Frida Jonson spanar om söndagens val. Foto: Istock, Peter Rutherhagen

Spaning

Ge maten en röst

Den som är intresserad av mat och hur den produceras bör prioritera söndagens val till EU-parlamentet. För är det något som påverkas är det vårt matsystem.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig gratis här

I höstas skrev jag i en spaning att klimatkompensation ska ske i närområdet. Det vill säga att svenska lantbrukare borde få betalt för att binda kol i marken istället för att träd planteras i Uganda. Kolinlagring är enligt FN:s klimatpanel den billigaste metoden med den största potentialen för att minska koldioxidhalten i atmosfären. Nu börjar det hända saker.

I veckan gick EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan ut och sade att bönder som skapar kolsänkor för att minska växthuseffekten bör få ersättning för klimatinsatsen. Förslaget är inget som de folkvalda i EU-parlamentet beslutar om utan är upp till medlemsländerna själva.

I kölvattnet av lagen kommer techföretagen med smarta lösningar som kan minska antibiotikaanvändningen.

Däremot är det upp till EU-parlamentarikerna – varav 20 från Sverige – att besluta vad som ska drivas i förhandlingarna när EU:s gemensamma jordbrukspolitik reformeras. I förslaget till ny politik läggs större vikt på miljö- och klimatåtgärder. Mer fokus ska också läggas på unga lantbrukare.

Jordbrukspolitiken är ett av flera viktiga beslut som fattas under nästa mandatperiod. Budgeten är en annat. Mycket av vår lagstiftning på jordbruks- och livsmedelsområdet beslutas på EU-nivå. Coops vd har kritiserat en EU-lag som rör datummärkning och som tvingar företaget att slänga ägg innan de blir dåliga. Ett nyligen klubbat exempel är den skärpta lagen som ska motverka överanvändning av antibiotika inom djurhållningen. I kölvattnet av lagen kommer techföretagen med smarta lösningar som kan minska antibiotikaanvändningen. Läs gärna våra 13 exempel på hur tech förbättrar djurhälsan, läs här.

Valet till EU-parlamentet är i mångt och mycket ett personval och vilka frågor parlamentarikerna kan tänkas driva i utskottet de väljer. Marit Paulsen är ett exempel som under tre mandatperioder parkerade sig i jordbruksutskottet, jobbade för bättre djurhälsa och var drivande i att skapa EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet.

Rekommenderad läsning för dig som vill ha mer protein på benen inför söndagens val: DN:s guide till hur partierna agerat i klimatfrågor och vad de vill. Tidningen ATL har också kartlagt vilka utskott toppkandidaterna vill sitta i. Spoiler alert: Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet är hyfsat populärt medan intresset är svalt för att sitta i jordbruksutskottet.

Väl mött vid valurnan,

Frida Jonson är lantbruksjournalist, grundare och innehållsansvarig AGFO

Team AGFO väljer veckans:

💪 Omslag: Utan tvekan Time Magazines.

🛋️ Soffa: 4 juni är Paradisets grundare Johannes Cullberg, trendanalytikern Johan Åkesson och AGFO-Lovisa panelen i Junosoffan.

🎬 Trailer: Den här filmen är vi sugna på att se.

🍽️ Guide: Visit Sweden guidar till foodtech i Stockholm.

✍️ Krönika: AGFO-Frida skriver om insekter som framtidens foder hos ATL(betallänk).

🌱 Utställning: Under Chelsea Flower Show gör Ikea och Tom Dixon gemensam sak om urban odling.

💰Utlysning: Formas utlyser upp till 60 miljoner kronor för projekt som bidrar till den digitala transformationen av livsmedelssystemet.

🥤Plastmugg: Mellan en halv och en miljard plastmuggar och bägare i plast används i Sverige per år. Flergångsmuggar är en smart lösning. Läs här.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Läs också:

Så kan gödseln bli fossilfri

AGFO-spaning: ”Från mirakel till ifrågasatt”

Guide: 12 sätt att öka skördarna

AGFO-tema: ♻️ Cirkulär matproduktion och kolinlagring

Projekt: Gotland först med fossilfritt kött

Intervju: Cirkulär matproduktion – utopi eller framtid?

EU-valetkolinlagring

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!