En leveransrobot pĂ„ tre hjul – en av mĂ„nga nya robotar pĂ„ marknaden. Foto: Refraction AI

OmvÀrld

10 nya robotar i matsystemet

Det gĂ„r i rasande fart i utvecklingen av robotar – hĂ€ng med nĂ€r vi listar 10 robotar som skapar nytta eller nöje.

Robotar i köket, pĂ„ fĂ€ltet, pĂ„ lagret och i restaurangen – vart Ă€r utvecklingen pĂ„ vĂ€g?

Marknaden för matrobotar vÀxer och vÀntas ha en Ärlig tillvÀxt pÄ i snitt 12 procent fram till 2025, enligt en rapport. Det handlar om allt frÄn lagerplock till robotar som flippar burgare pÄ restaurang. Framför allt den sistnÀmnda tros bli populÀr ju mer precis och billig den blir.

Enligt amerikanska Agfunder lÀggs ocksÄ stora investeringar pÄ företag som utvecklar robotar, framför allt för automatisering pÄ gÄrdsnivÄ. HÀr listar vi nÄgra av de nya bekantskaperna i robotvÀrlden.

1. Leveransroboten har blivit större

Foto: Refraction AI:s video

En leveransrobot pÄ tre hjul Àr Refraction AI:s lösning för att hitta ett mellanting mellan en vanlig leveransbil och de mindre leveransrobotarna som har kort rÀckvidd och litet utrymme. I Rev-1 fÄr 4 till 5 matkassar plats, enligt företaget. Fokus Àr att bli en aktör pÄ den lokala matleveransmarknaden.

IstÀllet för ett Lidar-system, som mÄnga andra robotar har, anvÀnder sig företaget av tolv kameror med radar och ultraljudssensor för att navigera fordonet.

Rev-1 gÄr pÄ el och ska gÄ rutter upp till 4 kilometer. DÄ kan den göra 4 till 6 leveranser per dag, enligt Refraction AI. Roboten uppges kosta motsvarande 50 000 kronor att bygga.

2. RobothjÀlp i köket

Foto: Miso Robotics

TĂ€nk att fĂ„ bort det tidskrĂ€vande – och ofta trĂ„kiga – uppdraget av att hacka grönsaker i restaurangköket. Det Ă€r nĂ„got Miso Robotics vill. De anvĂ€nder artificiell intelligens i sin robot Flippy som lĂ€r sig saker av sin omgivning och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt utvecklar sin köksförmĂ„ga.

Flippy skapades för att ta över riskfyllda uppgifter som att jobba vid grillen eller vid fritösen, men lÀngre fram vill företaget Àven att Flippy tar över grönsakshackandet, Àven om robotarna Ànnu inte Àr dÀr.

3. Gullig medarbetare med koll pÄ grödorna

Foto: Fujian Academy of Agricultural Sciences (FAAS) and Fujian Newland Era Hi-Tech Co., Ltd
Den allra första jordbruksroboten pÄ en kinesisk gÄrd Àr igÄng, som del av en insats för att utveckla en helt autonom gÄrd. Roboten kan se hur grödorna mÄr och om det finns behov av vÀxtskyddsmedel.
I framtiden ska den Àven kunna plocka frukt, enligt Fujian Academy of Agricultural Sciences och Fujian Newland Era Hi-Tech som ligger bakom roboten.  
Den lille grönsakshjÀlparen ska vara kompatibel med 5G-teknologi vilket tillÄter datan att med hjÀlp av artificiell intelligens analyseras av datorer i ett kontrollrum.

4. Roboten som skördar sallat

Foto: Cambridge University

 

Det Ă€r inte sĂ„ lĂ€tt som man kan tro att skörda isbergssallat för en robot. Men ingenjörer vid universitet i Cambridge har lyckats. Storlek, vikt, utseende och eventuella insektsangrepp Ă€r nĂ„gra av parametrarna – och varje huvud ser olika ut vilket försvĂ„rar uppgiften

Det som tar nÄgra sekunder för en mÀnniska att avgöra kan roboten behöva upp till en halv minut att göra, uppger Vetenskapsradion.

Förra Äret rapporterade AGFO om den första paprikaskördarna roboten som testats och fungerar i verklig vÀxthusmiljö. Bakom roboten fanns bland annat svenska forskare. En stor anledning till framgÄngen lÄg i ett nyutvecklat vibrerande verktyg för att skilja paprikan frÄn kvisten. LÀs mer om den hÀr.

5. Underjordisk leverans till storstÀder

Är det hĂ€r framtidens retail? Vissa menar det. Israelbaserade CommonSense Robotics har utvecklat vĂ€rldens första underjordiska och helautomatiska lager.

NÀr e-handeln utvecklas kan automatiserade lager snabba pÄ leveranserna, men det Àr först nÀr vi faktiskt tar lagret till staden som det kan gÄ riktigt snabbt. Det menar företagets vd Elram Gorem.

Genom att anvÀnda outnyttjade ytor i staden, som nedlagda garage, gÄr det att plocka och nÄ kunden inom en timme med livsmedelsleveransen. Det nya lagret ligger i Tel Aviv.

Kan anvÀndandet av outnyttjade stÀllen i staden bli nya modellen för e-handel?

6. Robot serverar pÄ restaurang

Stig in i restaurangen dĂ€r robotarna huserar fritt. I Bengaluru finns en av en handfull restauranger i vĂ€rlden dĂ€r mĂ€nskliga pĂ„verkan Ă€r liten…

Du möts av en robot som visar dig bordet. Via paddan bestÀlls maten och levereras sedan av robotar vid bordet eller via rullband.

Fler restauranger med robotar finns pÄ The Spoons robotöversikt.

7. Löser arbetskraftsbrist med traktorrobot

Foto: Yanmar

 

Yanmars traktorrobotar finns sedan förra Äret att köpa i Japan. Nyligen deltog flera traktorer i en fÀltdemonstration för autonoma traktorer i Thailand, enligt Future Farming. Traktorn har tvÄ lÀgen för automatiserad körning. I autolÀget kan traktorn köra bÄde bakÄt, framÄt, stanna och svÀnga. I andra lÀget kan traktorn köra fram och tillbaka pÄ en Äker men behöver handpÄlÀggning vid vissa svÀngar.

Programmeringen görs via paddan.

Det Àr ocksÄ möjligt för en person att köra med tvÄ traktorer samtidigt genom att paddan i den bemannade traktorn styr den obemannade traktorn som kör snett bakom.

Sensorer, sÀkerhetsljus och nödstopp Àr nÄgra av sÀkerhetsÄtgÀrderna som finns.

8. Agrointellis – redan i bruk

Bakom Robotti stÄr danska Agrointelli. Robotti Àr en sjÀlvkörande, redskapsbÀrande fÀltrobot som sedan en tid tillbaka gÄr att köpa pÄ den danska marknaden för 750 000 danska kronor. Den drivs av tvÄ trecylindriga Kubotamotorer pÄ vardera 25 hÀstkrafter.

Roboten kan utföra flera uppgifter bland annat att sÄ och viss jordbearbetning. Den ingÄr ocksÄ i flera forskningsprojekt bland annat för att sköta sÄdd och ogrÀsbekÀmpning i en sockerbetsodling.

Det har pratats om robotlösningar som dödar ogrÀs lÀnge Àven om nÄgot brett kommersiellt genombrott Ànnu ligger framför oss. NÀsta steg Àr att koppla ihop tekniken med befintliga vÀxtodlingsprogram, nÄgot ett forskningsprojekt med bland annat Datalogisk Àr med och undersöker.

NĂ€sta steg för robotarna Ă€r ocksĂ„ naturligtvis förarnas förstĂ„else. DĂ€rför startar en utbildning för de som köper en robot – som kan utbildas frĂ„n att vara traktorförare till robotoperatör. LĂ€s hĂ€r.

9. Ölroboten som navigerar i ditt hem

Ölroboten löser inga vĂ€rldsproblem, men nog Ă€r den lite rolig…

10. Jordgubbsrobot i stor skala

Foto: Agrobot youtubevideo

Spanska fÀltrobotföretaget Agrobot exporterar fÀltrobotar till USA som nu skördar jordgubbar i stor skala i jordbrukslandet i vÀst. Agrobot kan pÄ tre dagar skörda jordgubbar pÄ 100 hektar.

Roboten Ă€r utrustad med 30 robotarmar med kameror pĂ„. Kamerorna kan ta mellan 10 och 30 bilder per sekund och med hjĂ€lp av artificiell intelligens analysera om jordgubben möter alla krav – som storlek och fĂ€rg – för att plockas.

I USA saknas mycket arbetskraft pÄ gÄrdar med grönsaker och det Àr en förklaring till varför robotar för den typen av odling ocksÄ har kommit lÀngst i utvecklingen av fÀltrobotarna.

Har du tips pÄ fler? Hör gÀrna av dig.

💚 Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis hĂ€r

LÀs ocksÄ:


14 spÀnnande fÀltrobotar och projekt

SPANING: FÀltrobotarna Àr hÀr för att stanna


Rapporterna som ger dig koll

FĂ€ltrobotrobotar

Frida Jonson

Grundare och innehÄllsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj pÄ Twitter

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!