Foto: Jerry Glover/Creative Commons

Omvärld

En av världens största Kernza-odlingar finns i Sverige

De gör alternativ till palmolja på kaffesump, möbeljätte serverar växtbaserad köttbulle och ny metod ska revolutionera fiskodlingen – dags att summera veckans nyheter inom foodtech och agtech.

👉 Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

En av världens största Kernza-odlingar finns i Sverige

Fleråriga grödor som vetegräset Kernza kan binda mer kol i marken och klara torka bättre. Samtidigt krävs större skördar och mer växtförädling innan den blir kommersiellt gångbar i Sverige. (Dagens Nyheter) Läs mer här ➔

15 sätt att minska matsvinnet

Hur kan matsvinnet minska i butik, restaurang och offentliga kök? Här listas inspirerande exempel och skarpa råd till beslutsfattarna. (AGFO) Läs mer här ➔

Matallians vill sätta pris på klimatutsläpp

Matjättar som Nestlé, Danone och Unilever går samman för att ställa krav på att den amerikanska regeringen ska ta ökat klimatansvar. De vill se politiska riktlinjer som baseras på vetenskap, inklusive ett pris på utsläpp. (Fast Company) Läs mer här ➔

Rapport: Lokalt är ett luddigt begrepp

I en studie med 20 000 konsumenter svarade 58 procent att det är viktigt att handla lokala matvaror. Samtidigt visade studien att vad konsumenterna anser som lokalt varierar mellan olika typer av matprodukter. (Grocery Dive) Läs mer här ➔

Miljoninvestering i cellbaserade räkor

Singaporebaserade företaget Shiok, som tillverkar cellbaserade räkor, avslutade nyligen en investeringsrunda. De fick in 4,6 miljoner dollar och målet är nu inställt på att nå den globala marknaden inom 2 till 3 år. (Forbes) Läs mer här ➔

Ny metod ska göra fiskodlingen mer lönsam och hållbar

För att optimera produktionen av fisk måste djuret kunna omvandla fodret den äter så effektivt som möjligt. Doktoranden Hanne Dvergedal har utvecklat en metod för att hitta de fiskar som är allra bäst på detta. (Foods of Norway) Läs mer här ➔

EU satsar för minskat matsvinn innan 2030

Varje år slängs 88 miljoner ton mat inom EU och hur detta ska åtgärdas har diskuterat i flera års tid. Nu kommer resultatet: ett mätverktyg för hela livsmedelskedjan. (Land Lantbruk) Läs mer här ➔

ICA lovar hemleverans inom en timme

I storstäderna finns det många företag som erbjuder hemleverans av mat. ICA lovar att ta sin satsning även till mindre orter, och kommer erbjuda både färdig mat och ett begränsat antal dagligvaror. (Fri Köpenskap) Läs mer här ➔

De vill ersätta palmolja med kaffesump

Produktionen av palmolja förknippas med en mängd miljöproblem. Nu har en skotsk entreprenörduo lyckats tillverka en olja gjord på kaffesump som kan ersätta den kritiserade palmoljan. (Food Ingredients First) Läs mer här ➔

Möbeljätten gör vegoversion av klassisk köttbulle

Nästa år lanserar IKEA växtbaserade köttbullar på menyn. Målet är att minst en femtedel av deras sålda måltider ska vara växtbaserade senast år 2022. (Dagens Industri) Läs mer här ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här

cellbaserat köttfiskodlingkernzaklimatlokal matmatsvinnPerenna sädessorterväxtbaserat

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!