Riskkapitalisterna ger svar på vad de söker. Foto: Istock

Intervju

Här är riskkapitalets krav på startups

Var kan du som entreprenör eller etablerad aktör söka finansiering? Här är vår guide till några av riskkapitalbolagen.

Det här är den andra delen i vår artikelserie om var det går att hitta pengar i matsystemet som startup eller etablerat bolag. I del 1 vägledde vi till projektpengar och stipendium. I del två berättar fem riskkapitalbolag varför de investerar i matsystemet och vad de letar efter hos en entreprenör.

Gullspång Invest

”Matsystemet skapar oönskade problem”

Vad: Investmentbolag med fokus på att göra långsiktiga investeringar i företag som driver positiv samhällsförändring. Drivs av bröderna Erik, Magnus och Gustaf Brandberg.

Företag som de investerat i: Mat.se, Färsking, Oatly och Nick’s.

Kontakt: Hittar du här

Gustaf Brandberg, investerare Gullspång Invest.

Gustaf Brandberg, Gullspång Invest, vad letar ni efter för företag att investera i?

– Vi letar efter entreprenörer som kan bygga stora, lönsamma bolag och som samtidigt driver positiv förändring med stor betydelse för mänskligheten. Det globala matsystemet är effektivt när det gäller att transportera kalorier, men skapar en rad oönskade problem. Nick’s och Färsking som vi investerat i tar bort sockret ur produkter så att människor kan äta hälsosamt utan att behöva kompromissa på smak. Oatly, som vi också investerat i, producerar hälsosamma livsmedel som minskad klimatpåverkan och tar bort behovet av djur i industrialiserade processer. Andra problem inom matsystemet som behöver lösas är utarmning av jordar, utfiskning av hav, matsvinn, förpackningar som skräpar ner, antibiotikaresistens, kostrelaterade livsstilssjukdomar och svält, beskriver investerare Gustaf Brandberg.

Varför ska man söka finansiering hos just er?

– Vi investerar våra egna pengar och kan vara mer långsiktiga och flexibla än en fond. Förutom pengar bidrar vi med vår samlade kunskap från engagemang i över trettio entreprenörsdrivna bolag och med vårt nätverk.

Norrsken Foundation

”Kärnverksamheten ska generera stark positiv effekt” 

Vad: En stiftelse som verkar för innovation genom tre olika delar; ett labb, en hubb och en inkubator. Finansieras och grundades av Niklas Adalberth, en Klarnas grundare, år 2016.

Företag inom matsystemet som de investerat i: Karma, Matsmart, Wefarm, Whywaste, Ignitia och Olio.

Kontakt: Länk till ansökan om investering hittar du här

Tove Larsson på Norrsken Foundation, vad letar ni efter för företag att investera i?

– Vi letar efter bolag där själva kärnverksamheten genererar stark positiv effekt för människor eller miljön. De ska också bygga på en stark affärsmodell där teknik skapar skalbarhet. Inom jordbruk och mat har vi hittills varit fokuserade på lösningar som minskar svinn eller ökar effektiviteten i jordbruket. Men vi är inte begränsade till det utan är intresserade av samtliga lösningar som förenar just positiva effekter, stark affärsmodell och skalbar teknik. Vi vill möjliggöra så kallade ”impact unicorns”: bolag som förbättrar livet för mer än en miljard människor, säger investment manager Tove Larsson på Norrsken Foundation.

Varför ska man söka finansiering hos just er?

– På grund av vårt fokus på positiva effekter. Vi vill stötta bolag som gör något bra för oss alla, och vi hjälper dem att definiera, mäta och kommunicera den effekt de skapar. Vi tror att sådana företag har en konkurrensfördel i att attrahera kunder, medarbetare och investerare. Där kan Norrsken stötta både i att ge en sorts kvalitetsstämpel, att säkra kontinuerligt fokus på positiva effekter samt att kommunicera ut vilken effekt bolaget ger.

Industrifonden

”Vi investerar inte i traditionella områden”

Vad: Stiftelse som grundades av svenska staten 1979. Den investerar i innovation, teknik och forskning inom teknologi och life science. Bolagen stiftelsen investerar i ska ha potential för global spridning, men får gärna ha svensk anknytning i form av till exempel kontor i landet.

Företag inom matsystemet som de investerat i: BoMill, Oatly, MicMac, Heliospectra, Smartfish och Ostrea Aquaculture.

Kontakt: Hittar du här

Thomas Carlström på Industrifonden, vad letar ni efter för företag att investera i?

– Vi letar efter innovativ teknik, sådant som visar på trend framåt. Vi investerar inte i traditionella områden utan som alla riskkapitalbolag letar vi efter det nya. Oatly investerade vi i 2002 och då var det knappt någon som hade hört talas om dem. Vi såg växtbaserat som en trend då men det tog mer än 10 år innan det slog igenom. Bolaget ska också ha en bra produkt och framförallt en bra ledare, det betyder att de företag vi investerar i har oftast kommit en bit på väg. Vi investerar i något vi tror får ett genombrott i framtiden, det svåraste är att veta hur lång tid det tar. Det viktigaste är timing, säger Thomas Carlström, investeringsförvaltare på Industrifonden.

Varför ska man söka finansiering hos just er?

– Vi är en evergreenfond vilket innebär att vi inte har någon absolut tidshorisont på våra investeringar. Om man till exempel tittar på Oatly där vi gick in 2002 och är kvar än idag, kan man se att vi är uthålliga. Sedan har vi inte som mål att vara kvar i företagen för evigt. Industrifonden är en fond med staten som huvudman, men vi får inga kapitaltillskott utan vi får våra pengar just från när vi gör exit på våra tidigare investeringar. Förutom den långa tidshorisonten har vi fördel i vår erfarenhet av att investera i företag i tidiga skeden. Det är också ofta lättare för företagen vi investerar i att hitta annat kapital när de har oss i ryggen.

SLU Holding

”Måste vara rustat för att växa”

Vad: Dotterbolag till Sveriges Lantbruksuniversitet som initierar, utvecklar och investerar i idéer från det egna universitetet, men även andra lärosäten och företag inom de gröna näringarna. De drivs av SLU och investerar mestadels i företag som har koppling till universitetet.

Företag inom matsystemet som de investerat i: Plant Protein Factory, BioGaia, Conniflex, Arevo, Leafymade och Enlighted Detection.

Kontakt: Hittar du här

Nicholas Jakobsson på SLU Holding, vad letar ni efter för företag att investera i?

– Vårt uppdrag är primärt att investera i bolag som kommer ur forskningen vid SLU. I vissa undantag kan vi stödja bolag utifrån SLU om de har en tydlig och väl etablerad relation till universitetet, det föregås dock ofta av att det finns minst en delägare i bolaget som forskar på SLU. För att vi ska investera är det inte bara forskningens kvalitet som är viktig utan även att bolaget har ekonomisk hållbarhet. Med det menar vi att företaget måste vara rustat för att växa och att det finns en marknad som stöder denna möjlighet, säger Nicholas Jakobsson senior rådgivare i innovation och företagande på SLU Holding.

Varför ska man söka finansiering hos just er?

– Vi är kopplade till SLU och fungerar lite som en förlängd arm från dem. Det innebär att vi måste se till att både forskaren/entreprenören och företaget utvecklas. Jag tror att om man levt eller verkat på SLU och vill ta steget ut i att kommersialisera tror jag vi är den bästa investeraren. Vi är duktiga, har stor erfarenhet och kan vår bransch. I vårt kontaktnät finns många bolag, finansiärer och resurser vi kan koppla samman entreprenörerna med. Vi kan gå in tidigt i bolagets utvecklingsskede, ofta i samband med bildandet. Vi bidrar både med kapital och kompetens och hjälper gärna till med att hitta kompletterande kapital och resurser.

GU Ventures

”Där kan vi göra skillnad”

Vad: Accelerator och holdingbolag som drivs på uppdrag av Göteborgs Universitet. De har nominerats till och vunnit flertalet priser och har rankats som en topp 10-inkubator i Europa av UBI-Index.

Företag inom matsystemet som de investerat i: LeguPro, Ostrea Aquaculture, OlsAro Crop Biotech och Croptailor.

Kontakt: Hittar du här

Andreas Albertsson på GU Venture, vad letar ni efter för företag att investera i?

– Vi vill investera inom tillväxtområden där vi kan göra skillnad och förbättra något inom den industrin. OlsAro Crop Biotech, som vi exempelvis har investerat i, utvecklar teknik för att utveckla utsäde anpassad till salthaltiga jordar. En idé som adresserar ett stort behov eftersom 7 procent av jordens odlingsbara areal är oanvändbar, eller icke optimalt användbar för odling av grödor, på grund av för höga halter av olika salter. Vi investerade i dem eftersom vi kände att där kunde vi göra skillnad, säger Andreas Albertsson, affärsutvecklare på GU Venture.

Varför ska man söka finansiering hos just er?

– Man ska söka sig till oss om man vill ha kapital, men också kompetens inom affärsutveckling. Det finns mycket kapital att söka men vi erbjuder en kombination av de två. Vi är duktiga på affärsutveckling och finansiering i de tidiga stadierna. Eftersom vi är Göteborgs universitets holdingbolag har vi också krav på att den som söker har någon form av koppling till universitetet.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Läs mer:

Del 1 i artikelserien om investeringar: Här finns pengarna att söka


Ekosystem-kartan: Här är aktörerna som stödjer företag och startups

Artikel: Rekordår för investeringar


Intervju: ”Slående okunskap om innovationer”

 


AGFO-spaning: 💰 Pengar söker nya ägare

finansieringinvesterare

Julia Marcopoulos

Agronom, ekonom och researcher AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!