Här samlar vi artiklar om entreprenörskap i livsmedelsbranschen. Foto: Pixabay

Omvärld

Tema: Entreprenörerna i matsystemet

🤝 Sverige behöver fler entreprenörer inom livsmedelssystemet. I Europa växer antalet investeringar i matsegmentet, så nu gäller det för Sverige att skala upp. Här samlar AGFO artiklar om entreprenörskap.

 

De europeiska agtech- och foodtechbolagen har lockat stora investeringar 2018. Foto: Istock

Agfunders senaste rapport tittar på investeringarna inom agtech och foodtech i Europa 2018. Där ser vi att Sverige kommer sist i den nordiska investeringsligan.

Totalt sett (i hela Europa) har investeringarna nära lantbrukaren ökat med 200 procent medan investeringarna i handel, restaurang, matlagning och konsument har minskat med 50 procent. 👉 Här kan du läsa fler insikter och ladda hem hela rapporten

Startups

Startups avslöjar viktiga lärdomar från sina första år.

Färsking: ”Vi har lärt oss hur positivt det kan vara med naivitet”

AGFO bad några av Sveriges hetaste startups inom agtech och foodtech berätta om sina största lärdomar som entreprenörer.

Totalt har vi samlat svar från 13 startups, som alla vittar alla om hur tuff livsmedelsbranschen är. Men de säger samtidigt att det finns stora möjligheter eftersom så mycket ännu inte är gjort. 👉 Här kan du läsa entreprenörernas råd till andra startups

entreprenören

Ytterst få startups lyckas och inom foodtech är det extra svårt att slå sig fram. Foto: Istock och SUP46.

VD:n för startup-hubben om att starta foodtechbolag i Sverige: “Det är för omständligt”

Matsystemets entreprenörer går lätt på grund när de startar upp sin verksamhet i Sverige, menar Samir El-Sabini, vd för startup-hubben SUP46.

Han pratar om svårgenomträngliga strukturer, livsmedelslagar, ojämna styrkeförhållandena med några få jättebolag och svårighet att få plats på hyllan i butik. 👉 Läs hela intervjun med honom här

AGFO Talk

Henrik Åkerman på Food for Progress, Ariella Rotstein på ICAx, Samir El Sabini på SUP46. Foto: Brid

Storföretagen + startups = sant?

Det var rubriken för det sista AGFO talket under 2018. Vi bjöd in en panel bestående av Henrik Åkerman, marknadschef på Food for Progress, Samir El-Sabini är vd för SUP46 (Startup People of Sweden) och Ariella Rotstein co-lead på innovationshubben ICAx.

De diskuterade hur en hälsosam symbios mellan befintliga storbolag och startups skulle kunna se ut och hur innovationstakten kan ökas i Sverige. 👉 Läs hela sammandraget av talket här

Eller titta på hela AGFO talket i det här filmklippet:

 

Framtidens mat smakar som nutidens – men gör gott för planeten. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Grundaren av The Future Market: ”Hur skapar vi mat som är lika bra för planeten som den är njutbar?”

The Futire Market är ett matlabb som tar fram prototyper på matprodukter som kan dyka upp ute i handeln inom 5-25 år.

Labbets grundare Mike Lee tror på familjär mat som är välkomnande – även om ingredienserna är nya. 👉 Läs hela intervjun med honom här

 

Sara Maxence, gästspanar för AGFO. Foto: Press

Mässtips: ”Bjud in till en miljö som många kan relatera till”

Vad ska man tänka på som startup för att nå igenom bruset på en enorm internationell mässa?

Vår gästspanare, matentreprenören Sara Maxence, delar med sig av sina insikter från utställningsbåset på amerikanska Expo West. 👉 Läs hennes spaning här

 

Professor Amy Loutfi tycker att man ska hålla utkik efter högriskprojekt. Foto: Örebro universitet/Istock

Forskaren: ”Projekten inom AI som jag har sett lyckas, är högriskprojekten”

Artificiell intelligens kan vara lösningen på en del av livsmedelssystemets utmaningar.

Det tror Amy Loutfi, professor i informationsteknologi och robotforskare vid Örebro universitet. 👉 Här kan du läsa hela intervjun med henne

 

Att som entreprenör hitta ett testkök för att testa sin produkt kan vara svårt. Foto: Istock.

Här kan nya livsmedel se dagens ljus

Utvecklar du en ny produkt?

AGFO listar svenska testkök och testbäddar där det går att utveckla livsmedelsprodukter. 👉 Här är hela listan med testkök

AGFO:s ekosystemkarta för agtech och foodtech:

Här är aktörerna som kan stötta dig som är matentreprenör:

Läs fler teman här:

🥬 Hållbar mat

🔗 Blockkedjan och mat

💰 Pengar söker nya ägare

🌱 Regenerativt jordbruk

👤 Mat och identitet

🤖 AI och robotar

👨🏽‍🌾 Fossilfri matproduktion

🇳🇴 Grannländerna – varför så bra?🇩🇰

🇸🇪 Svenskt proteinskifte

🥛 Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻️ Cirkulär matproduktion och kolinlagring

🥩 Kött 2.0

🦗 Matinsekter

🗑️ Matsvinn

🤖 Robotar

🌱 Precisionsodling

🥗 Stadsnära inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

👀 Missa inte AGFO:s trendspaningar som kommer varje fredag. Signa upp gratis på AGFO weekly här

agtechentreprenörfoodtechinvesteringstartup

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!