En ny rapport lyfter fram möjligheterna med blockkedjeteknik och livsmedel. Foto: Istock/Axfoundation

Omvärld

Det bubblar runt svensk blockkedjeteknik

Blockkedjeteknik, insikter om vertikalodling, supergrödor och matsvinn – häng med när vi summerar veckans nyheter inom foodtech och agtech.

👉 Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Ny rapport om blockkedjeteknik och livsmedel

🔗Blockkedjan spås ha potentialen att transformera hela livsmedelsindustrin och spåra produkter utifrån mer än ursprung och kvalitet. Det menar en ny rapport från Axfoundation och IBM. (Axfoundation) Hämta rapporten här ➔

Så kan AI lösa bidöden

🐝Artificiell intelligens kan vara lösningen på bidöden menar prisbelönta BeeScanning. Det är först nu tekniken är tillräckligt utvecklad för att klara det grundaren Björn Lagerman länge har velat. (AGFO) Läs mer här ➔

Vertikalodling: 5 insikter från en investerare

Är mindre vertikalodlingar på befintliga gårdar framtidens melodi snarare än enorma i städerna? Det kan det vara menar en amerikansk investerare som delar med sig av insikter. (Forbes) Läs mer här ➔

Tekniken ♥️ matsvinn

Smart teknik för att minska matsvinn är högt på agendan. Små temperaturkänsliga datorchip på maten i kylskåpet kan exempelvis räkna ut ett skräddarsytt bäst före-datum – allt för att minska matsvinnet. (DN) Läs mer här ➔

”Matångesten är livsmedelsindustrins fel”

😟Utan industrin hade vi inte haft tillgång till så många olika sorters mat eller kunnat mätta oss för så lite pengar. Eller levt ett så bekvämt liv att vi kan känna ångest över att äta för mycket eller fel, menar livsmedelsforskaren som är aktuell med en ny bok om myter. (Livsmedelsföretagen) Läs mer här ➔

Supergrödor en del av klimatlösningen

Professor Joanne Chory, vid Salk Institute, arbetar med att ta fram genförändrade Crispr-grödor som kan lagra ännu mer koldioxid. Förhoppningen är att fånga tillräckligt med kol ur atmosfären för att minska klimatförändringarna.(The Guardian) Läs mer här ➔

Bytte grisarna mot färska kryddor

🌱Lantbrukaren Sven Anderssons gamla svinstall fått en ny funktion. Kryddor odlas vertikalt i fem odlingstorn. Nu hoppas han att fler lantbrukare med tomma ekonomibyggnader ska starta liknande odlingar. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

Ny rapport synar den kinesiska marknaden

Under 2018 investerades nära 6 miljarder dollar i kinesiska agtech- och foodtech-startups, en kraftig ökning från året innan. En ny rapport analyserar vad som ligger bakom ökningen. (Agfunder) Hämta rapporten här ➔

Livsmedelskedjorna växlar upp kampen mot matsvinnet

ICA Gruppen och Axfood vill halvera sitt matsvinn till 2025. ”De har stora möjligheter att vägleda konsumenten”, säger Karin Fritz vid Livsmedelsverket i en intervju. (SVD) Läs mer här ➔

Därför kommer Asien vara först med cellbaserat kött

Investerare, nyfikna konsumenter, regelverk och tillverkningsmöjligheter – därför kommer troligen det första odlade köttet lanseras i Asien – och inte USA eller Israel.(The Spoon) Läs mer här ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här

blockkedjafoodtechinomhusodlingmatsvinn

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!