Mikrober och människocellers interaktion kan nu studeras även utanför kroppen Foto: Istock

Omvärld

Genombrott i forskning om tarmfloran

Raps drar nytta av kompanjongröda, Johan Rockströms klimatuppmaning och två storbolag bygger digital lantbruksplattform – dags att summera veckans nyheter inom framtidens matsystem.

👉 Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Människans tarmflora i detalj

Forskare har tagit fram ett chip som gör det möjligt att studera hur människans organ och mikrober samarbetar. Tidigare har de inte gått att studera ihop eftersom bakterierna tagit död på de mänskliga cellerna när de flyttats utanför kroppen. (Wyss Institute) Läs mer här ➔

Här är riskkapitalets krav för investering

Var kan du som entreprenör eller etablerad aktör söka finansiering? Här är vår guide till några av riskkapitalbolagen. (AGFO) Läs mer här ➔

Raps + kompanjon kan ge positiva effekter

Att odla raps tillsammans med en kompanjongröda kan öka fixeringen av kväve och minska ogrästrycket. I Frankrike odlas 10 procent av rapsen på detta sätt, men i Sverige är metoden fortfarande ny. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

Lyfter riskerna med cellbaserat kött

Om man inte försiktig kan produktionen av cellbaserat kött öka samhällsklyftorna och avståndet mellan producent och konsument, varnar biologen och kemisten Christy Spackman för. (Slate) Läs mer här ➔

12 tips för minskat matsvinn i hemmet

Hushållen står för 75 procent av samhällets totala matavfall och knappt hälften av det är mat som slängs i onödan, så kallat matsvinn. Det är med andra ord i hemmen de stora förändringarna kan göras. (AGFO) Läs mer här ➔

Johan Rockström uppmanar till global klimatsatsning

Vi svenskar måste verka för hela världens klimat, menar professorn och agronomen Johan Rockström. ”Sverige måste engagera sig i hela planeten om vi ska fortsätta ha ett bra liv i Sverige”. (Extrakt) Läs mer här ➔

Rapport från gigantisk konferens om matinnovation

Seeds & Chips i Milano lockar över 300 företag och 12 000 besökare varje år. Viktiga teman under årets upplaga var framtidens kött och hur man hottar upp matens värdekedjor. (DigitalFoodLab) Läs ett smakprov av rapporten här ➔

Tre rekommendationer för hållbar fiskodling

Landbaserade bassänger, odling i kustnära hav och expandering av produktion av sjögräs och skaldjur. I en färsk rapport presenteras tre rekommendationer för hur man ska investera för effektiv och hållbar fiskproduktion. (Fast Company) Läs mer här ➔

Två giganter samarbetar för digital lantbruksplattform

Storbolagen Yara och IBM går samman för att utveckla en plattform som genom AI, data och erfarenheter från över 800 agronomer ska optimera jordbruket. (Future Farming) Läs mer här ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här

AIcellbaserat köttfinansieringfiskodlinginnovationklimatmaghälsamatsvinn

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!