Lovisa Madås
Grundare AGFO
AGFO:s Lovisa Madås åkte till hektiska Almedalsveckan. Med sig hem tar hon insikter – och en önskan om starkare vardagsrelation till maten.
👉 Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig gratis här
Kvinnan jag delar taxi med tittar på mig med en oförstående blick. I ett försök att kallprata har jag frågat vad hon ska göra i Almedalen. Hennes svar kommer snabbt och med självklarhet: ”Dricka rosé och ragga. Vad ska man annars göra i Almedalen?”. Noll droppar rosé och lika många raggförsök senare lämnar jag Visby. Med mig tar jag följande insikter:
Vad kan vi då vänta oss av nästa års Almedalen? Jag tror att den blå maten – sjömaten – får en högre plats på agendan. Ekosystemtjänster kopplat till nya affärsmodeller hoppas jag kommer att diskuteras. Och förhoppningvis får måltiden i sig – hur samtalet kring mat kan förändra våra matvanor – mer strålkastarljus i Almedalen 2020.
En panel, under Livsmedelsföretagens dag, menade att vi inte kan informera oss till bättre matvanor. Där tror jag att måltiden har en roll att fylla. För det ligger mycket i det som Ingela Stenson, omvärldsanalytiker med fokus på mat, sade när jag mötte henne efter ett panelsamtal: ”Vi har tappat vår vardagsrelationen till maten”. Men det går att ändra på.
Sommaren är en utmärkt tid för att skapa en bättre relation till det som ligger på tallriken. Samtala om maten under måltider ihop med andra, testa att handla direkt från producenter (läs gärna vår guide till lokalproducerad mat) och fråga om råvarorna när du äter ute på restaurang.
Jag fick möjligheten att moderera tre panelsamtal i Almedalen. Här kan du titta på inspelningarna:
Bäst i klassen och rekordhögt förtroende men ändå bara varannan tugga svensk mat – varför är det så? 🎥 Titta här
Är baljväxter och återvunna havreskal en trend eller räddar det planeten? 🎥 Titta här
Vad blir Sveriges nästa exportsuccé? Läs summering här
Spaning
Det är befriande med drycker som inte alltid passar in i mallen, tycker AGFO-Frida när hon blickar framåt. Den här spaningen […]
Spaning
I veckans spaning går AGFO-Lovisa bakom lysdiodernas förtrollande sken. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig […]
Spaning
AGFO lyfter gärna fram gränsöverskridande samarbeten som en viktig del i utvecklingen av framtidens matsystem. Dags att leva som vi lär. […]
Spaning
Team AGFO bjuder på insikter från 2020, jultips och tankar inför det nya året. Linda Segerblom VD Störst intryck i […]
Spaning
Behöver besöksnäringens framtida ledare vara hållbarhetsexperter? Det undrar AGFO:s Frida Berglund i veckans spaning. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev […]