Foto: Istock

Omvärld

Tema: Grannländerna – varför så bra?

🇩🇰🇳🇴🇸🇪Sverige kan inspireras av grannländerna när vi nu siktar på en ökad matproduktion med större export. Här jämför vi Sverige, Danmark och Norge, sett ur innovations- och exportperspektiv.

 

Ökat samarbete och mindre byråkrati

Det tror företagen som svarade på AGFO:s enkät är medicinen som kan lyfta Sveriges från plats 14 i Europa när det gäller innovation inom livsmedel.

👉 Här kan du läsa hela rapporten om vad som hindrar svensk innovation

👉Läs även hur investeringarna inom foodtech och agtech fördelar sig. Sverige ligger på tolfte plats i Europa – sist av de nordiska länderna. Kolla här.

 

AGFO spanar in några av de många startups som rönt framgång i våra grannländer. Foto: Istock

9 startups som rönt framgång i våra grannländer

Finland, Danmark och Norge har några mycket omtalade startups att plocka fram. Kolla in vår lista här

 

Danish Food Cluster matchar mindre aktörer med större spelare i det danska matsystemet. Foto: Istock och Danish Food Cluster

Lone Ryg Olsen: ”Matexporten är en av Danmarks största näringar”

När svenska myndigheter gärna drar i bromsen, gasar de danska. Danmark tolkar EU-reglerna annorlunda vilket stöttar produktion och försäljning. Lone Ryg Olsen, vd på Danish Food Cluster, berättar om det danska matsystemet syn på innovation och export. 👉Läs intervjun med henne här

 

Foto: AGFO/Istock

Varför har Danmark lyckats?

Agfo:s Frida Jonson plockar ut några viktiga framgångsfaktorer som främjar innovation och export i Danmark. 👉 Läs Frida Jonsons spaning här

 

AGFO:s Julia Marcopoulos delar insikter från Norge. Foto: Istock/AGFO

Gynnsamt innovationsklimat i Norge

I början av året besökte AGFO:s Julia Marcopoulos den norska konferensen Mat og Landbruk. Hon kunde konstatera att innovationstakten inom agtech är hög i Norge och att Sverige kan snegla på hur de jobbar med sina startups. 👉 Läs Julia Marcopoulos spaning här

 

Det norska utbildningsväsendet satsar på forskning inom agtech, berättar Edvard Bergiton Iversen vid AgriTech Nordic. Foto: AGFO

”Den norska agtech-sektorn i Norge mår extremt bra”

– Vi är bra på att dra startupbolagen vidare och utveckla dem. Men en stor del handlar om vårt utbildningsväsen. Norges miljö- och biovetenskapliga universitet är topprankat i världen inom agtech och jordbruk, berättar Edvard Bergiton Iversen vid norska AgriTech Nordic. 👉 Läs hela intervju med honom här

👀 Missa inte AGFO:s trendspaningar som kommer varje fredag. Signa upp gratis på AGFO weekly här

Läs fler teman här:

🤝 Entreprenörerna i matsystemet

💰 Pengar söker nya ägare

🌱 Regenerativt jordbruk

👤 Mat och identitet

🤖 AI och robotar

👨🏽‍🌾 Fossilfri matproduktion

🇸🇪 Svenskt proteinskifte

🥛 Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻️ Cirkulär matproduktion och kolinlagring

🥩 Kött 2.0

🦗 Matinsekter

🗑️ Matsvinn

🤖 Robotar

🌱 Precisionsodling

🥗 Stadsnära inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

agtechexportfoodtechgrannländernainnovationstartup

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!