Lovisa Madås
Grundare AGFO
Oavsett om du läser Agfo Weekly för första gången eller har hängt med länge: vi är väldigt glada över att du här. För utvecklingen av matsystemet tar inte paus. Det gör inte vi heller.
👉 Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig gratis här
Allt mer ljus lyser över matsystemet, dess utmaningar och möjliga lösningar. Två tunga rapportsläpp under våren har gett skjuts åt diskussionerna: EAT-Lancet rapporten som släpptes i början av året och rapporten från IPBES som visar att vi måste vända utvecklingen för en hotad biologiska mångfald. Som experten Torbjörn Ebenhard säger i en intervju hos oss: ”Klimatfrågan har trängt ut biologisk mångfald. Vi måste jobba med båda integrerat, annars finns risken att göra stor skada.”
För det gäller att hålla många perspektiv i huvudet samtidigt. Därför hade vi under våren regenerativt jordbruk och cirkulär matproduktion som teman för våra Agfo talks. Vi har också haft förmånen att besöka många olika event och konferenser. Och många gånger är samarbete och samverkan frekvent använda ord på scen. Nu hör vi fler och fler personer uttrycka en otålighet: ”Vi vet att vi behöver samarbeta mer över. Men det är dags att det blir action – på riktigt”. Blir det en actionfylld höst? Låt oss hoppas det.
Under juli kör vi en sommarupplaga av Weekly med spaning varje fredag. Nyhetssammanfattningen tar dock tar semester under juli, men ordningen är återställd i augusti igen. Innan dess hinner vi med Almedalen. Vill du träffa oss eller följa via webben modererar jag följande panelsamtal:
Vad är Sveriges nästa stora livsmedelsexport? Läs mer här
Är baljväxter och återvunna havreskal en trend eller räddar det planeten? Läs mer här
Bäst i klassen och rekordhögt förtroende men ändå bara varannan tugga svensk mat – varför är det så? Läs mer här
Vill du läsa rapporter i sommar har vi samlat några av vårens rapporter här.
Nu håller vi tummarna för en sommar med sol – och regn! ⛱️ 🌧️
Team AGFO väljer veckans:
🗳️Omröstning: Just nu planerar vi höstens AGFO talks. Vi har tagit fram 5 förslag på teman. Vilka gillar du mest? Rösta här
🎯 Fullträff: Projekt som har fått danskarna att fördubbla (!) sin konsumtion av fullkorn prisas. Läs här
✍️ Krönika: AGFO-Lovisa skriver om agtech och pengar hos Land Lantbruk, läs här (betallänk).
🌟Projekt: Genom att använda mat- och produktionssvinn från jordbruket till nyttiga produkter kan sektorn bli mer resurseffektiv. Tre spännande exempel på gång i EU, kolla här.
🌱 Hemmaodling: En designstudent har utvecklat ett busenkelt sätt att odla ett livsmedel som är rikt på både vitaminer och protein. Livsmedlet? Alger.
♻️ Återvinningsstad: Eskilstuna uppmärksammas i internationella medier som ett världscenter för återbruk.
📺 AGFO på tv: Lovisa fick chansen säga en rad eller två hos EFN, se här.
Läs mer:
Låt oss presentera ett alternativ till deckaren – rapporter om allt spännande som sker inom framtidens matsystem. Här är de bästa rapporterna just nu.
21 profiler tipsar om böcker och filmer att satsa på i sommar. Här är deras bästa tips inom mat, tech, lantbruk och hållbarhet.
Dags att plugga in lurarna. Vi tipsar om svenska och internationella podcasts som rör sig i gränslandet mat, lantbruk, tech och framtid.
Cirkulär matproduktion, personaliserad mat och regenerativt jordbruk. Våra Agfo talks har spänt över i princip hela matkedjan. Missade du något av samtalen? Här får du korta summeringar av talksen vi har haft hittills.
Att vara nystartad i livsmedelsbranschen är tufft – väldigt tufft. Möt 13 modiga agtech- och foodtechstartups som delar med sig av lärdomar, tips och råd.
👀 Missa inte AGFO:s trendspaningar som kommer varje fredag. Signa upp gratis på AGFO weekly här
Spaning
Det är befriande med drycker som inte alltid passar in i mallen, tycker AGFO-Frida när hon blickar framåt. Den här spaningen […]
Spaning
I veckans spaning går AGFO-Lovisa bakom lysdiodernas förtrollande sken. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig […]
Spaning
AGFO lyfter gärna fram gränsöverskridande samarbeten som en viktig del i utvecklingen av framtidens matsystem. Dags att leva som vi lär. […]
Spaning
Team AGFO bjuder på insikter från 2020, jultips och tankar inför det nya året. Linda Segerblom VD Störst intryck i […]
Spaning
Behöver besöksnäringens framtida ledare vara hållbarhetsexperter? Det undrar AGFO:s Frida Berglund i veckans spaning. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev […]