Vi summerar våra AGFO talks. Foto: AGFO

Omvärld

Insikter från våra populära Agfo talks

Cirkulär matproduktion, personaliserad mat och regenerativt jordbruk. Våra Agfo talks har spänt över i princip hela matkedjan. Missade du något av samtalen? Eller vill du uppleva dem igen? Här får du korta summeringar av talksen vi har haft hittills.

👉 Missa inga kommande talks, signa upp på vårt nyhetsbrev AGFO weekly

Regenerativt jordbruk – nästa jordbruksrevolution?

Begreppet regenerativt jordbruk är fortfarande okänt för många, men det visade sig att intresset för att veta mer var stort. En rekordstor publik fick dyka djupt ner i myllan. Det finns olika åsikter om hur det regenerativa jordbruket ska definieras och bedrivas, och hur stor betydelse det kan ha framöver. Panelen som diskuterade jordbruksformen bestod av: Märta Jansdotter VD Gröna Gårdar, Claes Johansson hållbarhetschef Lantmännen och Anke Herrmann forskare och docent vid Sveriges lantbruksuniversitet. Inspelat i april 2019.
👉 Här kan du läsa en summering 

Cirkulär matproduktion – utopi eller framtid?

Cirkulär matproduktion handlar enkelt beskrivet om att bedriva matproduktion som ett kretslopp där inget svinn bildas. Men hur pass viktigt är det att satsa på det här? Och hur ska det gå till i sådant fall? Dessa frågor, och mer därtill, diskuterades under detta AGFO talk. I panelen: Niklas Wennberg Stadsjord, Bengt Persson Foodhills, Ingela Wickman Bois rådgivare inom cirkulär ekonomi och Per-Anders Langendahl forskare Sveriges lantbruksuniversitet. Inspelat i mars 2019.
👉 Här kan du läsa en summering

Storföretagen + startups = sant?

I det avslutande talket för hösten 2018 diskuterades startups, storbolag och innovation. Hur kan de två olika typerna av företag lära av varandra? Och hur kan deras samarbeten göra Sverige till ett mer innovativa matland? I panelen: Henrik Åkerman Food for Progress, Ariella Rotstein ICAx och Samir el-Sabini SUP46. Inspelat i november 2018. 👉 Här kan du läsa en summering

Vad hindrar svensk matinnovation?

Det har konstaterats att Sverige generellt sett är ett av Europas mest innovativa länder. Men tittar man specifikt på innovation inom livsmedel hamnar vi först på plats fjorton. Vad det egentligen är som hindrar den svenska matinnovationen? Det diskuterades av panelen som bestod av: Daniel Skavén Ruben The Rockefeller Foundation, Liisa Smits Ignitia och Per Arfvidsson Sweden Food Arena/Lantmännen. Spelades in oktober 2018.
👉 Här kan du läsa en summering

Hur kan innovation skapa ett hållbart matsystem?

”Problemet är att många har svårt att förstå sig på innovationer”, sa Fredrika Gullfot, vd och grundare av Simris Alg, under detta AGFO talk. Panelen diskuterade bland annat varför innovatörer hamnar i kläm med till exempel finansiering och rådande regelverk. I panelen: Per Frankelius Linköping Universitet, Fredrika Gullfot Simris Alg, Filip Lundin Macklean och Donnie SG Lygonis KTH Innovation. Inspelat september 2018.
👉 Här kan du läsa en summering

Hur väljer vi maten?

I första AGFO talket för hösten 2018 pratade panelen om beteende och mat. Vi utsätts för förändringar i vårt ätande hela tiden. Vi tycker till exempel inte längre att det är konstigt att salladen kommer först i buffén. Men vilka beteenden är vi villiga att ändra på och vilka förändringar skaver? Detta och mer diskuterades av panelen som utgjordes av Carl-Johan Lagerkvist från SLU, Nils Österström från Insektsföretagen och Anette Rosengren. Inspelat i augusti 2018.
👉 Här kan du läsa en summering

Hur förändras maten?

”Jag tror att genteknik kommer att revolutionera lantbruket, men den etiska debatten behövs”. Så sade Line Strand, växtodlingsrådgivare, under panelsamtalet om hur vår mat förändras. Tekniker som Crispr öppnar dörrar mot effektivare livsmedelsutveckling. Men är det en ny form av GMO? Eller ska det hanteras som något helt nytt? I panelen: Line Strand växtodlingsrådgivare, Jens Sundström docent i växtfysiologi, Per Sandin docent i filosofi, lektor i bioetik och miljöetik, och Anna Nilsson chefredaktör tidningen Lantmannen. Inspelat i maj 2018.
👉 Här kan du läsa en summering

Åkern, labbet, källaren – hur produceras maten i framtiden?

Vårens tredje AGFO talk handlade om hur vi producerar maten, nu och i framtiden. Kommer framtidens matproduktion att vara storskalig, småskalig och ske i städerna, laboratoriet eller på landsbygden? I panelen: Ann-Helen Meyer von Bremen frilansjournalist, Sorosh Tavakoli entreprenör, Natalie Brun Skantz Grönska, Julie Gold Chalmers och Alarik Sandrup Lantmännen. Inspelat i april 2018.
👉 Här kan du läsa en summering

Vilken mat behöver vi?

Mars 2018 samlades panel och publik för att samtala om personanpassad mat, den mätbara kroppen och vilken mat vi egentligen behöver. Panelen uppmanade publiken att vidta aktsamhet gällande de nya lösningarna som kommit ut på marknaden. Allt som erbjuds bygger inte på faktisk vetenskap. I panelen: Kristofer Lund AGFO, Theresia Silander Hagström Eatit, Wictoria Alvarsdotter Macklean och Johan Swahn Diaz & Swahn. Inspelat i mars 2018. 👉 Här kan du läsa en summering

Hur handlar vi maten i framtiden?

Det första AGFO talket för 2018 bjöd på ett samtal om hur vi kan tänkas handla maten framöver. Anna Åkesson från Hemköp avslöjade deras största utmaning, Albin Ponnert från Local Food Nodes pratade om vikten av logistik och Johan Åkesson från Sprillo berättade hur vi gått från att veckohandla till att handla det vi är sugna på NU. I panelen: Johan Åkesson Sprillo, Anna Åkesson Hemköp, Albin Ponnert Local Food Nodes och Felix Åberg HUI Research. Inspelat i februari 2018. *
👉 Här kan du läsa en summering

🙏 Tack till våra partners Lantmännen, Axfoundation, Brann och LRF Media.

Läs mer:

📖 Rapporterna du vill läsa i sommar

Låt oss presentera ett alternativ till deckaren – rapporter om allt spännande som sker inom framtidens matsystem. Här är de bästa rapporterna just nu.

📚 Sommarens bästa bok- och filmtips

21 profiler tipsar om böcker och filmer att satsa på i sommar. Här är deras bästa tips inom mat, tech, lantbruk och hållbarhet.

🎧 Poddarna med fokus på framtidens mat

Dags att plugga in lurarna. Vi tipsar om svenska och internationella podcasts som rör sig i gränslandet mat, lantbruk, tech och framtid.

💡13 startups: Våra viktigaste lärdomar och råd

Att vara nystartad i livsmedelsbranschen är tufft – väldigt tufft. Möt 13 modiga agtech- och foodtechstartups som delar med sig av lärdomar, tips och råd.

🔥 8 trendrapporter för 2019

Nytt år betyder nya trendspaningar. Här är 8 trendrapporter att hålla koll på.

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här

Agfo Talk

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!