Minskat matsvinn kan leda till färre jobb – men miljarder i sparade pengar, skriver Louise Ungerth. Foto: Istock, privat

Spaning

Hundratusentals arbetslösa om matsvinnet minskar

Om de oväntade effekterna av minskat matsvinn – och vilka slutsatser det går att dra av det – skriver veckans gästspanare Louise Ungerth.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

Ofattbara mängder mat går till spillo världen över. Enorma resurser i form av fossil energi, vatten, arbetskraft och pengar pumpas in i vårt matsystem. Ut strömmar koldioxid, metangas och läckage av näring som förstör luft, sjöar, hav och ekosystem. Till ingen nytta alls – om maten inte äts.

Det har forskats rejält på hur mycket mat som slängs i livsmedelskedjan. Det handlar om 1,3 miljarder ton och förluster och svinn genererar svindlande 8 procent av alla växthusgasutsläpp i världen årligen. Och detta till ett ekonomiskt värde av 7 500miljarder kronor.

”Ett hushåll om fyra personer kan spara 13 000 kronor per år.”

Men att hundratusentals jobb kan gå förlorade om vårt resursslöseri upphör, det talas det inte så högt om.

Forskare i Chile och Spanien har nämligen gett sig på att teoretiskt beräkna de sociala och ekonomiska konsekvenserna om matsvinnet minskar i tre länder: Tyskland, Polen och Spanien. De konstaterar att 575 000 jobb skulle gå förlorade och BNP minska med 1,36 procent om Tyskland endast skulle tillverka, hantera och sälja den mat som de facto äts upp. Men grossister, livsmedelskedjor, restauranger och storhushåll kan spara pengar på att minska matsvinnet – och mest har hushållen att vinna.

282 miljarder kronor kan, enligt studien, tyska konsumenter spara om de enbart köpte den mat de faktiskt äter upp. Enligt mina beräkningar betyder det 13 000 kronor per år för ett hushåll om fyra personer. Vilka slutsatser drar forskarna? De menar att sparade pengarna kan läggas på andra varor och tjänster och sätta fart på jobb och ekonomin i övriga sektorer. Parallellt frigörs energi och vattenresurser medan utsläppen minskar. I förlängningen minskar konkurrensen om mark för livsmedelsgrödor gentemot bioenergi och livsmedelssäkerheten ökar. Bingo helt enkelt – för dem som inte förlorar jobbet!

Handen på hjärtat, hur mycket kan du och jag spara både ekonomiskt och i minskat resursslöseri genom att minska svinnet i våra egna hem?

Louise Ungerth är lantmästare och veckans gästspanare. Till vardags konsult i eget företag med mat, jordbruk, hälsa, hållbarhet och matsvinn som specialitet.

Team AGFO väljer veckans…

🤣 Roligaste: Twitterflödet som börjat leva sitt egna musikliv efter DN-bild på perenna vetet Kernza. Kolla här.

👀 Ses vi i Malmö? Fredag 24 maj är AGFO-Lovisa en av talarna under Next is Now.

✈️ Flygstopp: Axfoods matkasseleverantör Middagsfrid stoppar alla råvaror som har flugits till Sverige.

🎉 Grattis: Till AgriOpts vd Isak Nielsen som utsetts till en av Sveriges mest innovativa och lovande entreprenörer av Stiftelsen Åfors. Se här.

🎉 Grattis 2: Till Viking Malt som är årets livsmedelsexportör!

🌧️ Torka: Dränering och hög mullhalt kan göra marken mer motståndskraftig mot extremväder, enligt Jordbruksverket. Läs här. Och Nordgen ger 9 råd om klimatanpassning, läs här.

🍔 Ledare: DN skriver om Europas utmaningar och hinder för vegoalternativ till kött.

🔬 Forskning: Växtpulver i processat kött kan minska hälsoriskerna, enligt Lunds tekniska högskola.

🛢️Plastskifte: Arla Foods byter ut fossil plast till växtbaserad i 230 miljoner förpackningar.

🚀Raket. Beyond Meat gick från 11 till 35 miljarder dollar vid börsnoteringen.

Läs mer:

15 matsvinnsräddare för butik och restaurang

Här är de svenska entreprenörer som bekämpar matsvinnet

AGFO-spaning: Doften av gammal mjölk

Här är kylskåpet som ska minska matsvinnet

Därför investerar de i matsvinn

Tema5 artiklar om matsvinn

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev med spaning, nyheter och global eventkalender, signa upp gratis här.

Louise Ungerthmatsvinn

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!