”Vi tror stort på den förändringen som sker”, säger Joakim Helenius. Foto: AGFO

Intervju

”Vi måste räkna på vårt klimatavtryck”

De är en av Europas största mjölkproducenter – och satsar samtidigt på inomhusodling och nya proteiner som insekter.

Estniska investeringsbolaget Trigon Capital är en storproducent av mjölk. 3 500 mjölkkor på tre gårdar gör dem till en storspelare i Europa. Men det hindrar inte bolaget från att samtidigt se nya möjligheter i det matlandskap som nu förändras.

– Vi är både aktiva inom traditionellt jordbruk, främst mjölk som är vår grund, och vi rör oss mot agtech, jordbruksinnovationer. Vi tror mycket på den förändring som sker och som alla pratar om, säger Joakim Helenius som är grundare och ordförande för Trigon Capital.

Foder till fiskeindustrin

Bolaget investerar i flera startups inom agtech. Bland annat ett som i stor skala vill producera insektsmjöl och olja gjord på svart soldatfluga. Främst att använda som foder till fiskeindustrin, men även till hönsgårdar. Insekter ses som potentiellt viktiga som foderalternativ eftersom helt växtbaserat foder inte är optimalt för fiskarna, enligt Joakim Helenius.

”Det måste produceras lokalt om efterfrågan finns”

– Att helt byta ut fodret mot växtbaserat har gjorts. Men vi ser att det påverkar kvaliteten på fisken. Insekter är ett tänkbart alternativ som inte orsakar problemen i fiskens struktur eftersom de innehåller alla essentiella aminosyror, precis som i kött. Det är samma som för oss människor – vi är allätare och är i behov av en kombination av aminosyror som inte rakt av går att hitta i växter, säger Joakim Helenius.

Ett annat företag de investerar i är en hydroponisk inomhusodling, en satsning Trigon Capital gör med universitet och experter i och utanför Estland. Det är ett joint venture med vertikalodlingsföretaget Robbes Lilla Trädgård, ett av största i Europa.

Efterfrågan på hälsosam mat

De specialiserar sig framför allt på bär av olika slag. Främsta anledningen är att det finns en efterfrågan på hälsosam mat och färska bär på vintern.

– Energikostnaderna är högre, ja. Men poängen är att vi måste räkna på vårt klimatavtryck. Det handlar inte om en kostnadsfråga, utan att det är ologiskt och ohållbart att flyga in jordgubbar från Sydafrika eller Chile. De måste produceras lokalt om efterfrågan finns.

Hur ser foodtech och agtech-scenen ut i Estland generellt?

– Det är inte så stort än. Inom IT frodas det, men vi är ett litet land. Inom agtech är vi exempelvis minoritetsägare i ett projekt som mäter juverinflammation hos kor. Men jag skulle nog säga att vi som investeringsbolag är involverade i det mesta som händer.

Trigon Capital

Estniskt investeringsbolag som äger 3 500 mjölkkor och totalt 7 000 djur på tre gårdar. Producerar den mesta av fodret själva och brukar 8 500 hektar mark.

Källa: Joakim Helenius, Trigon Capital

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Läs mer:

🇪🇪 Estländska startup-bolaget tar digitalt grepp om gården (extern länk)

🇪🇪 Estländska inomhusodlare tar sikte på Kina (extern länk)

Målsättning: Foodhills ska bli bäst i Europa på cirkulär matproduktion

Forskning: Tunga aktörer gör gemensam sak för att bli bäst i Sverige

Experterna: Det här är framtidens djurhälsa

Rekordår2018 lockade megainvesteringar i agtech och foodtech

🇳🇴 Utblick : Norge en tungviktare inom agtech

🇳🇴 AGFO-spaning: ”Grannlandet springer förbi oss”

🇩🇰 Utblick: Därför lyckas Danmark med sin matinnovation

🇩🇰 AGFO-spaning: ”Derfor lykkes Danmark”

AGFO talk tema cirkulär matproduktion:

agtechEstlandfoodtechinomhusodlinginsekterinvesteraremjölkproteinTrigon Capital

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!