AGFO spanar in några av de många startups som rönt framgång i våra grannländer. Foto: Istock

Omvärld

9 spännande startups i våra grannländer

Det bubblar av innovation inom matsystemet från myllan ända till konsument. Och inte bara i Sverige – utan även i våra grannländer. AGFO listar ett gäng startups och projekt som rönt framgång och uppmärksamhet i Norge, Finland och Danmark.

🇫🇮 Finland

The Meal Planner

 

Foto: The Meal Planner

Medtech-startupen Mealplanner kombinerar dataanalys, måltidsplanering och dietråd i realtid för att förebygga fetma och sjukdomar som diabetes. Företaget kopplar ihop tekniklösningar som hälsoappar och smartklockor med din diet och justerar den utifrån stress och energinivåer, glukos och fettnivåer. Företaget grundades 2016 och har hittills dragit in 1 miljon euro i investeringar, enligt sajten EU-startups.

Solar Foods

Foto: Solar Foods

Förmodligen ett av de mest omskrivna startupbolagen – trots att man ännu inte har någon produkt på marknaden. Tekniken är dock spännande. Solar Foods jobbar med att ta fram ett ätbart protein gjort av elektricitet och luft. Proteinet tas fram genom att man elektrolyserar vatten för att skapa väte. Vätet kombineras med koldioxid och mineraler för att mata mikrober som skapar protein. Mikroberna värmebehandlas för att göra proteinpulvret.

”Vårt mål är att utveckla proteinet till en högkvalitativ produkt vars miljöpåverkan blir 10-100 gånger mindre än köttprodukterna eller deras ersättningstillverkare som för närvarande finns på marknaden”, sade vd:n för Solar Foods Pasi Vainikk till Forbes nyligen.

Företaget säger sig vara redo för marknaden 2021, men den hittills dåliga skörden på ett kilo per dag kan vara en röd flagga. Ett kilo kan ge 7-10 personer sitt fulla proteinintag för en dag, enligt Solar Foods.

Grainsense

Foto: Grainsense

Finska startupbolaget Grainsense har utvecklat en mobil enhet för mätning av spannmålsproteiner så att man ute på fältet kan mäta nyckelparametrar. Fick nyligen Young Innovative Company finansiering, som ges till de mest ambitiösa och snabbt växande uppstartsföretagen i Finland, för att accelerera företagets globala tillväxt.

Grainsenses enheter mäter innehållet av protein, olja, fukt och kolhydrater i spannmål och andra grödor. De liknar det vid att varje lantbrukare får ett laboratorium i sina händer. Anledningen att mäta kvalitén är för att näringsvärde och försäljningspriset för spannmål bestäms av just det.

🇩🇰 Danmark

Simple Feast

Foto: Simple Feast

Köpenhamnsbaserade Simple Feast är matkasseföretaget med endast vegetarisk eller vegansk mat som har lyckats väl i Danmark. I höstas lanserades det även i Sverige. Måltidslösningarna består av två boxar med tre måltider som går att färdigställa och servera på tio minuter.

Blev nyligen nominerade i kategorin Retailer and consumer på World Agritech Innovation Summit.

Nordetect

Foto: Nordetect

Precisionsodlingsföretaget Nordetect har utvecklat ett bärbart analysverktyg för att mäta kväve, fosfor och kalium i fält med snabba resultat och ger utefter det gödselrekommendationer. Var någonstans på fältet testerna tas sparas med hjälp av gps.

Här skriver Nordetect själva om ett hektiskt 2018.

Vivino

Foto: Vivino

Foodtechbolaget Vivino har världens mest nedladdade vin-app och är den största onlineplatsen för vin. Nyligen drog företaget in 20 miljoner dollar i en investeringsrunda.

Lyfts som ett utropstecken från Danmark och var nyligen med i The Spoons genomgång av hur och vart investeringarna går inom foodtech i Europa.

Läs också: Därför lyckas Danmark med matinnovation

🇳🇴 Norge

Byspire

Foto: Istock

Foodtechstartupen Byspire är Norges största vertikala inomhusodlare och håller till i Oslo. Norge importerar 70 procent av all frukt och grönsaker som konsumeras något Byspire vill råda bot på.

Idag säljer de bland annat till restauranger.

Saga Robotics

Foto: Saga Robotics

Robotutvecklingen går framåt. Fältroboten Thorvald är Saga Robotics bidrag till detta. Roboten gör en rad olika uppgifter som ogräsbehandling, övervakning och UV-behandling för att bekämpa mögel på grödor. För att förstå hur långt de har kommit kan ett citat från en av Storbritanniens största fruktproducenter illustrera:

– Vi har varit världen över, i England, Kalifornien och Japan, och sett olika robotprojekt i lantbruket. Detta är utan tvivel den största samlingen av robotforskare någonstans i världen och ett projekt som med god marginal har kommit längst, sade Richard Herden, forsknings- och utvecklingschef för Berry Gardens till Norsk Landbruk i höstas.

Saga Robotics vann bästa foodtech/agritech startup vid Nordic Startup Awards förra året. De säger sig snart vara redo att närma sig en marknadsintroduktion.

NoFence

Getbonden och techentreprenören Oscar Hovde Berntsen ligger bakom lösningen som innebär lantbrukare kan stängsla in djuren genom ett virtuellt stängsel.

Genom ett gps-halsband på geten och en smartphone går det att styra över vilka områden djuren får röra sig. Skulle getterna röra sig utanför området varnas de genom ett ljud och i sista läget en mild elektrisk stöt. Lösningen har redan sålts till över 2 500 kunder.

Läs också: Norge en tungviktare inom agtech

Mer matnyttigt

Här är matrapporterna du vill läsa i sommar

13 startups delar med sig av bästa tipsen

agtechDanmarkFältrobotFinlandfoodtechhållbarhetinomhusodlingNorgeprecisionsjordbrukPrecisionsodlingstartupvertikalodling

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!