Svenska Restauranglabbet ska djupdyka i hur framtidens hållbara restauranger kan se ut. Foto: Restauranglabbet

Omvärld

De ska utveckla hållbara restauranger

Mjölk nästa cellbaserade livsmedel, insikter från de senaste eventen och e-handelsjätte satsar på vertikalodling – dags att summera veckans nyheter inom framtidens matsystem.

👉 Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Svenskt projekt ska undersöka hållbara restauranger

I projektet Restauranglabbet kombineras vetenskap, teknologi, forskning och design för att undersöka hur hållbara framtidens restauranger kan vara. Projektet kommer att presenteras i form av en riktig restaurang som slår upp portarna i september. (The Spoon) Läs mer här ➔

Snabbaste grödan vinner

Att förädla grödor är normalt sätt en lång och långsam process. De stora utmaningarna vi nu ställs inför med klimatförändringar och en växande befolkning gör att lantbrukare och forskare får bråttom. Med teknik inspirerad av NASA utvecklas nu ”speed breeding”. (New York Times) Läs mer här ➔

Sverige en värsting på överfiske

Enligt en rapport från New Economics Foundation överstiger Sverige sin kvot för totalt tillåtna fångst med över 50 procent. Det gör oss till det land i Europa som överstiger sin fiskekvot procentuellt mest. (World Economic Forum) Läs mer här ➔

Nästa cellbaserade livsmedlet: mjölken

Cellbaserat kött finns inte på marknaden än, men kan nästan räknas som ”gamla nyheter” inom matvärlden. Men hur är det med de andra animaliska livsmedlen, som mjölk och mejeriprodukter? De spås stå på butikshyllorna redan inom några år. (The Conversation) Läs mer här ➔ 

Rapport: Kultursorter klarar torkan bättre

Efter förra sommarens torka föll det nytt ljus över äldre spannmålssorter, så kallade kultursorter. Detta för att det funnits teorier om att de ska klara torka bättre än moderna sädeslag. Nu har forskare kommit fram till att det finns ett visst stöd för det påståendet. (SLU) Läs mer här ➔

Foto: AGFO/Johan Lygrell

Insikter från månadens spännande event

Sweden Foodtech Big Meet, Eat Food Forum, Slätte ekodagar och Borgeby fältdagar – juni har varit en späckad eventmånad. Här får du insikter från varje event. (AGFO) Läs mer här ➔

Impossible Foods vs. regenerativt kött

I en rapport kallade Impossible Foods (som producerar växtbaserade köttalternativ) regenerativt producerat kött för köttets motsvarighet till så kallat rent kol. Detta påstående har fått verksamma inom regenerativt jordbruk att se rött. (Civil Eats) Läs mer här ➔ 

Företag inom e-handel av mat satsar vertikalt

Det står nu klart att brittiska Ocado, verksamma inom automation och logistik, köpt upp en majoritet av aktier i ett vertikalodlingsbolag. Kan kombinationen av de två leda till en förändring i hur konsumenter får tillgång till färska matvaror? (Agfunder) Läs mer här ➔

Var är bönderna i samtalet om framtidens jordbruk?

Att prata om robotar som lantbrukets räddare riskerar att skapa fler problem än lösningar. Det förlänger också den historia vi har av att utveckla framtidens lantbruk utan de faktiska lantbrukarna. Utveckla istället teknologi som gör något åt avhumaniseringen av jordbruket, menar skribenten B.R. Cohen. (Slate) Läs mer här ➔ 

”Livsmedelsforskningen riskerar att dö”

Riksdag och regering måste bidra med 100 miljoner per år från och med 2020 om den svenska livsmedelsforskningen ska överleva. Det skriver Formas generaldirektör och ordförande för nationella kommittén för livsmedelsforskning i en debattartikel. (Land Lantbruk) Läs mer här ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis

cellbaserateventfiskegrödorkulturgrödorLivsmedelsforskningregenerativt jordbrukrestaurangvertikalodling

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!