Filip Lundin spanar om agtech i veckans spaning. Foto: Macklean, Istock

Spaning

Så kan kraften i agtech frigöras

Vad behöver det svenska lantbruket göra för att inte bli omsprunget av andra länder och internationella företag? Den frågan ställer sig vår gästspanare Filip Lundin i veckans spaning.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

Nyligen anordnade LRF och Agtech 2030-projektet en konferens om effekterna av den snabba teknikutvecklingen inom lantbrukssektorn. Aktörerna i lantbruket börjar nu vakna på allvar – men det finns mycket att lära från hur andra sektorer arbetar med digitalisering.

LRF:s förbundsordförande Palle Borgström menade att lantbrukets digitalisering skapar nya möjligheter för branschen. Genom att använda den data som skapas i lantbruket finns nu god potential att bevisa hur hållbart producerade råvarorna är, men också för att ständigt förbättra produktionen ur både ett ekonomi- och hållbarhetsperspektiv.

Andra länder och internationella företag springer just nu snabbt på den bollen. Så vad behöver det svenska lantbruket göra för att inte bli omsprunget?

Flera talare framhöll att lantbruket har mycket att lära av andra branscher. Fredrik Gustafsson, vars teknik finns i över 60 miljoner personbilar, menade att mycket av teknologin är mogen för storskalig användning, men att den viktigaste utvecklingsfrågan nu handlar om att i högre utsträckning dela den lantbruksdata som redan finns. Robin Teigland, en av Sveriges mest framstående professorer i management och digitalisering, pekade på att företag och organisationer behöver bygga nya nätverk och samarbeta även utanför sin egen sektor.

Den snabba teknologiutvecklingen ställer många frågor på sin spets. Hur ska de svenska medlemsägda företagen bemöta konkurrensen från startups och internationella aktörer? Jag tror att det handlar om att våga – att som i andra branscher utsätta sig för det okända – till exempel sett till nya samarbeten och datadelningsinitiativ (för att få nya värden i gengäld).

Så finns det några bra exempel där samarbete och datadelning gett nya värden? Avelsföretaget Viking Genetics är ett resultat av att tiotusentals nordiska lantbrukare under decennier delat med sig av data om sina djurbesättningar. Idag är man världsledande i branschen.

Hur går dina tankar? Hör gärna av dig.


Filip Lundin är veckans gästspanare. Till vardags managementkonsult på Macklean.

Team AGFO väljer veckans…

👉 Foodtech-mecka: Mittuniversitetet och Härnösands kommun startar tre forskningsprojekt inom foodtech, läs mer här.

☕ Kampanj: Nu sjösätts kampanjen ”Hej då engångsmugg” hos Pressbyrån och 7-Eleven, läs mer här.

🌱 Kickstart: Startups inom agtech och foodtech sökes till ett internationellt acceleratorprogram. Kolla in här.

🎧 Poddtips: Vetandets värld går under ytan i avsnittet ”Svenska lösningar för hållbart vattenbruk”, lyssna här.

💶 Nya pengar: Jordbruksverket utlyser 14 miljoner kronor till projekt riktade mot råvaruproducenter och förädlare, läs mer här.

🎥 TV-tips: Sir David Attenborough tar sig an klimatförändringarna, titta här.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev med spaning, nyheter och global eventkalender, signa upp gratis här.

Läs mer:

Rekordår2018 lockade megainvesteringar i agtech och foodtech

AGFO-temaData och jordbruket

AGFO-tema:: Precisionsodling

🇳🇴 Utblick : Norge en tungviktare inom agtech

🇳🇴 AGFO-spaning: ”Grannlandet springer förbi oss”

🇩🇰 Utblick: Därför lyckas Danmark med sin matinnovation

🇩🇰 AGFO-spaning: ”Derfor lykkes Danmark”

agtechMacklean

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!