En ny rapport lyfter fram 50 livsmedel vi borde äta mer av – ett av dem är kaktus. Foto: Istock

Omvärld

Kaktus – ett av framtidens livsmedel

Johan Rockströms ord från EAT Food Forum, AI-teknik ska hjälpa bönder spara tusentals liter vatten och här är företagen som påverkar agtechscenen 2019 – dags att summera veckans nyheter inom framtidens matsystem.

👉 Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Ny rapport låter gammal mat göra comeback

Knorr och WWF har tillsammans tagit fram nya rapporten 50 Future Foods med näringsrik mat vi borde äta mer av. Olika alger, spannmål och kaktusar nämns. (WWF & Knorr) Ladda ner rapporten här ➔

Den svenska bonden har viktig roll för biologisk mångfald

”Den svenska bonden har en viktig roll i att se till att vi har bra mat som produceras här hemma på ett så hållbart sätt som möjligt”, säger forskaren Torbjörn Ebenhard om bönders roll för den biologiska mångfalden. (Land Lantbruk, betallänk) Läs mer här ➔

Klimatförändringarna kan kosta 970 miljarder

Klimatförändringarna kan få enorma ekonomiska konsekvenser, slår en ny rapport fast. Det finns också stora möjligheter för företag som anpassar sig efter de nya förhållandena. (CBS) Läs mer här ➔

Växtbaserade alternativ spås bli miljardmarknad

Marknaden för växtbaserade köttliknande alternativ kommer att explodera de närmaste åren, enligt banken Barclays analytiker. Inom tio år kan marknaden omsätta 140 miljarder dollar årligen, menar de. (CNBC) Läs mer här ➔

Vertikalodlare får investering på 100 miljoner dollar

Tyska vertikalodlingsföretaget InFarm har utvecklat ett system för inomhusodling i matbutiker och restauranger. Pengarna ska de använda för att skala upp sin verksamhet i Europa, USA och Japan. (TechCrunch) Läs mer här ➔

Miljöprofessorn Johan Rockström och Jess Fanzo, Eat Lancet-kommissionär, under EAT Forum 2019. Foto: Johan Lygrell

”Vi håller på att misslyckas”

Få panik – och agera sedan. Det var budskapet från Eat-generalerna Gunhild Stordalen och Johan Rockström vid öppnandet av årets Eat Food Forum i Stockholm. (AGFO) Läs mer här ➔

Detta hindrar ett svenskt proteinskifte

En svajig svensk baljväxtmarknad och när finns en svensk superböna redo för färskskörd? AGFO:s Linda Linnskog Rudh går till botten med det svenska proteinskiftet. (AGFO) Läs mer här ➔

Hans teknik ska hjälpa bönder spara tusentals liter vatten

Ett bevattningssystem som använder sig av AI. Startupen Irriots innovation ska enligt grundaren ska vara den första av sitt slag. Tekniken innefattar väderdata, en fuktmätare i jorden och kan fjärrstyras upp till 20 kilometers avstånd. (DI Digital) Läs mer här ➔

Världens snabbaste växande proteinsektor har problem

Det är inte köttet som står för den största tillväxten i proteinsektorn – det är fisk och skaldjur. I en ny rapport konstateras det att det finns problem med sektorn då den både påverkas av, och skapar, stora hållbarhetsproblem. (Agfunder) Läs mer här ➔

Australisk robot för åldrande bönder

Två robotar som ska underlätta arbetet för den allt äldre lantbrukarskaran har utvecklats av ett australiskt bolag. Robotarna ska även vara av intresse för nästa generation och kan bland annat identifiera och bespruta ogräs. (Future Farming) Läs mer här ➔

Här är företagen som påverkar agtech 2019

Över 1 600 företag har följts och kategoriserats över hela världen. En av slutsatserna är att de bolag som verkar i steget efter skörd ökat till att utgöra nästan två tredjedelar av alla agtech-startups. (Agfunder) Läs mer här ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här

 

agtechAIbiologisk mångfaldklimatproteinproteinskiftetrobotarvertikalodling

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!