Svenska företaget Lifvs planerar att öppna 20 nya obemannade matbutiker. Foto: Istock

Omvärld

Här öppnar 20 obemannade butiker

Nytt initiativ gör att bönder får betalt för kolinlagring, därför satsar Reddit-grundaren på att investera i matsystemet och så ska musik göra maten både nyttig och god – dags att summera veckans nyheter inom framtidens matsystem.

👉 Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Här ska det öppnas 20 obemannade matbutiker i år

Svenska Lifvs öppnade sin första obemannade matbutik i Bålsta i mars. Försäljningen har gått över förväntan och de planerar nu att öppna fler butiker i Uppsala län, Dalarna och Skåne. (Market) Läs mer här ➔

Svar på tal om regenerativt jordbruk

Vårens sista AGFO Talk om regenerativt jordbruk väckte många frågor. Under talket kunde publiken ställa frågor och de som inte hann besvaras har paneldeltagaren Anke Herrman, SLU, gett svar på i efterhand. (AGFO) Läs mer här ➔

Mindre kött på tallriken och alkohol i glaset

En ny rapport avslöjar svenskarnas matvanor. Det visar sig till exempel att vi äter mindre kött och mer närproducerat, dricker mindre alkohol och spontanhandlar ofta. (Livsmedel i fokus) Läs mer här ➔ och Hämta rapporten här ➔

100 miljoner dollar till vertikalodlare

När AGFO besökte tyska Infarm för ett år sedan konstaterade de att ”systemet är profitabelt så länge vi öppnar minst 50 farmer i varje stad”. Nu har bolaget plockat in 100 miljoner dollar i en ny investeringsrunda. (TechCrunch) Läs mer här ➔

Därför investerar Reddit-grundaren i matsystemet

Alexis Ohanian, känd som en av människorna bakom plattformen Reddit, satsar på egen odling och investerar i foodtech- och agtechbolag. ”Mat är livet”, säger han i en intervju. (Agfunder) Läs mer här ➔

 

Vi måste hitta ett språkbruk för biologisk mångfald menar Cecilia Mark-Herbert. Foto: Istock, SLU

Så kan marknaden gynna biologisk mångfald

Biologisk mångfald är en förutsättning för att nå miljömålen. Men hur kan marknadens mekanismer gynna biologisk mångfald? (Agfo) Läs mer här ➔

Nu ska bönder få betalt för att binda kol

Bönder som anmäler sig till nytt initiativ kan få råd hur de kan binda mer kol i jordarna. De ska även gå att analysera hur kolmängden förändras och få betalt för insatserna, enligt en amerikansk startup. (Agfunder) Läs mer här ➔

Citrusskal kan göra bröd mer fiberrikt och hållbart

Genom att tillsätta skal från citrusfrukter kan bröd bli mer fiberrikt och få längre hållbarhet, utan att smaka citrus, visar en studie. Upptäckten kan ge positiva effekter för brödproduktionen och även innebära att skalet kan användas istället för att slängas. (Foodnavigator) Läs mer här ➔

Kan musik lösa en av matens stora dilemman?

Forskare har upptäckt att musiken vi lyssnar på när vi äter påverkar hur vi upplever att maten smakar. Insikten kan användas att hitta sätt att utveckla mat som både är nyttig och smakar gott. (Foodnavigator) Läs mer här ➔

EU-projekt ska hitta sätt att mäta jordkvalitet i realtid

Att analysera jord ger fördelar som att göra en mer precis bedömning av hur mycket näring som behövs. I dagsläget finns ingen jordanalys som kan göras i realtid, något ett EU-projekt ska ändra på med sensorer och Internet of Things. (Future Farming) Läs mer här ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här

 

biologisk mångfaldinvesteringjordhälsakolinlagringObemannade butikerregenerativt jordbrukvertikalodling

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!