Det finns många tävlingar för entreprenörer som vill ha extra klirr i kassan. Foto: Istock

Omvärld

Här finns 7 chanser att vinna pengar

Driver du ett etablerat bolag, startup eller har du en affärsidé du vill göra till verklighet? Här är en guide till sju tävlingar med priser som kan hjälpa dig ta nästa steg framåt.

Det här är den tredje delen i vår artikelserie om var det går att hitta pengar i matsystemet som startup eller etablerat bolag. I del 1 vägledde vi till projektpengar och stipendium. Fem riskkapitalbolag berättade om varför de investerar i matsystemet och vad de letar efter hos en entreprenör i del 2.

Venture Cup

Vad? En av Sveriges största tävlingar för affärsidéer och startups.

För vem? Tävlingen har två kategorier: Idea och Startup. Idea är för affärsidéer, både de som ännu inte testats i praktiken ännu och de som arbetats med ett tag. Startup är för tidiga startups som inte har mer än 1 miljon kronor i kommersiella intäkter.

När? Tävlingen för affärsidéer, Idea, löper mellan september och november och tävlingen för startups, Startup, är öppen från februari till april.

Var? Regionala tävlingar runt om i landet, final i Stockholm.

Vinst? Idea har 20 vinnare som får 5000 kronor vardera. Vinnaren i Startup kan få upp till 500 000 kronor.

 

Vinnarna av Årets startup i Venture Cup förra året var WordDiagnostics. Foto: Venture Cup/Vicktor Ackerheim

Grow4bodal

Vad? En affärsidétävling för privatpersoner och startups.

För vem? Det är krav på att den som tävlar måste vara verksam i någon av Fyrbodals 14 kommuner. Den tävlande idén får inte ha varit antagen till en företagsinkubator, den ska ha bedrivits i max ett år räknat från tävlingsdagen och den som tävlar ska kunna närvara på både tävlingsdagen och pitchträningen inför tävlingsdagen.

När? Anmälan är öppen 1 september-1 november 2019. Ett antal av tävlingsbidragen kommer att väljas ut av en jury. Dessa bjuds in till själva tävlingsdagen den 28 november och en pitchträning den 13 november.

Var? Trollhättan

Vinst? Upp till 50 000 kronor.

DI Food Tech

Vad? Pitchtävling under konferensen DI Food Tech.

För vem? Startups inom foodtech.

När? 6 juni 2020.

Var? Örebro.

Vinst? Inte tillkännagett ännu. 2019 års vinnare vann en resa till Hong Kong där de fick möta investerare, ett medlemskap i Nordic Innovation House, konsulttimmar från Business Sweden och en plats i tävlingen DI Digital Startup Tour.

 

BeeScanning vann DI Food Techs pitchtävling i våras. Fotot: DI Food Tech/Jesper Eriksson

Agri Venture

Vad? Pitchtävling under konferensen Agri Venture Sweden.

För vem? Det här är en pitchtävling för startups inom jordbruk och agtech. Startupsen får chans att pitcha sina idéer på en scen, men även boka möten med aktörer och investerare som är relevanta för en. De som ska vara med och pitcha har möjlighet att vara med på en gratis pitchövning den 2 oktober.

När? 27-28 november 2019. Anmälan stänger 15 september.

Var? Vara.

Vinst? Priser kommer att ges av eventets medarrangörer, exakt vad tillkännages längre fram.

SKAPA

Vad? Ett nationellt pris som delas ut till minne av Alfred Nobel.

För vem? I år delar det ut tre priser: Skapa-priset, Skapa talang och Skapa förebild. Skapa-priset delas ut till en person som utvecklat tjänster/produkter med kommersiella möjligheter. Skapa talang delas ut till innovatörer som är högst 30 år gamla. Skapa förebild ges till en som varit avgörande för ett projekt som nått kommersiell framgång, men som inte är entreprenören.

När? Anmälan till Skapa-priset och Skapa talang stängde 23 april, men ansökan till Skapa förebild är öppen till 15 september. Finalen med prisutdelning äger rum den 14 november.

Var? Länsfinaler i olika delar av landet. Tävlingen avslutas med en nationell final i Stockholm.

Vinst? Vinnaren av Skapa-priset utses genom länstävlingar där varje länsvinnare får 10 000 kronor och det slutgiltiga priset är på 550 000 kronor och fördelas på max tre pristagare. Skapa talang har också först vinster i länstävlingar där varje länsvinnare får 10 000 kronor. Vid den nationella finalen är prissumman om 250 000 kronor som kan fördelas på upp till tre pristagare. Skapa förebild har en vinnare som får ta emot 100 000 kronor.

 

Vinnarna i förra årets Serendipity Challenge – Kognity och Matsmart. Foto: Serendipity Challenge

Serendipity Challenge

Vad? Entreprenörtävling och techarena som anordnas årligen.

För vem? Tävlingen är öppen för alla Sveriges och Nordens entreprenörsledda bolag i startup- och tillväxtfas.

När? Anmälan är öppen under våren. Finaldagarna för tävlingen äger rum under Almedalsveckan, det vill säga vecka 27.

Var? Visby.

Vinst? 50 tävlande får chans att ställa ut på techarenan under Almedalsveckan. Av dessa utses två vinnare: Årets startupbolag och Årets tillväxtbolag. Dessa får ett tillväxtpaket till ett värde av 200 000 kr att använda för att accelerera bolagets utveckling ytterligare. De vinner också en resa där de får möta potentiella affärspartners och investerare och besöka några av världens största och mest framstående teknikföretag.

Norrsken Award

Vad? En av Nordens största tävlingar för startups.

För vem? Tävlingen riktar sig till startups som arbetar med att göra någon form av positiv skillnad i samhället, och som vill växa globalt.

När? I maj öppnar anmälan för att delta i tävlingen. I juni kan allmänheten vara med och rösta. I augusti presenteras 10 finalister. I september väljs tre vinnare ut.

Var? Norden.

Vinst? Tre vinnare får coachning i sex månader från tre världsledande aktörer inom just företagscoachning: McKinsey & Co, Brunswick Group och Mannheimer Swartling. En vinner folket röst och får då fritt medlemskap i Norrsken i ett år.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev med trendspaningar varje fredag, signa upp gratis här.

LÄS MER:

Del 2 i artikelserien om investeringar: Här är riskkapitalets krav på startups

Del 1 i artikelserien om investeringar: Här finns pengarna att söka


Ekosystem-kartan: Här är aktörerna som stödjer företag och startups

Artikel: Rekordår för investeringar

 


AGFO-spaning: 💰 Pengar söker nya ägare

entreprenörfinansieringinnovationstartuptävling

Julia Marcopoulos

Agronom, ekonom och researcher AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!