I veckans spaning djupdyker AGFO-Julia i riskkapitalets värld. Foto: Istock/Peter Rutherhagen

Spaning

Så charmar du en riskkapitalist

Riskkapitalbolag vill investera i framtidens mat – men vilka är deras drivkrafter? I veckans spaning får du svaren.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

Riskkapitalbolag – drakar med stora plånböcker som gemene man aldrig har kontakt med, eller? För några veckor sedan inledde vi en artikelserie om var man kan söka finansiering till sitt bolag eller idé. Del 1 handlade om var det finns projektpengar och stipendier. Nästa fokus är riskkapitalbolagen.

Investerarna är många och de är intresserade av vad som händer inom startupvärlden. Förra året blev ett rekordår vad gäller investeringar i matsystemet i Europa, enligt Agfunders sammanställning. I veckan gick Food Venture Sweden av stapeln där nationella och internationella investerare och startups fick chans att mötas. Kolla in bilder här. Vi har pratat med några av de svenska riskkapitalbolagen för att bättre förstå vad som driver dem. Vad vill de se hos företagen de väljer att investera i?

”Det viktigaste är timing”

En stark affärsmodell, bra ledarskap och skalbar teknik nämns bland annat. Gustaf Brandberg på Gullspång Invest säger så här:

”Vi letar efter entreprenörer som kan bygga stora, lönsamma bolag och som samtidigt driver positiv förändring med stor betydelse för mänskligheten.”

Att investeringarna just ska påverka mot en mer hållbar framtid är något som samtliga av riskkapitalbolagen nämnde som viktigt. Det behöver inte vara områden som är heta precis just nu.

”Vi investerar i något vi tror får ett genombrott i framtiden, det svåraste är att veta hur lång tid det tar. Det viktigaste är timing”, menar Thomas Carlström på Industrifonden som investerade i Oatly redan 2002, långt innan trenden med växtbaserade alternativ hade slagit igenom.

Är du en entreprenör som sitter på en idé som är så ny och galen att det känns som att ingen någonsin kommer förstå den – låt dig inte nedslås. Det kan vara precis den typ av idé som kan göra att just du får chansen att rida på en drake.

Är du en investerare nyfiken på startups eller tillväxtbolag inom framtidens matsystem? Hör gärna av dig!

VECKANS…

💚 Kontaktannons: Fler bönodlare sökes – även utanför bönmeckat Öland! Läs mer här 🎊

🎊 Grattis: Receptappen Matglad för människor med funktionshinder har utsetts till årets Samhällsentreprenör. Bakom står Hushållningssällskapet Väst. Kolla här.

📝 Manifest: I veckan lanserade den svenska livsmedelsindustrin ett gemensamt hållbarhetsmanifest.
… men primärproduktionen får inte vara med i manifestet för att då blir det för komplext (betallänk).

💰Pengar att söka: I Re:Source utlysning finns 30 miljoner kronor till innovationsprojekt, främst cirkulära flöden i samhället, läs mer här.

🎉Grattis: Till alla 30 startups som pitchade under Food Venture Sweden. Bra jobbat! Kolla in bilder här.

… och grattis också till Sveriges 101 mest talangfulla entreprenörer som Veckans Affärer utser.

🍅 Tomat: Startupen Red Sea Farms har dragit in miljoninvestering för att odla tomat – i saltvatten – i den saudiarabiska öknen. Kolla här.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Läs mer:

Här är riskkapitalets krav på startups

Var kan du som entreprenör eller etablerad aktör söka finansiering? Här är vår guide till några av riskkapitalbolagen

finansieringriskkapital

Julia Marcopoulos

Agronom, ekonom och researcher AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!