Är det en ostbåge? Nej, en ätbar robot. Foto: Mostphotos

Omvärld

Nervkittlande framtid för ätbara robotar

Robotarna tar en allt större roll i matsystemet. Nu snuddar vi vid en verklighet när ätbara robotar hjälper oss att välja mat. Vi möter biohackaren Hannes Sjöblad och listar sju spännande lösningar för framtiden.

Än så länge kräver problemmagar krångliga utredningar och prover, men forskningen har kommit långt. Ätbara robotar som både kan övervaka och skicka hjälp till valda delar av mag- och tarmkanalen kan snart bli verklighet. De är i nuläget ätbara, kan transportera sig genom kroppen och därefter lösas upp. Det som återstår är kontrollen över roboten.

– Vi står inför en häftig sammansmältning av IT och biologi, ungefär som när internet kom 1994. Jag är fascinerad av hur vi med hjälp av bioteknik kan få bättre förståelse för tarmens mikoflora och hur billigt och tillgängligt det har blivit för vanliga konsumenter, säger Hannes Sjöblad som vill föra ut bioteknologi till gemene man.

Hannes Sjöblad ser ingen direkt fara med ett ökat intresse för, och utbud av, biotekniska produkter.

– Jag tycker att man ska testa så mycket man kan. Ju mer vi pratar om bioteknik desto större förståelse får vi. Jag hoppas att fler ska dra sina egna slutsatser. Själv gjorde jag ett test och mätte tarmfloran före och efter att jag slutade äta mejeriprodukter. Det var häftigt att se hur snabbt tarmfloran ändrades medan många av kroppens andra processer, som till exempel att gå ner i vikt, är en långsam process.

Just nu testar Hannes Sjöblad en ny form av hälsokost i form av en tunn film som man ”snusar” och som tas upp via munnen slemhinna. Läs mer längre ner i artikeln.

Lista

Vi listar  ”ätbara” robotar och ett par andra spännande lösningar som kan bli något vi i framtiden ställer vårt hopp till.

Mäter väderspänningar

Foto: RMIT University.

Det här är en elektronisk kapsel som man sväljer och som mäter gasutvecklingen i tarmen. Ett australiensiskt forskarteam vid RMIT University gjorde under 2018 pilottester som ser lovande ut på sex friska personer. Teamet kunde mäta halterna av koldioxid, vätgas och syrgas genom hela mag- och tarmsystemet. Mer om det här.

Skvallrar om vad du äter

Foto: Tufts University.

Vi har tidigare skrivit om det lilla skvallerchipet som klistras på tanden. Forskare i biomedicin vid Tufts universitet i Massachusetts, USA, tog under förra året fram en miniatyrsensor som sänder info till en app om hur mycket glukos, salt och alkohol som passerar genom munnen på försökspersonen.

Forskarteamet vill i framtiden kunna spåra och registrera en mängd näringsämnen och kemikalier. Syftet är att kartlägga matkonsumtion och dess verkningar bättre. Mer om det här.

Lyssnar på hjärta och lungor

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology har utvecklat en sensor som kan övervaka hjärt- och andningsfrekvens från insidan av kroppen. Sensorn som man sväljer är stor som en mandel och utrustad med en mikrofon som är utvecklad för att fokusera på hjärt- och lungljud.

Den skickar radiosignaler trådlöst till en mottagare. Sensorn stannar i kroppen mellan ett och två dygn och kommer sedan ut den naturliga vägen. Det är ett enkelt sätt att skaffa kunskap om hjärt- och lungaktivitet hos en patient.

Letar reda på batterier


Att svälja klockbatterier är inte hälsosamt och betydligt vanligare än man kan tro. Batteriets spänning bryter ned vätska i magen och skapar frätande hydroxidjoner vilka kan orsaka intre blödningar. Det svalda batteriet måste med andra ord ut – och det fort.

2016 tog MIT, University of Sheffield samt Tokyo Institute of Technology, fram en ätbar robot som kan hitta batteriet i människans tarmsystem. Roboten som är gjord av grisinälvor bär med sig en liten magnet. När den sväljs har roboten ett hölje som löses upp och då vecklar roboten ut sig och kan börja jobba.

Läkaren kan sedan med en magnet på utsidan av kroppen styra roboten genom tarmsystemet fram till batteriet. Inte nog med det, läkaren kan sedan leda ut batteriet den naturliga vägen. Mer om det här.

Roboten som löser upp sig

De kapslar som tidigare har tagits fram för att mäta olika förhållanden i kroppen har varit tänkta att passera ut i andra änden. Nu tar forskarna nya steg mot helt ätbara sensorer, som löses upp efter avslutat uppdrag.

Laboratory of Intelligent systems, vid forskningsinstitutet EPFL i Schweiz, tog under hösten 2017 fram en slags segmenterade gelatinkorvar som styrs med hjälp av lufttryck. Dessa ska kunna sväljas och sedan brytas ner naturligt i kroppen. Mer om det här.

Snusa din hälsokost

Biohackaren Hannes Sjöblad, som du kan läsa om tidigare i artikeln, tipsar om hälsokostpreparatet Reserol – en lövtunn film med en yta som motsvarar ungefär ett frimärke. Ett ”frimärke” innehåller 20 mg resveratrol som består av en alginat som är utvunnen ur en brunalg. Hälsopreparatet sägs förbättra hudens elasticitet och minska rynkdjupet. Mer om det här.

Mäter matsmältningen i realtid

Trots att matsmältningsmätaren Foodmarble inte är ätbar får den ändå hänga med på ett hörn.

Efter att ha ätit ett livsmedel, som man registrerar i appen, blåser man i mätaren. Då presenteras värden i appen på hur kroppen reagerar på den mat man just ätit. Foodmarble mäter hur laktos, fruktos, sorbitol och inulin bryts ner i kroppen och det ska alltså gå att se vilka ämnen som triggar obehag och matsmältningsproblem hos en individ. Mer om det här.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

läs mer

Spaning: Skräddarsydd mat för dig – en miljardindustri som växer

Intervju: Individualiserad kost för bättre hälsa

Intervju: Blodet avslöjar vad du ska äta

Intervju: ”Eating is the new shopping”

Se AGFO talk på temat Vilken mat behöver vi?

Sugen på mer? Kolla in Hannes Sjöblad, Sveriges mest kända biohackare, vilket handlar om att optimera kroppens funktioner och hälsa med hjälp av tekniska framsteg:👇

Ätbara robotarEdible roboticsindividanpassad kost

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!