Färsking, Solvi, Skira, Catxalot och Deligate ger sina bästa råd till andra startups. Foto: Press/Istock

Intervju

5 startups avslöjar sina viktigaste lärdomar

Vilken är er största lärdom, vad skulle ni gjort annorlunda och vad är ert bästa råd till nystartade företag i branschen? De tre frågorna ställde vi till några av Sveriges hetaste startups inom agtech och foodtech.

”Vi har lärt oss hur positivt det kan vara med naivitet”

Färsking ville ta striden mot alla onyttigheter för barn och unga i flinghyllan och har tagit fram snacks och frukost för unga. De har i nuläget två granolaprodukter ute på marknaden och finns i 400 butiker. Startade som UF 2014, etablerade aktiebolag 2016 och lanserade Färsking Granola 2018.

Carl-Gustaf Rosengren, du är en av grundarna av Färsking. Vilka är era största lärdomar hittills?

– I vårt entreprenörskap har vi lärt oss hur positivt det kan vara med naivitet. Att vara ny innebär att man ser på saker med helt andra ögon, sedan även hur viktigt det är att vara uthållig och handlingskraftig.

Vad hade ni gjort annorlunda om ni hade startat idag?

– Vi är väldigt glada över de val vi gjort – alla våra motgångar och framgångar har varit precis det som tagit oss dit vi är idag. Hade vi vetat allt vi vet idag hade vi nog inte startat i livsmedelsbranschen, haha.

Vilka råd vill du ge till personer som funderar på att ge sig in som entreprenör i matsystemet?

– Var öppen för samarbeten, ställ många frågor och var redo på en lång resa. Det finns utrymme för mycket innovation i den svenska livsmedelsbranschen – men den är väldigt tuff.

”Idén är näst intill oviktig”

Skira Handel är Sveriges första oberoende och pristransparenta handelsplats som ska göra det enklare att sälja och köpa svenskt spannmål. Startade 2016.

Joel Glemne, en av Skiras grundare, vilka är era tre största lärdomar hittills?

– Att idén är näst intill oviktig, allt handlar om utförande. Sälj – om folk vill betala gör du något bra. Att driva företag är ett sisyfosarbete. Du måste njuta av resan.

Om ni hade börjat om idag, vad hade ni gjort annorlunda då?

– Inte annorlunda, men kanske ännu mer initialt fokus på en eller några få nyckelkunder och skapa en tjänst som passar just dem. Vill dessa personer betala kan man sen vända och vrida på tjänsten så att den passar fler.

Vad är ditt råd till personer som funderar på en resa som entreprenör i matsystemet?

– Testa och iterera. Fundera inte på idén. Kan du hitta ett problem så kan du diskutera fram lösningar med de som har problemet. Har du kul med detta kan inget stoppa dig.

”Fokusera på sälj, sälj och åter sälj”

Deligate är en applikation som ska hjälpa livsmedelsbutiker att göra datumkontroller över alla bäst-före-datum. Appen presenterar en daglig lista över det som behöver kontrolleras. Används för närvarande av 320 butiker. Grundades 2016.

Adam Vikström, en av grundarna, vilka är era tre största lärdomar hittills?

– Försök att se det större perspektivet i det du gör och inte bara att bygga ett stort företag. För oss är det enkelt – att minska världens matsvinn. Fokusera på sälj, sälj och åter sälj. Funkar försäljningen så löser sig allt annat på något sätt. Det blir liksom lyxproblem. Som grundare behöver du våga släppa ifrån dig och fördela ansvaret tidigt. Det känns jobbigt och svårt i början, men när det väl fungerar och du ser hur företaget börjar växa av sig själv, och inte bara tack vare det arbete du själv gör, är det en fantastisk känsla.

Om ni hade börjat om idag – vad hade ni gjort annorlunda då?

– Våga satsa stort från början. Konkurrensen inom de flesta områden är stor idag, så när du fått proof of concept gäller det att skala upp direkt.

Ett råd ni vill ge till personer som funderar på att ge sig in som entreprenör i matsystemet?

– Lägg inte för mycket prestige i det du gör. Lär dig att acceptera att allt du gör kommer inte bli som du tänkt dig. Ibland lyckas du och ibland lyckas du inte, men så länge du gör det av rätt anledning spelar det ingen roll.

”Ha tålamod och tänk långsiktigt”

Solvi är en molnbaserad precisionsodlingstjänst som ska hjälpa jordbrukare och agronomer att ta bättre beslut utifrån analys av drönarbilder över markerna. Grundat 2016.

Igor Tihonov, grundare av Solvi, vilka är dina tre största lärdomar hittills?

– Att det tar längre tid än man tror att bygga upp sin produkt och hitta rätt nisch och kunder. Därför är det viktigt att ha tålamod och tänka långsiktigt.

Om ni hade börjat om idag – vad hade ni gjort annorlunda då?

– Fokuserat ännu mer på att få ut produkten på marknaden så tidigt som möjligt. Det är först då man får riktig återkoppling och kan fortsätta utvecklas i rätt riktning.

Ett råd du vill ge till personer som funderar på att ge sig in som entreprenör i matsystemet?

– Att inte vara rädd för att misslyckas. Ingen vet om en idé kommer att fungera, att våga prova och reda ut saker under resans gång är det ända sättet.

”Var kritisk, ställ jobbiga frågor”

Catxalot jobbar med att introducera svensk tång i Sverige. De plockar tång till finkrogar, gör egna produkter och har workshops och matlagningskurser. Startade 2014. Grundarna, Linnéa Sjögren och Jonas Pettersson, svarar på frågorna oberoende av varandra.

Linnea Sjögren, vilka är dina tre största lärdomar hittills?

– Att det är roligt att driva eget men oerhört slitsamt och tufft ekonomiskt.

Vad hade du gjort annorlunda om du hade börjat om idag?

– Vi hade kanske fokuserat på ett område för att inte bli överbelastade med arbete. Å andra sidan så var det tack vare att vi gjorde tre olika verksamheter som vi lyckades slå igenom så stort tror jag. Vi jobbar med livsmedelsproduktion, skördar tång åt topprestauranger och events – allt på en gång.

Ett råd ni vill ge till personer som funderar på att ge sig in som entreprenör i matsystemet?

– Man behöver ha en försörjning från annat håll. Det är jättetufft ekonomiskt. Vi har flera andra jobb för att kunna betala våra levnadskostnader. Det är dessutom små marginaler i livsmedelsbranschen. Vi hade kunnat tänka mer ekonomiskt kring våra förpackningar från början, vi valde dyra snygga förpackningar. Det var svårt att få hjälp med val av förpackningar och etiketter. Som liten aktör blir det dyrt då man beställer små volymer.

Jonas Pettersson, vilka är dina tre största lärdomar hittills?

– Att lita på magkänslan. Känns ett projekt, inriktning eller vägval fel så backa. De gånger vi har följt goda råd och litat på andra, trots att det känts fel för oss, har vi varje gång ändrat tillbaka till att följa vår originalidé. Ha skoj, så långt det går. Du blir väldigt sällan rik på att vara egenföretagare så drivkraften måste vara en annan. För oss är det alla möten med fantastiska människor och naturupplevelserna vi får genom företaget som driver oss. Börja smått och väx därifrån. Vi började göra produkter hemma i köket. Vi torkade tång på torkställningar från Ikea i vardagsrummet. Våra första matlagningsworkshops hade vi i trädgården. Att börja litet och växa har gjort att vi sluppit finansiärer eller banker som lagt sig i vår verksamhet och dyra avbetalningar som en piska över oss.

Vad hade ni gjort annorlunda om ni hade börjat om idag?

– Vi hade struntat i en massa goda råd. Inte hoppat på en massa rådgivningar, inte accepterat inbjudningar från företagskuvöser och liknande. Det stjäl en massa tid och energi. Vår erfarenhet är att det inte ger så mycket.

Ett råd ni vill ge till personer som funderar på att ge sig in som entreprenör i matsystemet?

– Det finns en hel industri, finansierad främst av stat, landsting och kommuner, vars syfte är att hjälpa företag i Sverige. Vi har dåliga erfarenheter av den branschen och det är lätt att gå vilse i ansökningsdjungeln, springa på konferenser och vara med på ändlösa möten där du ska värka fram planer och målbilder istället för att göra det som du borde – driva ditt företag! Så om du hoppar på – var kritisk, ställ jobbiga frågor och var inte rädd för att hoppa av om det känns fel. De finns till för dig, inte tvärt om.

Nystartade företag i Sverige

Under 2018 startades 66 750 företag i Sverige. Det startas betydligt fler företag inom tjänstenäringarna än inom industrin och jordbruket. Men nystartade företag inom industrinäringarna överlever oftare än nystartade företag verksamma inom tjänstesektorn. Källa: Ekonomifakta.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Läs mer

Att lyckas som startup på megamässan

Startupen som kan förändra liv

Startup-experten: ”Det finns en sanslös potential”

AGFO talk: Startups + storbolag = sant?

agtechAlgerDeligateentreprenörFärskingfoodtechföretagandematsvinnSkirasolvistartup

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!