Linda Linnskog Rudh
Reporter
Att vara nystartad i livsmedelsbranschen är tufft – väldigt tufft. Möt 13 modiga agtech- och foodtechstartups som delar med sig av lärdomar, tips och råd.
– Att vara nischade kan göra det både svårt och lätt att ta sig fram i en bransch. För oss har det varit väldigt positivt att vara matsvinnsexperter, glöden har blivit vår största tillgång. Vi har funnit synergier med andra som brinner för samma sak – investerare, företag och organisationer. Vi har lärt oss att det ofta är vi som driver utveckling, resultat och beslut – det är vi som håller den taktpinnen, både inom branschen men också i samtal med kedjor.
– Vi har precis avslutat Breakit:s initiativ BreakIt Impact Challenge, där vi verkligen satte oss själva på prov för att se hur vi som företag bedriver vårt miljöarbete. På många punkter har vi redan ett bra arbete, men vi fick också nya insikter om områden där vi kan förbättra oss. Det känns riktigt bra att vi kartlagt hela vårt bolag och att vi nu kan göra konkreta åtgärder för att bli ännu bättre.
– Var så agila som möjligt, ha en tydlig plan men var inte rädda för att göra en ny plan varje månad. Att lära sitt team att vara flexibelt är att lyckas, på så sätt får hela teamet en förståelse och acceptans för när saker händer snabbt, eller när en plan måste skrotas.
– De stora besluten behöver ifrågasättas ett antal gånger från olika perspektiv. Ibland kan en investering bli en ren och skär kostnad om man inte har tänkt igenom den riktigt noggrant. Motgångar är en fråga om tålamod och action – motgångar är ett faktum, hur man hanterar dem är avgörande och kan vara det som gör att bolag ger upp och lägger ned. Men för att övervinna dessa motgångar behöver man ha tålamod och sätta en actionplan. En motgång kan till exempel vara att man inte omsätter enligt mål. Var handlingskraftig: avvakta inte – agera och skapa det bästa.
– Ifrågasatt några större beslut mer innan vi tagit dem. Det är näst intill omöjligt att inte begå misstag. Men som klassikern säger så är det viktigt att lära sig av misstagen. Hade vi fått göra om hade vi helt enkelt gjort om och gjort rätt med misstagen som facit.
– Ta reda på vilka konkurrenter som finns och hur de gör. Lyssna inte en sekund på nej-sägarna så länge du tror på din produkt. Vår okunnighet om branschen visade sig bli vår styrka. Hade vi vetat vad vi hade haft framför oss hade vi inte gjort det vi gjort.
– Det är stor brist på stöd inom livsmedelsbranschen, speciellt om man som jag har techbranschen som referens. Man får jobba hårdare på att hitta relevanta rådgivare, lokaler, branschkollegor, leverantörer och så vidare. I det stora hela inte finns så många som arbetar med innovation inom livsmedel. Det är extremt svårt att hitta relevant kompetens men det finns ett stort intresse. Vi har nu anställt en forskare till vårt R&D-team och fick in över hundra ansökningar. Trots detta var det få som hade arbetat med avancerad livsmedelsutveckling. Vi hittade vår rekryt utanför landet och i en annan bransch, life science. Slutligen har vissa inom mejeribranschen varit kategoriskt emot det vi arbetar med, och till och med blivit provocerade av tanken kring att man försöker utveckla en växtbaserad ost. Det finns en viss dynamik här som vi behöver förstå bättre. Man kan välja att se allt ovan som en möjlighet, det gör vi!
– Just do it! Det är inte enkelt att starta något nytt inom livsmedelsbranschen, men det är också möjligheten! Hoppa in och med rätt idé har du möjlighet att påverka hälsa och klimat på en nivå som få andra branscher och yrken kan göra.
– Att beteenden tar väldigt lång tid att ändra, det gäller framför allt dagligvaror. Lunch- och restaurangbranschen är betydligt mer benägen att prova nytt. Att ”the green gap” är mycket större än vad man tror, det vill säga att många människor säger att de vill äta hälsosamt och klimatsmart och gillar saker på Facebook, Instagram med mera – men fortsätter att handla som de alltid har gjort. Mat är fortfarande något som vi ser på som att det inte får kosta för mycket och inte får ta för mycket tid.
– Fokuserat mer på färdigmat från början och bara haft en butik.
– Se till att lära dig hur systemet fungerar. Det är otroligt starka krafter som vill behålla status quo…
– Ett varumärke byggs nerifrån och upp, konversation för konversation. Det krävs mer än att hamna på hyllan i en stor livsmedelskedja. När vi släppte Eatem crispbread i 500 butiker i Danmark trodde vi att det skulle sälja av sig själv. Vi hade fel, det krävs att marknaden känner till produkten. En person kan inte göra så mycket själv, därför är teamet viktigt.
– Vi hade bara drivit det danska Eat:em, det blir onödigt administrativt att ha ett svenskt och ett dansk bolag. Vi hade tagit in kapital tidigare.
– Kom ihåg att marknaden bestämmer. Testa produkten genom en köpknapp. Undvik mjuka pengar utan krav.
– Saker tar längre tid än förväntat, speciellt bolagsbyggande och entreprenörskap. Det är lätt att starta ett bolag, men var extremt försiktig med vem du startar med och vilka du tidigt rekryterar. Det är extremt smärtsamt när det går fel. Välj en bra marknad med stora problem och möjligheter, till exempel foodtech/agtech.
– Gått på färre events, gjort mer due diligence på min medgrundare och hållit mig borta från hårdvara – det är för kapitalintensivt för ett första bolag.
– Lyssna mindre på onyanserade råd från rådgivare och internet. De är vanligtvis inte anpassade för din kontext och leder en ofta i fel riktning.
– Allt tar extremt mycket längre tid än man tror. Många företag och erfarna personer inom branschen är extremt hjälpsamma om man frågar. Gör saker ordentligt från början, det blir betydligt enklare om man skyndar långsamt och gör saker på rätt sätt redan från början.
– Vi gjorde det enda rätta och satte igång! Sedan har vi lärt oss alla hårda läxor på vägen.
– Jag tror inte att ”bli entreprenör” är något man ska välja utan snarare att det är ett resultat av att vara en viss personlighetstyp. Det är inte ett glamouröst och häftigt liv för den stora majoriteten. Man måste vara beredd på att välja bort allt man tycker är kul under flera års tid, leva på nudlar och jobba extremt hårt utan utdelning. Det positiva är att det svenska matsystemet är från stenåldern så det finns extremt mycket innovation kvar att sätta tänderna i.
– Om vi hade vetat vad vi vet idag, hade vi startat igång vår produktion direkt. Det är inte alltid den uppenbara produkten som gör skillnad i slutänden.
– Livsmedelsbranschen är en förvånansvärt öppen och välkomnande bransch som insett att förändring behövs. Det är samtidigt en liten värld, värdesätt och vårda dina kontakter.
– Att idén är näst intill oviktig, allt handlar om utförande. Sälj – om folk vill betala gör du något bra. Att driva företag är ett sisyfosarbete. Du måste njuta av resan.
– Inte annorlunda, men kanske ännu mer initialt fokus på en eller några få nyckelkunder och skapa en tjänst som passar just dem. Vill dessa personer betala kan man sen vända och vrida på tjänsten så att den passar fler.
– Testa och iterera. Fundera inte på idén. Kan du hitta ett problem så kan du diskutera fram lösningar med de som har problemet. Har du kul med detta kan inget stoppa dig.
– Försök att se det större perspektivet i det du gör och inte bara att bygga ett stort företag. För oss är det enkelt – att minska världens matsvinn. Fokusera på sälj, sälj och åter sälj. Funkar försäljningen så löser sig allt annat på något sätt. Det blir liksom lyxproblem. Som grundare behöver du våga släppa ifrån dig och fördela ansvaret tidigt. Det känns jobbigt och svårt i början, men när det väl fungerar och du ser hur företaget börjar växa av sig själv, och inte bara tack vare det arbete du själv gör, är det en fantastisk känsla.
– Våga satsa stort från början. Konkurrensen inom de flesta områden är stor idag, så när du fått proof of concept gäller det att skala upp direkt.
– Lägg inte för mycket prestige i det du gör. Lär dig att acceptera att allt du gör kommer inte bli som du tänkt dig. Ibland lyckas du och ibland lyckas du inte, men så länge du gör det av rätt anledning spelar det ingen roll.
– Att det tar längre tid än man tror att bygga upp sin produkt och hitta rätt nisch och kunder. Därför är det viktigt att ha tålamod och tänka långsiktigt.
– Fokuserat ännu mer på att få ut produkten på marknaden så tidigt som möjligt. Det är först då man får riktig återkoppling och kan fortsätta utvecklas i rätt riktning.
– Att inte vara rädd för att misslyckas. Ingen vet om en idé kommer att fungera, att våga prova och reda ut saker under resans gång är det ända sättet.
– Att det är roligt att driva eget men oerhört slitsamt och tufft ekonomiskt.
– Vi hade kanske fokuserat på ett område för att inte bli överbelastade med arbete. Å andra sidan så var det tack vare att vi gjorde tre olika verksamheter som vi lyckades slå igenom så stort tror jag. Vi jobbar med livsmedelsproduktion, skördar tång åt topprestauranger och events – allt på en gång.
– Man behöver ha en försörjning från annat håll. Det är jättetufft ekonomiskt. Vi har flera andra jobb för att kunna betala våra levnadskostnader. Det är dessutom små marginaler i livsmedelsbranschen. Vi hade kunnat tänka mer ekonomiskt kring våra förpackningar från början, vi valde dyra snygga förpackningar. Det var svårt att få hjälp med val av förpackningar och etiketter. Som liten aktör blir det dyrt då man beställer små volymer.
– Att lita på magkänslan. Känns ett projekt, inriktning eller vägval fel så backa. De gånger vi har följt goda råd och litat på andra, trots att det känts fel för oss, har vi varje gång ändrat tillbaka till att följa vår originalidé. Ha skoj, så långt det går. Du blir väldigt sällan rik på att vara egenföretagare så drivkraften måste vara en annan. För oss är det alla möten med fantastiska människor och naturupplevelserna vi får genom företaget som driver oss. Börja smått och väx därifrån. Vi började göra produkter hemma i köket. Vi torkade tång på torkställningar från Ikea i vardagsrummet. Våra första matlagningsworkshops hade vi i trädgården. Att börja litet och växa har gjort att vi sluppit finansiärer eller banker som lagt sig i vår verksamhet och dyra avbetalningar som en piska över oss.
– Vi hade struntat i en massa goda råd. Inte hoppat på en massa rådgivningar, inte accepterat inbjudningar från företagskuvöser och liknande. Det stjäl en massa tid och energi. Vår erfarenhet är att det inte ger så mycket.
– Det finns en hel industri, finansierad främst av stat, landsting och kommuner, vars syfte är att hjälpa företag i Sverige. Vi har dåliga erfarenheter av den branschen och det är lätt att gå vilse i ansökningsdjungeln, springa på konferenser och vara med på ändlösa möten där du ska värka fram planer och målbilder istället för att göra det som du borde – driva ditt företag! Så om du hoppar på – var kritisk, ställ jobbiga frågor och var inte rädd för att hoppa av om det känns fel. De finns till för dig, inte tvärt om.
Nystartade företag i Sverige
Under 2018 startades 66 750 företag i Sverige. Det startas betydligt fler företag inom tjänstenäringarna än inom industrin och jordbruket. Men nystartade företag inom industrinäringarna överlever oftare än nystartade företag verksamma inom tjänstesektorn. Källa: Ekonomifakta.
💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här
LÄS MER
A2OcatxalotDeligateEatementreprenörFärskinglivsmedelsbranschenmatsparnoquo foodsparadisetSkirasolvistartupTebritoVultusWhywaste
Intervju
Världshaven täcker två tredjedelar av jordens yta, men endast sju procent av proteinet som världens befolkning äter kommer från sjömat, […]
Intervju
Tre branschföreträdare reflekterar över synen på svensk livsmedelsforskning och innovation – och pekar ut vad som behövs framåt för att […]
Intervju
Ska man räkna jordbruket till godo all den kol som binds varje år i skördarna? Ja, menar Per Frankelius, docent […]
Intervju
Det är många branscher som oroar sig inför Amazons intåg i Sverige, men den amerikanska postorderjätten har än så länge […]
Intervju
Timmen är slagen för den fossilbaserade plasten i matförpackningar. Men vilka är alternativen? Är de tillräckligt bra, kan de återvinnas […]