Matsystemet är i stort behov av entreprenörer och idéer. Foto: Istock

Omvärld

Tema: Pengar söker nya ägare

💰I Sverige finns gott om investerare som vill satsa pengar i matsystemet. Problemet är att det är tunnsått med svenska innovatörer inom matsektorn. Här guidar AGFO till riskkapital och projektpengar och pratar likaså med startups i branschen.

 

Allt mer pengar investeras i startups kopplade till foodtech och agtech. Foto: Istock

Ett rekordår för investeringar i matsystemet

AGFO:s Frida Jonson tog i mars en titt på Agfunders rapport för 2018. Investeringarna i startups inom agtech ökade globalt sett med 43 procent jämfört med 2017.

Tyvärr fanns inga svenska företag med bland toppinvesteringarna. 👉 Här kan du läsa Frida Jonsons omvärldsbevakning

 

Vi guidar till finansiering för företag inom matsystemet. Foto: Istock

Del 1: Här finns projektpengar och stipendier att söka

I en matnyttig serie i två delar guidar AGFO entreprenörer som vill söka finansiering inom matsystemet.

Del ett handlar om projektpengar och stipendier. 👉 Läs hela artikeln här

 

I spaningen djupdyker AGFO-Julia i riskkapitalets värld. Foto: Istock/Peter Rutherhagen

Så charmar du en riskkapitalist

Investerarna är många och de är intresserade av vad som händer inom startupvärlden. AGFO:s Julia Marcopoulos spanar på vad riskkapitalisterna letar efter.

– Är du en entreprenör som sitter på en idé som är så ny och galen att det känns som att ingen någonsin kommer förstå den – låt dig inte nedslås. Det kan vara precis den typ av idé som kan göra att just du får chansen att rida på en drake, skriver AGFO-Julia.  👉 Läs hennes spaning här

 

Riskkapitalisterna ger svar på vad de söker. Foto: Istock

Del 2: Här är riskkapitalets krav på startups

I del två i serien om var pengarna finns i matsystemet berättar fem riskkapitalbolag varför de investerar i matsystemet och vad de letar efter hos en entreprenör. 👉 Läs hela artikeln här

 

Det finns många tävlingar för entreprenörer som vill ha extra klirr i kassan. Foto: Istock

Del 3: Här finns 7 chanser att vinna pengar

Driver du ett etablerat bolag, startup eller har du en affärsidé du vill göra till verklighet? Här är en guide till sju tävlingar med priser som kan hjälpa dig ta nästa steg framåt. 👉 Läs hela artikeln här

 

Startups avslöjar viktiga lärdomar från sina första år.

Färsking: ”Vi har lärt oss hur positivt det kan vara med naivitet”

AGFO bad några av Sveriges hetaste startups inom agtech och foodtech berätta om sina största lärdomar som entreprenörer.

Totalt har vi samlat svar från 13 startups, som alla vittar alla om hur tuff livsmedelsbranschen är. Men de säger samtidigt att det finns stora möjligheter eftersom så mycket ännu inte är gjort.

👉 Här kan du läsa entreprenörernas råd till andra startups

 

Foto: AGFO/Istock

AGFO-Lovisa: ”Matsystemet skriker efter entreprenörer och idéer, både från såväl etablerade som helt nya aktörer”

I februari skrev AGFO:s Lovisa Madås om hur hon ofta får mail från investerare som har pengarna och vill investera, men som saknar entreprenörer i matsystemet som de kan satsa på.

Därför passade Lovisa på att flagga för att AGFO kan agera länk mellan pengarna och idéerna.  👉 Läs AGO-Lovisas spaning om pengar som söker nya ägare här

Läs fler teman här:

🥬 Hållbar mat

🔗 Blockkedjan och mat

🤝 Entreprenörerna i matsystemet

💰 Pengar söker nya ägare

🌱 Regenerativt jordbruk

👤 Mat och identitet

🤖 AI och robotar

👨🏽‍🌾 Fossilfri matproduktion

🇳🇴 Grannländerna – varför så bra?🇩🇰

🇸🇪 Svenskt proteinskifte

🥛 Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻️ Cirkulär matproduktion och kolinlagring

🥩 Kött 2.0

🦗 Matinsekter

🗑️ Matsvinn

🤖 Robotar

🌱 Precisionsodling

🥗 Stadsnära inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

👀 Missa inte AGFO:s trendspaningar som kommer varje fredag. Signa upp gratis på AGFO weekly här

investeringprojektpengarriskkapitalstipendier

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!