Hur nära kan vi komma ett fossilfritt jordbruk? Foto: Istock.

Omvärld

Tema: Fossilfri matproduktion

En fossilfri matproduktion – går det? Här samlar AGFO artiklar om skiftet till en fossilfri matproduktion och vilka utmaningar det kommer att innebära.

Artikeln uppdaterades: 6 mars 2020

 

Spaning: Utstakad väg mot fossilfri mat

Vårt fossilberoende ska minska, men vem blir vinnare när matsystemet ställer om? Det funderar AGFO-Frida på sin spaning. Läs här

Spaning: Fossilfri mat behöver fossilfria beslut

En fossilfri matproduktion. Visst låter det bra och visst är det något vi vill ha? Men att ta ett helt samhälle – och produktion – ur ett fossilberoende är lättare sagt än gjort. Det skriver AGFO:s Linda Linnskog Rudh i sin spaning. Läs spaningen här

 

Fredrik Sundblad, projektledare för Fossilfritt kött på Gotland. Foto: Fredrik Sundblad

”Vi landar i större frågor än vi kanske anade från början”

13 gårdar på Gotland banar väg och bygger en modell för att producera landets första fossilfria kött. ”Det första steget är att minska förbrukningen och sedan fasa över till biobaserade energislag, säger projektledaren Fredrik Sundblad. Vi kommer även att jobba tätt samman med våra kunder inom dagligvaruhandeln med konsumentfrågorna.” Läs intervjun med Fredrik Sundblad här


En hel tidning om framtidens hållbara matsystem

Det bjuds på oväntade lösningar och intressanta möten i magasinet som vi tagit fram ihop med Heja Framtiden. Det handlar om innovation, biologi, gastronomi, mylla och teknik – helt enkelt alltsom ryms i framtidens matsystem. Magasinet distribuerades med Dagens Industri den 28 januari.  Läs den digitala versionen här 

 

AGFO:s gästspanare Ann-Helen Meyer von Bremen tittar närmare på hur gödseln kan bli fossilfri.

Spaning: Från mirakel till ifrågasatt

Ann-Helen Meyer von Bremen gästspanade för AGFO på hur gödseln kan bli fossilfri. Hon tar upp biologisk kvävefixering och användandet av förnyelsebara bränslen vid tillverkningen av konstgödsel. Två möjligheter, men som kräver stora förändringar som kanske inte är genomförbara. Läs spaningen här

 

Forskarna Serina Ahlgren och Erik Steen Jensen ger sin syn på framtidens gödsel. Foto: Istock, SLU, Rise

”I dag vet vi att konstgödseln både slukar fossil energi”

Hur ska våra åkrar gödslas i en fossilfri framtid? Här går Ann-Helen Meyer von Bremen på djupet i frågan om kvävegödsling av de svenska åkrarna. Till sin hjälp tar hon Serina Ahlgren, forskare på Rise, och professor Erik Steen Jensen på SLU.  Läs artikeln här

 


Spaning: Betraktelse kring IPCC:s klimatrapport

”Sällan blir de olika sidorna i matdebatten så tydliga som vid rapportsläpp likt den från FN:s klimatpanel i förra veckan. Då plockas de stora megafonerna fram”. Så skrev AGFO-Frida i augusti 2019, när FN:s klimatpanel släppte sin rapport. I sin spaning försöker hon sammanfatta några viktiga drag i debatten. Läs spaningen här

 

David Andersson, grundare Ecoera, som tar fram biokolpellets för att berika åkermark. Foto: Ecoera

 ”Vi upptäckte möjligheten att bli koldioxidnegativa”

Att få ner koldioxidutsläppen till noll, och det fort, är en av jordens största utmaningar just nu. AGFO intervjuade Ecoera som har tagit fram en koldioxidnegativ process som binder flyktig koldioxid till fast kol i form av biokol från restprodukter.  Här berättar David Andersson hur det fungerar

🌟 Din genväg till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔

 

biokolfossilfri matproduktionFossilfritt köttkoldioxidkonstgödsel

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!