Det är lättare sagt än gjort att göra maten fossilfri. Foto: Istock/Peter Rutherhagen

Spaning

Fossilfri mat behöver fossilfria beslut

En fossilfri matproduktion. Visst låter det bra och visst är det något vi vill ha? Men att ta ett helt samhälle – och produktion – ur ett fossilberoende är lättare sagt än gjort.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig gratis här 

För att göra maten helt fossilfri behöver produktionen, leveransen, energianvändning och förpackningar förändras. Inom jordbruket är det framför allt drivmedel, uppvärmning och tillverkning av mineralgödsel som använder fossil råvara. Av dessa tre är drivmedel och gödsel de svåraste nötterna att knäcka.

Häromveckan höjde regeringen dieselstödet till landets lantbrukare med en krona, till 2,43 kr/liter. Vad skickar det för signaler? Enligt landsbygdsministern är det en kortsiktig insats för att säkerställa lönsamheten och öka konkurrenskraften i jordbruket efter den tuffa sommaren 2018.

Lantbrukaren Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland, kommenterar det såhär: ”Jag har helt enkelt inte råd att avstå de pengarna”, säger han och förklarar att stödet motsvarar 2-3 månadslöner per år.

Efterlyser en klimatbonus till lantbrukare som tankar förnybara drivmedel

LRF Östergötland har tidigare uppmanat alla LRF:s regionförbund att gå över till att tanka 50 procent fossilfritt senast 2020. Enligt Peter Borring tog det höjda dieselstödet död på initiativet i ett slag.
Han efterlyser en klimatbonus till lantbrukare som tankar förnybara drivmedel – möjligen genom sänkta egenavgifter – men vad bönderna istället får är billigare fossil diesel.

Journalisten Ann-Helen Meyer von Bremens artikel djupdyker i mineralgödslet där lustgasläckage är största problemet vid tillverkningen. Yara, Nordens största gödseltillverkare, säger sig ha en lösning på gång inom fem år.

Gott så, men Peter Borring förklarar att kostnaden för att gå över helt till fossilfritt gödsel, skulle vara ännu större än att ställa om till fossilfritt drivmedel. Tillbaka till frågan – vem betalar?

Fredrik Sundblad leder pilotprojektet Fossilfritt kött på Gotland och sa i vintras att projektet landade i större frågor än de hade anat. Idag har projektet hunnit se över förpackningsfrågan samt energiförbrukningen på gårdsnivå. Men odlingssystemet är den riktigt stora utmaningen. ”En fossilfri köttproduktion är tätt sammanlänkad med odling av mellangrödor som fixerar kväve i marken, kolinlagring och biologiska mikroorganismer”, tror han.

Intresset för det fossilfria köttet har varit stort. Det finns i dag många som kör fossilfritt – men var finns märkningen i butik? I Almedalen häromveckan sade Fazer Sveriges vd Mats Liedholm att fossilfritt är något de skulle vilja ha en tydligare plan att jobba med framöver. Lovande!

Här hittar du veckans temaartikel som samlar alla AGFO:s artiklar om fossilfri matproduktion.

PS. Har du vägarna förbi Lund i höst? Besök utställningen Carbon Ruins och färdas 34 år framåt i tiden till ett fossilfritt samhälle.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev med trendspaningar varje fredag, signa upp gratis här.

fossilfri matproduktionfossilfrittFossilfritt köttLRFmineralgödsel

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!