The Spoon listar de 25 företag som kommer ha störst påverkan på framtidens mat. Foto: Istock/Istock

Omvärld

De 25 mäktigaste inom framtidens mat

Ny teknik ska kunna halvera jordbrukets klimatavtryck, så blir matsvinn till nya matvaror och här odlas ett alternativ till köttfärs gjort på sötlupin – dags att summera veckans nyheter inom framtidens matsystem.

👉 Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

25 företag som påverkar framtidens mat

Amerikanska The Spoon har listat 25 aktörer inom foodtech som de anser har störst påverkan på framtidens matsystem. Såväl giganter som Amazon och startups som finska Solar Foods finns med på listan. (The Spoon) Läs mer här ➔

Nervkittlande framtid för ätbara robotar

Robotarna tar en allt större plats i matsystemet och nu snuddar vi vid en verklighet där ätbara robotar hjälper oss att välja mat. Vi listar 7 spännande lösningar för framtiden. (AGFO) Läs mer här ➔

Så kan inomhusodlingar bli mer effektiva

Genom att ansluta inomhusodlingar till öppen fjärrvärme kan energi sparas och även göra odlingarna mer lönsamma. Detta enligt en ny rapport där fem svenska aktörer ha tagit fram ett koncept. (Cleantech Högdalen) Du hittar rapporten här ➔

Ny teknik ska halvera lantbrukets klimatutsläpp

Jordbrukets klimatavtryck kan minska samtidigt som ett klimatneutralt flygbränsle tas fram. Med halm, gödsel, el från vindkraftverk och miljoninvesteringar ska det här bli verklighet, menar danska experter. (Maskinbladet) Läs mer här ➔

Alternativ till nitrat från cashewnötens skal

70 procent av en cashewfrukts vikt utgörs av nötens skal, som brukar slängas eller brännas. Nu har forskare upptäckt att skalet är rikt på antioxidanter och därmed är möjlig att ersätta nitratet i charkprodukter. (Food Navigator) Läs mer här ➔

 

Chipsätande kossor – ett exempel på smart resursanvändning. Foto: Studio Rege/Fredrik Rege

Så kan resurserna bli mat igen

En typ av matsvinn som flyger under radarn är de outnyttjade resurserna – något som i högsta grad hänger ihop med cirkulär livsmedelsproduktion. Följ med när vi listar 12 exempel. (AGFO) Läs mer här ➔

Här odlas ett svenskt vegoalternativ

På en gård utanför Upplands Väsby möttes en engagerad lantbrukare och organisationen Axfoundation. Nu samarbetar de i flera projekt som rör framtidens matproduktion, exempelvis en växtfärs gjord på sötlupin. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

Innovativa lösningar ska mätta äldre

Skräddarsydda livsmedelsförpackningar, matvandringar i butik och subventionerade matkassar med måltider för hela dygnet. Det är några av alla idéer som tagits fram av samarbetsprojektet Nollvision för undernäring hos äldre. (Livsmedel i fokus) Läs mer här ➔

Insektsbekämpare levereras med drönare

En liten påse gjord av nedbrytbart papper fylls med parasiter och tas ut på fältet med en drönare. Grödornas skadeinsekter kan då bekämpas utan kemikalier och stora arealer kan täckas utan behov av traktorkörning. (Future Farming) Läs mer här ➔

Bonden som brinner för biologisk mångfald

Jonas Andersson odlar zoner med solrosor, bovete, klöver och honungsört intill sina fält för att gynna pollinerare och fåglar. Zonerna tar också upp fosfor som annars skulle kunna övergöda närliggande vattendrag. (Svenska Dagbladet) Läs mer här ➔

 

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här

Ätbara robotarbiologisk mångfaldDrönarefoodtechinomhusodlingklimatmatsvinnvego

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!