Hur nära kan vi komma ett fossilfritt jordbruk? Foto: Istock.

Omvärld

Tema: Fossilfri matproduktion

En fossilfri matproduktion – går det? Här samlar AGFO artiklar om skiftet till en fossilfri matproduktion och vilka utmaningar det kommer att innebära.

Fredrik Sundblad, projektledare för Fossilfritt kött på Gotland. Foto: Fredrik Sundblad

”Vi landar i större frågor än vi kanske anade från början”

13 gårdar på Gotland banar väg och bygger en modell för att producera landets första fossilfria kött.

– Det första steget är att minska förbrukningen och sedan fasa över till biobaserade energislag, säger projektledaren Fredrik Sundblad. Vi kommer även att jobba tätt samman med våra kunder inom dagligvaruhandeln med konsumentfrågorna. 👉 Läs intervjun med Fredrik Sundblad här

 

AGFO:s gästspanare Ann-Helen Meyer von Bremen tittar närmare på hur gödseln kan bli fossilfri.

”Konstgödsel är den näst största energiposten inom jordbruket”

Ann-Helen Meyer von Bremen gästspanade för AGFO på hur gödseln kan bli fossilfri.

Hon tog upp biologisk kvävefixering och användandet av förnyelsebara bränslen vid tillverkningen av konstgödsel. Två möjligheter, men som kräver stora förändringar som kanske inte är genomförbara. 👉Läs Ann-Helens spaning här

 

Forskarna Serina Ahlgren och Erik Steen Jensen ger sin syn på framtidens gödsel. Foto: Istock, SLU, Rise

”I dag vet vi att konstgödseln både slukar fossil energi och bidrar till negativ miljö- och klimatpåverkan”

Hur ska våra åkrar gödslas i en fossilfri framtid? Här går Ann-Helen Meyer von Bremen på djupet i frågan om kvävegödsling av de svenska åkrarna.

Till sin hjälp tar hon Serina Ahlgren, forskare på Rise, och professor Erik Steen Jensen på SLU. 👉 Läs hela artikeln här

 

 

David Andersson, grundare Ecoera, som tar fram biokolpellets för att berika åkermark. Foto: Ecoera

Entrprenören: ”Vi upptäckte möjligheten att bli koldioxidnegativa”

Att få ner koldioxidutsläppen till noll, och det fort, är en av jordens största utmaningar just nu.

AGFO intervjuade Ecoera som har tagit fram en koldioxidnegativ process som binder flyktig koldioxid till fast kol i form av biokol från restprodukter. 👉 Här berättar David Andersson hur det fungerar

LÄS FLER TEMA-ARTIKLAR

💰 Pengar söker nya ägare

🌱 Regenerativt jordbruk

👤 Mat och identitet

🤖 AI och robotar

👨🏽‍🌾 Fossilfri matproduktion

🇳🇴 Grannländerna – varför så bra?🇩🇰

🇸🇪 Svenskt proteinskifte

🥛 Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻️ Cirkulär matproduktion och kolinlagring

🥩 Kött 2.0

🦗 Matinsekter

🗑️ Matsvinn

🤖 Robotar

🌱 Precisionsodling

🥗 Stadsnära inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

👀 Missa inte AGFO:s trendspaningar som kommer varje fredag. Signa upp gratis på AGFO weekly här

biokolfossilfri matproduktionFossilfritt köttkoldioxidkonstgödsel

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!