Letar du efter bok- och filmtips för sommaren? HÀr Àr listan! Foto: Istock

Intervju

Sommarens bÀsta bok- och filmtips

📚🍿 21 profiler tipsar om böcker och filmer att satsa pĂ„ i sommar. HĂ€r Ă€r deras bĂ€sta tips inom mat, tech, lantbruk och hĂ„llbarhet.

Vilken bok tipsar du om att att lÀsa i sommar?
Och om man ska titta pÄ film, vad rekommenderar du?


MÀrta Jansdotter, VD Gröna GÄrdar

– Boken jag skulle lĂ€sa Ă€r Reinventing Organizations av Frederic Laloux. Ett framtida matsystem behöver organiseras bĂ€ttre Ă€n det görs idag, bĂ„de i organisationer och i helhet. Boken gĂ„r pĂ„ ett lĂ€ttbegripligt och intressant sĂ€tt igenom begreppet sjĂ€lvorganiserade organisationer, vilket jag tror Ă€r framtiden för företag som vill ligga i framkant. Vill man satsa pĂ„ en lĂ„ngfilm Ă€r det förstĂ„s Marie Qvibergs dokumentĂ€r Den sista skörden man ska se, sĂ„ man har vett att bygga livsmedelssystemet med hjĂ€lp av naturen och inte emot dess vilja.


Tobias Degsell, konsult och förelÀsare inom kreativitet och att tÀnka nytt

  • – Jag har tvĂ„ boktips som kan kopplas till framtid och mat. Dels vill jag slĂ„ ett slag för Marcel Proust romansvit PĂ„ spaning efter den tid som flytt, dels kan jag starkt rekommendera What Technology Wants av Kevin Kelly.


    Emilia Astrenius Widerström, ordförande för LRF Ungdomen

    – Satsa pĂ„ Hans Roslings bok Factfulness. LĂ€s Ă€ven LĂ€mna eller stanna, en bok om ungdomars perspektiv pĂ„ landsbygden. I stĂ€llet för att titta pĂ„ nĂ„got rekommenderar jag att lyssna pÄ Klotet och Dystopia.

     


Anna Henning Moberg, projektutvecklare TorsÄker gÄrd

– Growing a Revolution: Bringing Our Soil Back to Life av David R. Montgomery Ă€r perfekt lĂ€sning för alla med klimatĂ„ngest som vill lĂ€ra sig mer. Dels för att Montgomery, som Ă€r professor i geomorfologi, vĂ€ldigt tydligt förklarar ur ett geologiskt och historiskt perspektiv, vad som hĂ€nder nĂ€r vi utarmar vĂ„ra matjordar. Dels ocksĂ„ för att den inger hopp. Vi kan fixa det om vi tĂ€nker om och stĂ€ller om till ett regenerativt jordbruk. SVT har flera dokumentĂ€rer som Ă€r vĂ€l vĂ€rda att se för dig som behöver en knuff över kanten för att bli en mer medveten och grönare konsument. Till exempel KöttĂ€tarens dilemma och Dokument inifrĂ„n: VĂ€rldens bĂ€sta kyckling.


Jens Sundström, docent och samverkanslektor i bioteknik med fokus pÄ genteknologi

–  Tankar frĂ„n en utskĂ€lld forskare, en antologi av Torbjörn Fagerström som speglar  de senaste 30 Ă„rens trĂ€toĂ€mnen inom biologi, och som visar varför ett vetenskapligt förhĂ„llningssĂ€tt bĂ„de Ă€r nödvĂ€ndigt och stĂ€ndigt behöver försvaras. Se filmen Food Evolution av Scott Hamilton Kennedy och Niel deGrasse Tyson som Ă€r tillgĂ€nglig i Sverige via Hulu.


Jasmin Hume, konsult inom nya proteiner
– Nyligen lĂ€ste jag en jĂ€ttebra bok som heter Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup av John Carreyrou. En till att tipsa om Ă€r Reinventing Discovery: The Era of New Networked Science av Michael Nielsen.


Per Frankelius, innovationsforskare och lektor Linköpings universitet

– En kanonbok Ă€r Piotr Kropotkins bok Mutual Aid: A Factor of Evolutioneller Ömsesidig hjĂ€lp frĂ„n 1902 som nu finns översatt pÄ svenska. Den bygger pĂ„ biologiska studier men dess poĂ€nger appliceras pĂ„ den mĂ€nskliga förmĂ„gan att skapa stora framgĂ„ngar inte genom konkurrens utan genom samarbete. Darwins teori Ă€r ofta feltolkad. Det Ă€r inte konkurrens för överlevnad som driver utvecklingen framĂ„t, utan samarbete för att göra grupper av individer sĂ„ vĂ€l anpassade som möjligt till omstĂ€ndigheter i omvĂ€rlden sĂ„som kyla, torka eller brist pĂ„ vatten i naturen eller tuffa utmaningar i det samhĂ€lleliga livet.


Hilda Runsten, hÄllbarhetsansvarig LRF

– Jag vill tipsa om Eat Good – recept som förĂ€ndrar vĂ€rlden, av Johan Rockström. Äntligen en kokbok som bĂ„de förenar gott, snyggt och hĂ„llbart. Och pĂ„ ett lĂ€ttsamt sĂ€tt dessutom.


Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig Livsmedelsföretagen

– Jag vill absolut tipsa om boken Det Ă€ngsliga matsamhĂ€llet av Andreas HĂ„kansson. Den tar pĂ„ ett pedagogiskt sĂ€tt död pĂ„ ett antal myter kring ”industrimaten”; att den Ă€r giftig, att fabrikerna förstör nĂ€ringen och att fabriksmaten Ă€r sĂ€mre för miljön. Och resonerar Ă€ven pĂ„ djupet kring gapet mellan kritikerna och livsmedelsforskarna – varför de tvĂ„ ser sĂ„ vĂ€ldigt olika pĂ„ industrimaten. Titta pÄ BBC:s Inside the factory som visar hur det faktiskt gĂ„r till att tillverka mat i en fabrik.


Johan Magnusson, docent vid institutionen för tillÀmpad IT Göteborgs universitet

– VĂ„r bok Digitalisering och styrning Àr fin. En bok om du Ă€r intresserad av hur digitaliseringen pĂ„verkar verksamheter och hur detta i sin tur pĂ„verkar hur vi behöver stĂ€lla om vĂ„r styrning. NĂ€r det gĂ€ller film Ă€r Fog of War nödvĂ€ndig för beslutsfattare.


Elin Aronsen Beis, grundare Foodloopz

– FĂ„r man tipsa om barnböcker? Det gör jag! LĂ€s Dexter Olssons Ă€ventyr, en bok med Àventyr och kunskap för bĂ„de vuxna och barn. HĂ€r finns idĂ©er om framtidens mat, till exempel fruktsallad pĂ„ pulverpĂ„se som genom en maskin förvandlas till den lĂ€ckraste salladen.


Donnie SG Lygonis, innovationsstrateg KTH Innovation

– Lean Startup kĂ€nns som en given bok att lĂ€sa. Monetizing InnovationĂ€r ocksĂ„ vĂ€ldigt intressant, inte minst för genomgĂ„ngen av varför idĂ©er misslyckas. Se The Founder. Intressant att se att det som fick McDonalds att lyfta var nĂ€r de slutade tĂ€nka att de sĂ„lde hamburgare och började se sig som fastighetsförvaltare och markĂ€gare istĂ€llet.


Fredrika Gullfot, grundare och vd Simris Alg

– LĂ€s Mattias Kristianssons matbibel Det veganska köket – 1700 vĂ€xtbaserade recept. Ett tungt och vackert blivande standardverk för kommande generationer! Som filmtips fĂ„r det bli Earthlings. Trots att jag mĂ„ste erkĂ€nna att jag sjĂ€lv inte klarat att se hela.


Louise König, hÄllbarhetsexpert

– För den vetgirige: Small Is Beautiful: Economics as If People Mattered. Till den reflekterande: Walderstenen.  Och titta pĂ„ filmerna Home och Human av Yann Artus Bertrand.


Daniel Skavén Ruben, rÄdgivare The Rockefeller Foundation

– Mitt boktips Ă€r Clean Meat: How Growing Meat Without Animals Will Revolutionize Dinner and the World av Paul Shapiro. Han har haft möjlighet att provsmaka cellbaserade produkter frĂ„n olika företag. Det Ă€r ovanligt eftersom produkterna Ă€nnu inte finns pĂ„ marknaden. Ska du titta pĂ„ nĂ„got rekommenderar jag Wasted, en dokumentĂ€r om matsvinn med Anthony Bourdain.


Anna Nilsson, chefredaktör tidningen Lantmannen

– Kokboken Eat Good: recept som förĂ€ndrar vĂ€rlden. Jag hoppas pĂ„ ett lantbruk- och produktionsperspektiv som ofta glöms bort eller enkelriktas i klimatdebatten. En till bok Ă€r Planetskötsel, av teknikagronomen Rolf Larsson. Och sĂ„ vill jag tipsa om Rockströms sommarprat dĂ€r han lyfter fram lantbrukare som just klimatskötare.


Nils Österström, grundare Tebrito

– Jag kan varmt rekommendera Anders Engströms bok Äta insekter. Den beskriver inte bara hur, utan ocksĂ„ varför och nĂ€r du kan Ă€ta dem. Efter ha lĂ€st den kommer lĂ€saren vara vĂ€l förberedd inför 2019 – matinsekternas Ă„r. Jag gillar dokumentĂ€ren Bizarre Foods, om Àtbara insekter. Dessutom har den en svensk touch.


Felicia Bindekrans, marknadsansvarig Skira

– Jag tycker absolut att du ska lĂ€sa Hans Roslings bok Factfulness.


Tomas Erlandsson, grundare Nordisk RÄvara

– Ett lĂ€stips som vi har blivit mycket inspirerade av Ă€r Growing a Revolution: Bringing Our Soil Back to Life. Mycket intressant reseskildring och tankar runt hur vi fĂ„r mycket bĂ€ttre kvalitet pĂ„ mat och vĂ„rt klimat pĂ„ samma gĂ„ng.


Johan Svensson, tilltrÀdande VD Ehandel.se

– Jag Ă€r vĂ€ldigt förtjust i koreanska startupen Kurly, en e-handel med fokus pÄ foodtech.


Johan Swahn, doktor i sensorisk marknadsföring

– Boken Gastrophysics: The New Science of Eating berör hur vi i framtiden kommer att uppleva mat och smak, och hur vi forskare Ă€r med och pĂ„verkar det. LĂ€ttlĂ€st och kul fakta. En film för hela familjen som inspirerar alla sinnen Ă€r Ratatouille. En annat filmtips Ă€r The Quest of Alain Ducass, en dokumentĂ€r dĂ€r du fĂ„r följa franska mĂ€sterkocken Alain Ducasse under tvĂ„ Ă„rs tid och hans stĂ€ndiga förnyelse. Se Ă€ven Eating Animals, en tung dokumentĂ€r som fokuserar pĂ„ att vi mĂ„ste Ă€ndra vĂ„r konsumtion. En tankestĂ€llare om att minska konsumtionen av animaliska produkter genom att vĂ€lja kvalitet utifrĂ„n djurhĂ„llning och miljö, före kvantitet. Det som jag forskar kring: hur kan vi flytta frĂ„n kvantitet och pris som kund/gĂ€st/konsument och istĂ€llet gĂ„ mot hĂ„llbar och sensorisk upplevelse.

LÄS MER:

📖 Rapporterna du vill lĂ€sa i sommar

LĂ„t oss presentera ett alternativ till deckaren – rapporter om allt spĂ€nnande som sker inom framtidens matsystem. HĂ€r Ă€r de bĂ€sta rapporterna just nu.

📚 Sommarens bĂ€sta bok- och filmtips

21 profiler tipsar om böcker och filmer att satsa pÄ i sommar. HÀr Àr deras bÀsta tips inom mat, tech, lantbruk och hÄllbarhet.

🎧 Poddarna med fokus pĂ„ framtidens mat

Dags att plugga in lurarna. Vi tipsar om svenska och internationella podcasts som rör sig i grÀnslandet mat, lantbruk, tech och framtid.

đŸ“ș Insikter frĂ„n vĂ„ra populĂ€ra Agfo talks

CirkulÀr matproduktion, personaliserad mat och regenerativt jordbruk. VÄra Agfo talks har spÀnt över i princip hela matkedjan. Missade du nÄgot av samtalen? HÀr fÄr du korta summeringar av talksen vi har haft hittills.

💡13 startups: VĂ„ra viktigaste lĂ€rdomar och rĂ„d

Att vara nystartad i livsmedelsbranschen Ă€r tufft – vĂ€ldigt tufft. Möt 13 modiga agtech- och foodtechstartups som delar med sig av lĂ€rdomar, tips och rĂ„d.

đŸ”„Â 8 trendrapporter för 2019

Nytt Är betyder nya trendspaningar. HÀr Àr 8 trendrapporter att hÄlla koll pÄ.

💚 Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev, signa upp gratis hĂ€r

boktipsfilmtips

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!