De gör dryck på växter och ärtprotein. Foto: Perennial

Omvärld

Ny dryck för 50-plussare

Godare basilika med cyberodling, app som kan avgöra grödors kvalitet och växtbaserade ägg – häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

👉 Tips! Få veckans nyheter direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Växtbaserad dryck för förbisedd målgrupp

Det finns gott om företag som utvecklar växtbaserade livsmedel med fokus på unga. Nu lanseras en växtbaserad dryck som är anpassad för 50-plussare som är den snabbast växande demografin men som ofta försummas. (Fast Company) Läs mer här ➔

”Vi måste räkna på vårt klimatavtryck”

De är Europas största mjölkproducenter – och satsar samtidigt på inomhusodling och nya proteiner som insekter. (AGFO) Läs mer här ➔

Rapport från samtal om matsvinn och framtidens mat

Hur ska cirkulär ekonomi praktiseras och kommer vi odla vårt protein hemma i framtiden? Det diskuterades när Finlandsinstitutet och Global Utmaning samlade representanter från Sverige och Finland till ett samtal om mattänk och matsvinn. (SVT) Titta på samtalet här ➔

Framtidens hälsa i fokus i ny rapport 

9 av 10 svenskar oroar sig för antibiotikaresistens och 85 procent tror att hälsosam mat kan förebygga ohälsa och sjukdomar på lång sikt. Dessa insikter och fler kom fram i Icas nya framtidsrapport. (ICA) Hämta rapporten här ➔

Hightech basilika odlas i cybermiljö

Forskare vid MIT säger sig ha skapat en basilika som smakar bättre än originalet. Komplexa datorer kontrollerar örternas miljö med yttersta precision, vilket gör att de får de perfekta förutsättningarna att växa sig riktigt goda. (Quartz) Läs mer här ➔

Robot plockar äpplen för första gången

Ökande kostnader och brist på arbetskraft är ett problem för äppelodlare. Därför har en ny robot tagits fram som med hjälp av AI kan avgöra när äpplet är moget och plocka det utan skador. (Future Farming) Läs mer här ➔

Hett att investera i cellbaserat kött

Intresset för labbodlat kött är stort, trots att det spås nå marknaden först om 10 år. ”Riskerna är höga, men om det lyckas finns potentialen att helt ersätta kött”, enligt Alex Kopelyan vid acceleratorlabbet Indiebio. (Veckans Affärer) Läs mer här ➔

Grödkvalitet kan avgöras av en app

En app som kan avläsa grödors kvalitet med mycket större precision än idag har tagits fram av en indisk agtechstartup. Det kan leda till att bönderna får bättre betalt. (Bloomberg) Läs mer här ➔

Äggföretag lanserar äggfria ägg

En av Sydamerikas största äggproducenter har lanserat växtbaserade äggalternativ. De görs på protein från växtriket och stärkelse från ärter och ska kunna användas som ägg i till exempel bakning. (GFI) Läs mer här ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

cellbaserat kötthälsainvesteringklimatmatsvinnrobotarväxtbaserat

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!