Låt dig inspireras av 15 maträddare för butik, restaurang och storkök. Foto: Istock

Intervju

15 matsvinnsräddare för butik och restaurang

Hur kan matsvinnet minska i butik, restaurang och offentliga kök? Vi samlar inspirerande exempel och listar tre skarpa råd till beslutsfattarna.

Kräv att alla aktörer som hanterar mat har en plan B för sitt matsvinn, utred producentansvar för maten och framför allt: formulera nationella mål för Sverige. Det här är tre av tio rekommendationer för minskat matsvinn, som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) sänder till landets beslutsfattare. 

Ingrid Strid. Foto: Jenny Svennås-Gillner

– Vi måste börja med att formulera tydliga nationella mål för Sverige: 50 procent mindre matsvinn 2030 och därefter 75 procent mindre matsvinn 2050, säger Ingrid Strid, policyns huvudförfattare och matsvinnsforskare.

”Problemet är att många faktiskt inte vet hur det ska smaka och lukta”

Dessutom tror SLU på folkbildande insatser, till exempel att utöka ämnet hemkunskap för att utbilda unga människor i matbedömning.

– Numera förlitar vi oss på bäst-före-datumet och slänger maten så snart det har passerat. Människor måste lära sig lukta och smaka på maten, men problemet är att många faktiskt inte vet hur det ska smaka och lukta. Här tror jag att skolan kan göra en stor insats, säger Ingrid Strid. Läs SLU:s rekommendationer i sin helhet här.

Läs även: 12 tips för mindre matsvinn i hemmet


Låt dig inspireras av 15 maträddare för butik, restaurang och storkök.👇

1. Smarta förpackningar

Foto: DynahMat

Intelligenta matförpackningar kan minska matsvinnet. Det menar Lunds tekniska högskola som forskar på intelligenta matförpackningar. Utrusta kylvaror med gps-uppkopplade sensorer som skickar information om varans temperatur, tid och plats och lagra uppgifterna i molnet. Systemet räknar sedan ut den aktuella kvaliteten på livsmedlet med hjälp av algoritmer för hur mikroorganismer växer till. Informationen delas sedan med alla i hela livsmedelskedjan.

Lidl i Finland vill hitta ett system som säkrar kylkedjan på temperaturkänsliga livsmedel. Färsk fisk är ett exempel. Lidl använder en etikett som innehåller en vätska som reagerar på temperaturförändringar. Om kylkedjan bryts expanderar vätskan och förstör bläcket i streckkoden som blir oläslig för kassasystemet.

2. Den nya tidens datummärkning

Whywaste är en datumhantering som ger butikspersonal kontroll över bäst före-datum och möjligheten att identifiera mat som riskerar att bli till matsvinn. När en produkt närmar sig hållbarhetsdatum dyker en varning upp i systemet och personalen kan antingen göra en prissänkning, tillaga produkten i butikens kök eller skänka maten till välgörande ändamål. Läs en tidigare publicerad intervju med grundaren Martin Grådal här.

3. Socialt hållbar maträddare

Foto: Matmissionen

Matmissionen är en matbutik som gör en social insats. Sitt utbud får de från donationer som olika aktörer i livsmedelsbranschen gör. Orsakerna till donationerna kan vara felbeställningar eller överlager efter storhelger. Den fysiska butiken ligger i Hägersten i Stockholm. De som får handla mat i Matmissionens butik har låg inkomst och svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker. De köper varorna till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris.

💚 Peppad på mer? Prova vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

4. Matsmart e-handel

Matsmart säljer mat på nätet med 20-90 procents rabatt. Det är mat som i många fall annars hade slängts på grund av överproduktion, kort bäst före-datum och förpackningsbyten. Det handlar bara om mat som inte kräver kyl eller frys och kan skickas med vanliga transportörer – antingen hem till dörren eller till närmaste utlämningsställe.

5. Handla i lösvikt

Foto: Gram

Hur ofta köper vi inte mer mat i en förpackning än som egentligen behövs, bara för att förpackningen har en viss storlek? Att köpa i lösvikt blir istället en trend. Reko Ekologisk Mat och Hälsa  utanför Stockholm säljer en hel del i lösvikt. Spana även in förpackningsfria mataffär Gram i Malmö. 

6. Marknadsplats för överskottspartier

Foodloopz är en digital marknadsplats som erbjuder företag, organisationer och offentlig sektor att handla med överskottspartier och sådant som sorteras bort av olika anledningar. De jobbar med fryst, färskt, torrvaror, drycker, kött, fisk och mejeri. Dessutom har Foodloopz börjat arbeta med andra projekt som på olika sätt ska rädda livsmedel. Läs gärna vår intervjua med Elin Aronsen Beis, grundare av Foodloopz.

7. Appen som räddar mat

Karma är en svensk maträddarapp. Via appen säljer restauranger, kaféer och livsmedelsbutiker maten som de skulle ha kasserat på grund av kort datum eller lunch som blivit över. Över 500 000 appanvändare är anslutna idag och köper maten, ofta till halva priset, och hämtar upp den själva. Idag är 2 000 återförsäljare i 150 svenska städer anslutna och även London och Paris har fått tjänsten.

ResqClub är ett finskt företag som jobbar på samma sätt som Karma och som idag finns i Finland, Sverige och Berlin.

8. Pressar droppar ur frukt och grönt

Foto: Rescued

Svenska Rescued räddar frukt som annars skulle gå till spillo för att de inte uppfyller butikernas utseendekrav. Råvarorna blir till frukt- och grönsaksjuicer och säljs i utvalda butiker.

9. Svinn blev lyxmat

Foto: Lorenzo Guida

Under sommaren 2018 fanns pop up-restaurangen ReTaste på Blekingegatan i Stockholm. Menyerna komponerades av tv-kocken och krögaren Paul Svenson, som bland annat driver restaurangen Fotografiska. Två kvällar i veckan fick 16 gäster en middagsupplevelse helt komponerad på råvaror som annars skulle blivit matsvinn, men som i Paul Svenssons händer blev exklusiva läckerheter. Konceptet hyllades och satte problemet med matsvinn på kartan.

10. Nej till frukostbuffé

Genom att be gästerna att fylla i vad de önskar till frukost – istället för buffé – minskar Hotel de Wereld i nederländska Wageningen matsvinnet. Buffémat får inte hanteras och säljas hur som helst enligt livsmedelslagen. Hjälporganisationer tar till exempel inte emot buffémat som serverats.

11. Halva portionen

Foto: iStock

I amerikanska Washington DC erbjuds halva portioner på restaurangerna, något Washington Post skrev om redan 2017. Kunderna är nöjda med flexibiliteten och betalar runt halva priset för en halv rätt. I USA slängs uppemot 40 procent av all mat som produceras.

12. Fler vågar be om doggy-bag

Foto. iStock

Allt fler ber om en doggy-bag – att ta med maten som man inte äter upp på restaurangen hem. Högst miljöpoäng ger förstås att ha med sig en egen låda. I en undersökning 2011 svarade majoriteten (81 procent) att de inte brukar be om doggy bag. Konsument Halmstad gjorde en ny undersökning 2018 och i den sade 30 procent att de frågar om doggy bag. Nu har Konsument Halmstad tagit fram tydliga klistermärken som ska hjälpa krogar att marknadsföra doggy bags och göra det lättare för gästerna att fråga.

13. Mindre tallrikar och grönsaker före kött

Foto: Nordic Choise hotels

Med en skylt med uppmaningen att äta upp maten och genom att minska storleken på tallrikarna kunde Nordic Choice Hotels minska matavfallet med 20 procent. Genom att placera fisk och grönsaker först på buffébordet äter gästerna mer av det och mindre av köttet, konstaterar också Nordic Choice. Bredvid några rätter ställdes även en skylt med texten ”Eat smart”. 

14. De serverar räddad mat

Sopköket i Stockholm lagar mat av enbart räddade råvaror från ICA, Paradiset och Saltå Kvarn. Kökspersonal rekryteras bland nyanlända och långtidsarbetslösa kvinnor och överblivna måltider skänks till Filadelfiakyrkans härbärge. Sopkökets köksuniformer sys upp av räddade tyger och kökutrustningen köps second hand eller hämtas från utgående lager.

Fler restauranger som jobbar med att rädda matsvinn:
Spill i Malmö
Rude Food i Malmö

15. Projekt som gör svinn till vinn

✅ Vinnova-projektet ”Restauranger räddar butikers matsvinn” ska utveckla en affärsmodell för restauranger som vill rädda mat som butikerna annars slänger, genom att tillaga och sälja den. Det pågår fram till augusti 2019.

✅ För att minska matsvinnet från 600 storkök har Göteborgsmodellen tagits fram. I den finns checklistor och goda exempel för att minska matsvinnet i hela kedjan från menyplanering till resthantering. Modellen framtagen av Måltid Göteborg är fri att använda för alla.

✅ 80 procent av restavfallet från Skånes restauranger består av sånt som hade kunna sorteras ut – till exempel mat och förpackningar. Nu erbjuder Nordvästra Skånes Renhållning regionens restauranger att delta i projektet Kök som räddar Käk och få gratis hjälp och vägledning med att sortera rätt och minska avfallsmängderna.

✅ Livsmedelsföretag sökes för ett forskningsprojekt som ska ta fram nya metoder för att förlänga hållbarheten hos färska livsmedel. Det ska ske med hjälp av bakterier och organismer som varken påverkar smak eller konsistens. Projektet genomförs av Örebro Universitet. Läs mer om det här.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Läs också:

AGFO-spaning: En oväntad effekt av minskat matsvinn

Möt de svenska entreprenörer som bekämpar matsvinnet

AGFO-spaning: Doften av gammal mjölk

Här är kylskåpet som ska minska matsvinnet

Därför investerar de i matsvinn

Tema: 5 artiklar om matsvinn

matsvinnÖrebro universitetVinnova

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

One thought on “15 matsvinnsräddare för butik och restaurang

Comments are closed.

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!