv minut att göra, uppger Vetenskapsradion.

AGFO har tidigare rapporterat om den första roboten för papriksskörd, lÀs hÀr. Bakom roboten fanns bland annat svenska forskare. En stor anledning till framgÄngen lÄg i ett nyutvecklat vibrerande verktyg för att skilja paprikan frÄn kvisten.

Underjordisk leverans till storstÀder

Är det hĂ€r framtidens retail? Vissa menar det. Israelbaserade CommonSense Robotics har utvecklat vĂ€rldens första underjordiska och helautomatiska lager. NĂ€r e-handeln utvecklas kan automatiserade lager snabba pĂ„ leveranserna, men det Ă€r först nĂ€r vi faktiskt tar lagret till staden som det kan gĂ„ riktigt snabbt. Det menar företagets vd Elram Gorem. Genom att anvĂ€nda outnyttjade ytor i staden, som nedlagda garage, gĂ„r det att plocka och nĂ„ kunden inom en timme med livsmedelsleveransen. Det nya lagret ligger i Tel Aviv. Kan anvĂ€ndandet av outnyttjade stĂ€llen i staden bli nya modellen för e-handel?

Robot serverar pÄ restaurang

Stig in i restaurangen dÀr robotarna huserar fritt. I Bengaluru finns en av en handfull restauranger i vÀrlden dÀr mÀnskliga pÄverkan Àr liten.Du möts av en robot som visar dig bordet. Via paddan bestÀlls maten och levereras sedan av robotar vid bordet eller via rullband. Fler restauranger med robotar finns pÄ The Spoons robotöversikt.

Löser arbetskraftsbrist med traktorrobot

Foto: Yanmar

Yanmars traktorrobotar finns sedan hÀromÄret att köpa i Japan. Traktorn har tvÄ lÀgen för automatiserad körning. I autolÀget kan traktorn köra bÄde bakÄt, framÄt, stanna och svÀnga. I andra lÀget kan traktorn köra fram och tillbaka pÄ en Äker men behöver handpÄlÀggning vid vissa svÀngar. Programmeringen görs via paddan.

Det Àr ocksÄ möjligt för en person att köra med tvÄ traktorer samtidigt genom att paddan i den bemannade traktorn styr den obemannade traktorn som kör snett bakom. Sensorer, sÀkerhetsljus och nödstopp Àr nÄgra av sÀkerhetsÄtgÀrderna som finns.

Ölroboten som navigerar i ditt hem

Ölroboten löser inga vĂ€rldsproblem, men nog Ă€r den lite rolig…

Jordgubbsrobot i stor skala

Foto: Agrobot youtubevideo

Spanska fÀltrobotföretaget Agrobot exporterar fÀltrobotar till USA som nu skördar jordgubbar i stor skala i jordbrukslandet i vÀst. Agrobot kan pÄ tre dagar skörda jordgubbar pÄ 100 hektar.

Roboten Ă€r utrustad med 30 robotarmar med kameror pĂ„. Kamerorna kan ta mellan 10 och 30 bilder per sekund och med hjĂ€lp av artificiell intelligens analysera om jordgubben möter alla krav – som storlek och fĂ€rg – för att plockas.

I USA saknas mycket arbetskraft pÄ gÄrdar med grönsaker och det Àr en förklaring till varför robotar för den typen av odling ocksÄ har kommit lÀngst i utvecklingen av fÀltrobotarna.

Desinficerande robot – byggd av robotar

I coronapandemins spÄr har det blivit viktigt med hygien och renlighet för att mÀnniskor ska kÀnna sig trygga. HÀr Àr roboten som desinficerar ytor pÄ en flygplats. Fetch Robotics stÄr bakom bygget, bland andra.

Har du tips pÄ fler? Hör gÀrna av dig

💚 Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis hĂ€r

LÀs ocksÄ:


14 spÀnnande fÀltrobotar och projekt

SPANING: FÀltrobotarna Àr hÀr för att stanna


Rapporterna som ger dig koll

FĂ€ltrobotrobotar

Frida Jonson

Grundare och innehÄllsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj pÄ Twitter

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!