Miljöprofessorn Johan Rockström och Jess Fanzo, Eat Lancet-kommissionär, under EAT Forum 2019. Foto: Johan Lygrell

Intervju

Rockström: ”Vi håller på att misslyckas”

Få panik – och agera sedan. Det var budskapet från Eat-generalerna Gunhild Stordalen och Johan Rockström vid öppnandet av årets Eat Food Forum i Stockholm.

I vintras släpptes Eat Lancet den uppmärksammade rapporten med syfte att visa hur stor omställning som behövs för att livsmedelssystemet både ska vara bra för människors hälsa och hållbart för planeten. Utgångspunkten är de problem matsektorn har såsom undernäring och övervikt, utsläpp och förlust av biologisk mångfald bland annat.

– Vi har nu för första gången vetenskapliga mål för att förändra matsystemet så att det blir bra både för människor och planet. Det betyder att vi äntligen kan göra åtgärder, inte baserade på trender eller ideologier eller vad som kan bli konsensus utan, baserat på bästa tillgängliga evidens, sade Gunhild Stordalen i sitt inledningsanförande och tryckte på att matsystemets förändring är lika viktigt som förändringen i energi- och transportsektorn.

Gunhild Stordalen invigningstalar under EAT Forum 2019. Foto: Johan Lygrell

Miljöprofessorn Johan Rockström tillika direktör för Pottsdam institutet sade att 2019 och 2020 är nyckelår för förändring.

– Vi håller på att misslyckas. Vi har en planetär kris och vi måste hålla oss under 2 graders uppvärmning, sade Johan Rockström i sitt anförande.

Känslan som förmedlades under inledningstalen var att vi ska känna panik över klimatkrisen – och sedan agera. Enligt Eat Lancet-rapporten måste vi både förändra vårt sätt att producera och konsumera mat. Johan Rockström pratar om en förändring av jordbruket och sustainable intensification, hållbar intensifiering. Han nämner att binda mer koldioxid i marken genom bra odlingsmetoder och att jobba med plöjningsfria brukningsmetoder.

Johan Rockström lyfte också en vanlig missuppfattning om Eat Lancet rapporten. Den försöker inte applicera en enskild diet för hela världen, utan den ska anpassas till olika matkulturer och lokala förutsättningar.

Vad är ert budskap till en lantbrukare som läser och hör om Eat Lancet; vad vill ni att de ska känna, göra och agera på?

– Det är en bra fråga. Det har inte legat i uppdraget att ta fram. Det är nu upp till regeringar och beslutsfattare att se vad rekommendationerna innebär för exempelvis Sverige. Men som lantbrukare så går det att se att vi har pekat ut en riktning som vi måste gå emot och då krävs förändring, säger Johan Rockström när vi får tillfälle att ställa frågor vid en presskonferens.

Han lägger till att det handlar fortfarande om fem måltider med animalier per vecka, det vill säga mer som vi åt för trettio år sedan i Sverige.

– Men det ska sägas att den storskaliga spannmåls- och sojauppfödda köttindustrin är början på slutet. Hela den kedjan är ohållbar, säger Johan Rockström.

– Det här är ögonblicket att ta de här globala rekommendationerna och titta på de unika förutsättningar vi har i respektive land för att se vad man kan göra. Vi måste jobba ihop med regeringar och deras lokala situation, tillägger Jess Fanzo, Eat Lancet kommissionär och professor vid John Hopkins universitet.

Eat Lancet-rapporten

Rapporten säger att för att förse en växande befolkning på tio miljarder till år 2050 måste vi inte bara förändra vår kosthållning, vi måste samtidig förbättra hur vi producerar maten och öven halvera matsvinnet.

Kostråden som presenteras innehåller mer kalorier från fullkorn och rotfrukter, mindre rött kött och mer grönsaker och frukt än vad vi generellt äter idag. En global omställning av kosten kan potentiellt avvärja runt 10 miljoner förtida dödsfall per år, enligt rapporten.

I rapporten nämns ett antal områden med gränsvärden som, om de överskrids, kan leda till oöverskådliga miljöeffekter. Områdena är förlust av biodiversitet, kväve- och fosforcykeln, färskvattenanvändning, och landanvändning, växthusgasutsläpp.

Här finns hela rapporten.

Läs också:

Spaning: Vad kostar maten vi äter – egentligen? 

Spaning: Därför slänger USA 40 % av maten

Future Market-grundaren: ”Tråkig mat är framtiden”

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev med spaning, nyheter och global eventkalender, signa upp gratis här.

Eat Food ForumEat Lancethållbar intensifieringhälsajordhälsasustainable intensification

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!